NMHH-konzultáció az akadálymentes hírközlésért

forrás: Prím Online, 2018. április 11. 12:20

A hírközlés akadálymentesítésével foglalkozó kérdőívet tett közzé hétfőn honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), erre május 9-ig várja a fogyatékossággal élők válaszait, javaslatait és észrevételeit. 

A hatóság számos érdekvédelmi szervezetet keres meg közvetlenül is annak érdekében, hogy tagjaik együttműködésével minél pontosabban rajzolódjanak ki az érintettek igényei, hiszen társadalmi integrációjukban lényeges szerepük van az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak az ügyintézés és a kommunikáció akadálymentesítése által.

 

Nyilvános konzultációt indít az NMHH a fogyatékossággal élő emberek érdekvédelmi szervezeteivel és az érintett hírközlési szolgáltatókkal az elektronikus hírközlés akadálymentesítése érdekében. Ahhoz, hogy a hatóság közvetlenül az érintettektől kapjon információkat, egy kilenc pontból álló kérdőívet állított össze, hogy ez alapján megállapítsa, hogyan boldogulnak a fogyatékos emberek a hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálatain és honlapjain, miként javítható a személyes és online ügyintézés, továbbá milyen speciális feltételekre, szolgáltatásokra, eszközökre, alkalmazásokra lenne szükségük, illetve ismerik-e egyáltalán a meglévő alternatív megoldásokat, azok mennyire elterjedtek körükben. A kérdőív és a konzultációról szóló információk az NMHH honlapján akadálymentesített formában is elérhetőek, az oldalt pedig a hatóság eljuttatja a legtöbb érintett alapítványhoz és érdekvédelmi szervezethez. Így többek között a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségén keresztül számos illetékes szólhat hozzá a kezdeményezéshez, oszthatja meg véleményét és javaslatait a hatósággal. Az így összegyűjtött visszajelzések alapozhatják meg a későbbi szabályozási lépéseket. 

 

Az NMHH fontosnak tartja és ösztönözi a fogyatékossággal élő felhasználók és a szolgáltatók közötti párbeszédet annak érdekében, hogy mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá az elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon félmillió fogyatékos ember él, az ő társadalmi integrációjukban pedig lényeges szerepük van az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak szolgáltatásaik, az ügyintézés és a kommunikáció akadálymentesítésével.

 

Tavaly több workshopot és novemberben egy nemzetközi konferenciát is szervezett a hatóság a szolgáltatókkal és a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel a hírközlési szolgáltatások akadálymentességéről a jó gyakorlatok megosztására, ahol kiderült, hogy a szolgáltatók is nyitottak a változtatásokra, és az önszabályozásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

 

A hatóság folyamatosan törekszik a fogyasztók és a piac igényeinek megismerésére és a szereplők által képviselt vélemények figyelembe vételére, hogy a fogyasztók számára a legmegfelelőbb, kiegyensúlyozott szabályozási megoldások teremthessen. Ennek érdekében pályázatai, közérdekű döntései előtt terveit rendszeresen társadalmi egyeztetésre bocsátja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Még mindig óvatlan az online vásárló magyarok ötöde

A magyar lakosság majdnem háromnegyede rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül (69 százalék), és szinte mindenki (97 százalék) tudatában van az ezzel járó kockázatoknak. A megkérdezettek négyötöde legalább egy módszert alkalmaz is a biztonsága érdekében viszont ötből egy fő még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét – derült ki az OTP Mobil friss felméréséből. 

2024. május 8. 14:16

Építőipari innováció: egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai. Feladatuk egy piaci bevezetés előtt álló termék, a rozsdamentes acélból készített, hullámos gerincű gerenda viselkedésének feltérképezése. A hullámos kialakítás jelentősége, hogy a gerinc merevsége nagyobb a hagyományos, egyenes gerinchez képest, ezáltal csökkenthető a profil vastagsága, súlya, végső soron bekerülési költsége és az előállítás környezeti terhelése is.

2024. május 8. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36