TEÁOR: miért nincs lehetőség az elektronikus ügyintézésre?

forrás Prim Online, 2008. június 16. 09:19

A kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére. Az MDF szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Az MDF ezért arra kéri a kormányt, hogy a hivatalok decemberi túlterheltségének elkerülése érdekében vizsgálja felül a jelenlegi rendszert, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés (APEH, ügyfélkapu) lehetőségével. Az MDF szerint az informatikai rendszert pár nap alatt módosítani lehetne.

A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy a kormány az év végiéig haladékot adott a vállalkozásoknak az új TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha marad az eredeti - július 1-i - határidő, a következő hetekben óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban. A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el az átsorolást, mely nem csoda, hiszen a bejelentést - érthetetlen módon - kizárólag személyesen lehet elvégezni - olvasható az MDF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is aggasztónak tartja a helyzetet, hiszen az APEH korábban egyértelművé tette: késedelmes változás-bejelentés esetén nagyon komoly – félmillió forintig terjedő – bírságokat fog kivetni. Az MDF álláspontja szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Ezért – a jelen idő szerint – decemberre várható hivatali káosz elkerülése érdekében mindent meg kell tenni a bejelentés egyszerűsítése érdekében. A párt arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az átsorolások jelenlegi rendszerét, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés lehetőségével.

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja: a XXI. században, amikor a kötelező elektronikus bevallás elkészítéséhez már szinte mindenki az APEH honlapját és az ügyfélkaput használja, megengedhetetlen, hogy csak személyesen az okmányirodákban lehessen megtenni a bejelentést. Az MDF álláspontja szerint néhány nap alatt el lehetne végezni azokat a szükséges informatikai módosításokat, melyeknek köszönhetően elkerülhető lenne az ügyfélszolgálatok év végi túlterheltsége, valamint egy újabb lépést tehetnénk az elektronikus közigazgatás elterjedése érdekében.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38