Az adóellenőrök az e-számlával ismerkednek

forrás Prim Online, 2012. július 29. 08:57

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső továbbképzésein az elektronikus számlázással kapcsolatos gyakorlati ismereteket a Számlázz.hu webalapú számlázórendszer használatával sajátítják el a NAV erre a célra kiválasztott, tapasztalt ellenőrei. Magyarország egyelőre le van maradva az EU-hoz képest ezen a területen, de - különösen az e-kereskedelem és e-szolgáltatások terjedésének köszönhetően - egyre több e-számla készül, így az adóellenőröket is fel kell készíteni e formátum sajátosságaira.

„Az adóellenőröknek tartott továbbképzéseink májustól új szakaszba léptek azzal, hogy az oktatás során internetkapcsolattal rendelkező számítógép előtt ülnek a revizoraink” - mondta el Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője. Egyelőre a már tapasztalt, 3-5 éves gyakorlattal rendelkező ellenőröknek tartanak e-számla továbbképzést, ahol nem csak a jogi és technikai háttérrel és az e-számlák hitelességének ellenőrzési módszereivel ismerkednek meg a résztvevők, de a Számlázz.hu segítségével azt is kipróbálhatják, hogy lehet e-számlát készíteni. Az ellenőrök feladata számlák előállítása, majd azok technikai ellenőrzése. Czöndör Szabolcstól megtudtuk, hogy ennek során azokat a sarokpontokat is végigveszik, amelyeket a gyakorlatban célszerű alaposan megvizsgálni egy revizornak. Paradox módon erre nem azért van szükség, mert az elektronikus számla kiemelt kockázati tényező lenne, sőt, a papírszámlázhoz képest sokkal biztonságosabb és hitelesebb, viszont a napi munkájuk során még annyira ritkán találkozhatnak vele az ellenőrök, hogy nem tudják a szükséges rutint megszerezni.

Mivel az elektronikus számla általában elektronikus ügyvitel eredményeként jön létre egy vállalkozás működésében, a képzés a különböző számlázási rendszerekkel kapcsolatos problémákra, valamint az elektronikus számlázáshoz kapcsolódó egyéb alkalmazásokra - mint például az elektronikus másodpéldány, vagy a digitális archiválás - is kiterjedt. A főosztályvezető elmondta, a NAV választása azért esett a Számlázz.hu-ra, mert olyan működő számlázórendszert kerestek, amelynek használata nem igényel külön szoftvertelepítést és az interneten keresztül egyszerűen használható. A Számlázz.hu a képzéshez tesztfiókokat biztosít, ahol az ellenőrök a valódi számlákkal technikailag teljesen megegyező tesztszámlákat készíthetnek.
 

Kulcsszavak: e-számlázás NAV APEH

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50