A Telekom Austria tavalyi éve: 37,4 százalékkal nőtt a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 08:31
A legnagyobb osztrák távközlési vállalat, az egykori monopolista Telekom Austria kedden 561,8 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 37,4 százalékkal többet a 2005-ös 408,9 milliónál. A piaci várakozást meghaladó növekedést a közép- és kelet-európai mobilszolgáltatás eredményességével magyarázták.
Az üzemi eredmény 24,6 százalékkal 772,4 millió euróra nőtt 619,7 millióról.

A forgalom 9 százalékkal 4,76 milliárd euróra emelkedett 4,37  milliárdról; a vállalati előrejelzés csak 5 százalékos többletre szólt.

Az idei évre stabil bevételnövekedést és a tavalyinál kisebb üzemi eredményt jósoltak kedden a társaságnál, a barangolási díjak csökkentése miatt: ezt részint a verseny, részint az EU-szabályozás kényszeríti ki.

A vezetékes bevétel 0,2 százalékkal 2,119 milliárd euróra csökkent a 2005-ös 2,124 milliárdról, a visszaesést a széles sávú szolgáltatás terjedése fékezte. A vezetékes forgalom 2005-ben még 2,3 százalékkal fogyatkozott meg. Az üzletág üzemi eredménye 36,3 százalékkal, 92,8 millió euróra javult 68,1 millióról, habár az utolsó negyedévben ebben is visszaesés volt, jóllehet a forgalom már nőtt, 0,6 százalékkal a 2005-ös utolsó negyedévhez képest.

A mobilszolgáltatásban a forgalom 16,8 százalékkal, 2,903 milliárd euróra gyarapodott a 2005-ös 2,485 milliárdról, az üzemi eredmény 23,2 százalékkal 677,1 millió euróra emelkedett 549,8 millióról.

A Telekom Austria mobilszolgáltató leányvállalata az utóbbi években Ausztrián kívül Bulgáriára, Horvátországra, Szlovéniára, Szerbiára és Liechtensteinre is kiterjesztette tevékenységét, és a Telekom Austria decemberben 90 millió euróért megvásárolta az ír eTelt, amely telefon-, internet- és adatforgalmi szolgáltatásokat nyújt, és virtuális mobilszolgáltatóként is tevékenykedik Ausztriában. Az ügylet az eTel minden magyarországi, ausztriai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi tevékenységét felöleli. Az eTel Bécsben, Eisenstadtban, Frankfurtban, Pozsonyban, Prágában, Budapesten és Varsóban rendelkezik érdekeltségekkel.

A Telekom Austria egyik külföldi befektetése, a bolgár Mobiltel 2005. júniusban zárt megvétele 1,6 milliárd euróért, a valaha végrehajtott második legnagyobb osztrák külföldi vállalatfelvásárlás volt.

  •  

2004. januárban a Telecom Italia befejezte kivonulását a Telekom Austriából, 2004. decemberben az osztrák állami vagyonkezelő (ÖIAG) csökkentette a részesedését, így a Telekom Austria közkézi része 69,8 százalékra nőtt.

A volt állami távközlési monopólium, a Telekom Austria tőzsdei privatizálása 2000. novemberben kezdődött, akkor az ÖIAG részesedése 44,4 százalék maradt. A Telecom Italia akkor még 29,8 százalékot tartott a cégből, a közkézi rész 25,8 százalék lett. A Telekom Italia 2002-ben kezdte eladni részesedését a Telekom Austriából.
Kulcsszavak: Telekom Austria +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Schneider Electric együttműködik a WageIndicator Foundationnel

Becslések szerint világszinten a munkavállalók mintegy egyharmada kevesebbet keres, mint amennyi a nyugodt, tisztességes megélhetése biztosításához elegendő. A helyzet javítása érdekében összefogásra van szükség, ennek jegyében a Schneider Electric három évre szóló partnerségi megállapodást kötött a WageIndicator Foundation nevű szervezettel.

2024. május 7. 14:53

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36