Az Alcatel első negyedéve - "nagyon versengő" piaci környezet

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 29. 09:21
A francia Alcatel, a világ harmadik számú távközlési berendezésgyártója, az első negyedévben 124 millió eurós adózott eredményt ért el a tavalyi utolsó negyedévi 25 millió euró helyett, de az eredmény visszaesett a tavalyi első negyedévi 278 millió euróhoz viszonyítva.
Ezt a "nagyon versengő" piaci környezettel magyarázták a cégnél csütörtökön, és azzal, hogy a tavalyi év eleji eredmény nagyobb egyszeri bevételt tartalmazott részesedések értékesítéséből, mint az idei.

Az üzemi eredmény 107 millió euróra nőtt, ez fordítva: a tavalyi utolsó negyedévi, 468 millió eurós eredményhez képest esett vissza, ellenben 27 százalékkal jobb volt a tavalyi első negyedévi 84 millió eurónál. A rátája 4,1 százalékos volt. z egész évre továbbra is 10 százalékos rátát valószínűsítenek a cégnél.

A forgalom 2,607 milliárd euró volt - az elemzők 2,614 milliárdra számítottak -, kisebb a negyedik negyedévi 3,806 milliárdnál, de 3,7 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 2,515 milliárdnál. Változatlan euróárfolyamon 6,1 százalékos lett volna a növekedés.

Tavaly az Alcatel javította helyzetét 2003-hoz képest, de jelentősen elmaradt a piaci várakozástól. A tavalyi évről még nem fizetnek osztalékot, de azt ígérték, hogy erről az évről "már lesz valami".

Tavaly az egész évi adózott eredmény tavaly 281 millió euró lett a 2003-as 1,94 milliárd eurós veszteség után. A pénzforgalmi többlet 978 millió euróra gyarapodott 449 millióról, a nettó értékesítés 12,27 milliárd euróra nőtt 11,61 milliárdról.

Az idei első negyedre és az egész évre is a forgalom további, 3-5 százalékos növekedését jósolták korábban a vállalatnál.

A 2003-as eredményeket módosították, leszámítva a száloptikai tevékenységet, a mobilkészülék-gyártást és más tevékenységeket, amelyeket tavaly kivettek a csoportmérlegből. Az Alcatelnél tavaly áprilisban közölték, hogy a kínai TCL céggel vegyes vállalatot alapítanak mobilkészülékek gyártására. Az Alcatelnek 45 százaléka van a közös cégben, TCL-részvényekre való átváltás opciójával, 55 százalék pedig a kínai partneré, amely 55 millió eurónak megfelelő készpénz-befektetéssel járult hozzá az alapításhoz. Az Alcatel 45 millió eurót fektet be, és a közös
vállalatba vitte a mobiltelefon-üzletágát. A Sony Ericcson után ez a második európai próbálkozás olcsóbban termelő ázsiai partnerrel vegyes vállalatban föllendíteni a készülékgyártást, amely az Alcatelnél veszteséges volt.

Az Alcatel, háromévi sorozatos veszteség után, a tavalyi első negyedévtől ismét nyereséges, mindenekelőtt a mobilhálózati berendezések iránt növekvő keresletnek köszönhetően.

A német Siemensnél szerdán közölték, hogy a mobiltelefonkészülék-gyártást külön jogi személyiségű cégbe akarják kiszervezni, ez segíti majd esetleges partner találását. A Siemens távközlési üzletága a márciussal zárult negyedévben 19 millió eurós üzemi veszteségre váltott az egy évvel korábbi 146 millió eurós többletről.
Kulcsszavak: +mérleg Alcatel

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

7-Zip 24.05

Kitűnő, ingyenes tömörítő Windowshoz. Betömörítés / kitömörítés: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Csak kitömörítés: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR és Z.

2024. május 19. 13:26

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59