Átadta az NMHH elnöke az idei Magyari Endre-díjakat Győrben

forrás: Prím Online, 2018. május 17. 16:49

Idén negyedik alkalommal adta át a hírközlés területén kiemelkedő szakemberek részére alapított Magyari Endre-díjat csütörtökön, Győrben Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Bánhidi Zoltán a szélessávú mobil technológiák érdekében a 900 MHz-es frekvenciasávon belüli átrendezésben végzett munkájáért, míg Madarász Erika az azonosítógazdálkodási adatbázisok létrehozásában, a számhordozás bevezetésében és szabályozásában elért kimagasló eredményeiért kapott emlékérmet.

Karas Monika beszédében azt emelte ki, hogy az ITU világszervezet tevékeny alapító tagjai között nem csak 153 évvel ezelőtt ezen a napon volt jelen Magyarország, de ma is aktívan kiveszi a részét a munkából. „A közösség létrejötte mindig az összefogás, a közös gondolkodás eredménye. És természetesen a párbeszédé is” – monda, „nekünk, akik az alapító tagok között voltunk, ennél jóval többet is jelent: a nemzetközi összefogás, az országokon átívelő együttműködés, a világszintű közös célok színterét”. Ebben a színterében idén ősszel, a szervezet tisztújító ülésén hazánk különösen érdekelt lesz: egyrészt egy már 1997 óta a szervezetnél dolgozó magyar szakembert jelöl Bozsóki István személyében a Rádiótávközlési Szektor élére, másrészt az ITU Tanácsának egyik európai körzethez tartozó tagságáért is versenybe fog szállni. Ahogy fogalmazott: „A Tanácshoz, vagyis az ITU döntéshozó szervéhez tartozni nemcsak tekintélyt jelent, hanem azt is, hogy ha hazánk a tagok között lesz, közvetlenül segítheti a szervezetet a döntéshozatalban, és képviselheti az európai, ezen belül a magyar szakmai értékrendet és érdekeket.”

 

Csütörtökön a győri Széchenyi István Egyetem rendszeres éves szakmai szimpóziumán, amelyet a május 17-ei távközlési világnap alkalmából szerveznek, idén az 5G-t, azaz a legújabb generációs vezeték nélküli hálózatot állították fókuszba. 

 

 

A díjazottakról

Bánhidi Zoltán szakmai pályája 1995-től szorosan egybefonódott a magyar személyhívó és mobiltávközlés indulásával, majd fejlődésével. Kiemelkedő szerepet vállalt a 900 MHz-es frekvenciatartományon belüli sávátrendezésben, amely során a magyar mobilszolgáltatók több eljárás során jutottak el a spektrumkészletükhöz. Munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi ún. osztott sávkiosztás helyett az átrendezéseknek köszönhetően a szolgáltatók ma már egybefüggő spektrumblokkal rendelkeznek a sávban. Erre az egységesítésre azért volt szükség, mert hosszú távon ez tette lehetővé az új, korszerű szélessávú mobil technológiák alkalmazását ebben a frekvenciatartományban. A három mobilszolgáltató az NMHH szakmai felügyelete mellett rekordidő alatt valósította meg ezt az Európában is egyedülálló sávátrendezést anélkül, hogy hálózatkiesés történt volna. Ebben a munkában a hatóság nagyban támaszkodott Bánhidi Zoltán elkötelezett és magas szakmai színvonalon végzett munkájára, amelynek sikerességét jelzi, hogy az áthangolások miatt nem emelkedett a fogyasztói panaszok száma. 

 

Madarász Erika híradástechnikai, valamint adat- és távközlési szakmérnökként pályája elején a digitális programvezérlésű telefonközpontok előfizetői szolgáltatásaival, az „intelligens” hálózati szolgáltatások bevezetésével, valamint az ún. PSTN/ISDN telefonközpontokkal – a hangátvitelre, illetve a hangátvitel mellett egyéb adatcsomagok továbbítására alkalmas telefonhálózatok irányításával – foglalkozott. 2000 óta dolgozik a hírközlési hatóságnál az azonosítógazdálkodási területen, amely arról gondoskodik, hogy a hírközlési hálózatok, azok végpontjai, a hírközlési szolgáltatások és különösen az előfizetők megkülönböztethetőek legyenek – ennek legismertebb eleme a telefonszám. Közreműködött a hírközlési azonosítók átfogó, nemzeti felosztási tervének, az azonosítók gazdálkodási szabályainak kidolgozásában és a használati díjak meghatározásában, valamint mindezek folyamatos felülvizsgálatában. Részt vett az azonosítógazdálkodási adatbázisrendszer, valamint a számhordozáshoz szükséges ún. központi referencia adatbázis létrehozásában és a számhordozás hazai, teljes körű bevezetésében. Értékes tagja a nemzetközi számozási szervezetek magyar csapatának, munkáját európai hatóságok képviselői is nagyra értékelik.

 

A szimpózium további részében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértői közül előadást tart Bartolits István, a Technológia-elemző Főosztály vezetője, 2015 egyik díjazottja 5G hálózatok – realitások és illúzió címmel, valamint Ulelay Emília, a Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály helyettes vezetője a hatóság által megtett eddigi lépésekről az 5G megvalósítása felé témájában. A rendezvényen megosztják a tapasztalataikat az iparág szakmai vezetői, szolgáltatói a szélessávú technológiákról, a „digitális hozadék 2”, azaz 700 MHz-es sáv felhasználásáról, a műsorterjesztés jövőjéről, és hallgatói előadásokon is részt vehetnek változatos hírközlési témákban. A szakmai előadásokkal párhuzamosan pedig kiállítják kutatásaik, fejlesztéseik eredményeit is.

 

A díjról és a korábbi kitüntetettekről

A díj névadója Dr. Magyari Endre gépészmérnök (1900-1968), a hazai rádiózás egyik elindítója elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, Csepel és a Gyáli út között Budapesten, 1914-ben. Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása, megtervezte az országos rádióhálózatot, irányította a lakihegyi, valamint a székesfehérvári rövidhullámú adó és a budapesti stúdió megvalósítási munkáit. Az 1940-es évek közepén a javaslatára helyesbítették a gyengeáramú elektrotechnika kifejezést a lényeget jobban kifejező híradástechnikára, illetve távközléstechnikára.

 

Az NMHH elnöke által 2014-ben alapított Dr. Magyari Endre-díj a hírközlési piac fejlődéséért folytatott, több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájáért és életműve elismeréséért az évente legfeljebb két fő részére adományozható. 2015-ben dr. Bartolits István és Fiala Károly, 2016-ban Győrbíró László és dr. Somogyi András, míg tavaly, 2017-ben Bölcskei Imre és Bugyi József kapott emlékérmet.

 

A távközlési világnapról

A távközlés világnapját 1968 óta tartják meg minden évben május 17-én annak emlékére, hogy 1865-ben e napon írták alá húsz ország képviselői Párizsban a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU – International Telegraph Union) alapító okmányát. Magyarország az alapító húszakkal egyszerre csatlakozott – akkor még a Magyar Királyság, illetve a Habsburg-ház képviseletében Richard von Metternich írta alá az alapító okiratot. Érdekesség, hogy az alapító okirat aláírása után csak évekkel később találta fel Graham Bell a telefont, noha a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan jelentős forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a távírás országhatárt átlépő folyamatát.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38