Fontos együttműködések aláírása az ECDL vizsgaközpontok XII. Országos Fórumán

forrás Prim Online, 2010. április 15. 13:16

Két új együttműködési megállapodás aláírására került sor 2010. április 15-én, az ECDL vizsgaközpontok XII. Országos Fórumán: az egyik vakok és gyengénlátók számára könnyíti meg a digitális írástudás készségeihez való hozzájutást; a másik pedig a hazánkban menedéket kapó külföldieknek biztosítja az ECDL bizonyítvány megszerzéséhez szükséges feltételek megteremtését.

A világszerte 150 országot és mára hazánkban 375 ezer, világszerte 10 millió vizsgázót számláló Európai Számítógép-használói Jogosítvány programért hazánkban felelős Neumann Társaság (NJSZT) célja az együttműködésekkel, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik hátrányos helyzetük ellenére is tenni kívánnak életminőségük javításáért és a munkaerő-piacon való boldogulásukért. A tenni akarás napjainkban különösen fontos, hiszen az IDC legutóbbi kutatása szerint 2014-re a Magyarországon betölthető állások 92%-ához elengedhetetlen lesz a számítógép használata.

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvánnyal közösen az NJSZT országos akadálymentesített képző- és vizsgaközpont-hálózat kiépítését tervezi; míg a MIGHELP – Migrants Help Magyarország Egyesületnek a bicskei menekülttáborban segít hivatalos ECDL vizsgaközpontot felállításában. A támogatásokat a konferencián együttműködési megállapodások aláírásával pecsételték meg.

Közhasznú programja keretében az NJSZT számos egyéb kezdeményezést is indított. Többek között 2009 elején számítógéptermet rendezett be a Semmelweis Egyetem 2. sz., Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján, ahol azóta is heti rendszerességgel, önkéntes tanárokkal tart foglalkozásokat ezzel is elősegítve a rákos gyerekek gyógyulását. Az időskorúak megbecsüléseként harmadik éve segíti a belvárosi Vadász utcai nyugdíjas-ház Csombordi Kálmán számítógépes klubjának működését is rendszeres ingyenes képzéssel, tananyagokkal és konzultációval.

Az országos vizsgaközpont-fórumon a szakmai előadások után színpadi beszélgetés keretében bemutatkoztak a legidősebb és a legifjabb digitális írástudók is: „Erzsi nénik” (egyikük 94 éves is elmúlt), és „a srácok” (mindketten 10 éves ECDL-bizonyítványosok) a számítógép és az internet hasznáról beszélgettek, saját élményeiket osztották meg egymással és a több mint 300 fős közönséggel.

Kulcsszavak: NJSZT ECDL

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36