Ismét visszaesés várható a technológiai részvénypiacon

Milkovits Gábor, 2004. június 20. 18:57
Egy vezető japán szakértő a technológiai részvények forgalmának újabb visszaesését jósolja az elkövetkező néhány évben.
Fumiaki Sato a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a negatív folyamatot várhatóan elsősorban a számítógépek iránti csökkenő kereslet fogja előidézni, amelynek hatására az amerikai Nasdaq technológiai tőzsdeindex akár 20%-ot is zuhanhat a közeljövőben és a japán Nikkei is veszélybe kerülhet. Szerinte a befektetőknek már most fontolóra kell venniük a döntést, hogy még időben megszabaduljanak számítógépes, mikrocsip és LCD részvényeiktől. Sato ritkán téved, legalábbis ezt bizonyítja, hogy a Nikkei Financial Daily üzleti újság négy egymást követő évben is Japán vezető vállalati elemzőjének választotta őt a legutóbbi válság pontos előrejelzéséért. Mostani jóslata valószínűleg sokkolóan hat majd a befektetőkre, akik a 2000-2002-es nagy összeomlás után a technológiai szektor feléledésében bizakodnak. Az akkor 5132 százalékpontos csúcson lévő Nasdaq index 2000 tavaszán kezdett gyors zuhanásba és 2002 októberére érte el az 1108 pontos mélypontot. Azóta a részvények lassan magukhoz tértek, jelenleg pedig 1984 százalékponton állnak. Sato szerint az újabb visszaesés az év második felétől várható, amikorra elenyészik majd az amerikai adócsökkentések kedvező hatása. Az időpont egybeesek azzal a folyamattal, amely túlkínálatot, és ebből adódóan árzuhanást okoz majd a mikrocsipek és az LCD megjelenítők területén.

A negatív folyamatokat erősítheti az is, hogy a processzorok és egyéb csipek teljesítménye Sato véleménye szerint nem növekszik a várt mértékben, ami visszafoghatja a felhasználók hajlandóságát arra, hogy minél gyorsabban lecseréljék meglévő alkalmazásaikat. Általában mindenki elfogadja Gordon Moore maximáját, amely azt mondja, hogy a csipek adatfeldolgozó teljesítménye legfeljebb kétévente megduplázódik, Sato szerint azonban jelenleg ez egyáltalán nincs így.
Kulcsszavak: Nasdaq

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14