10 PFLOPS-os szuperszámítógép Intel Xeon E5 és MIC „Knights Corner” lapkákkal

Széll Zoltán, 2011. szeptember 23. 14:33

A Texas Advanced Computing Center (TACC) az University of Texas egyetemen egy olyan szuperszámítógépet épít, amelynek teljesítménye 10 PFLOPS (10 x 10 a 15-en flops). A „Stampade” szuperszámítógép az első olyan rendszer, amely nyolcmagos Intel Xeon E-5 sorozatú „Sandy Bridge-EP” processzorokat használnak. A tervezők a Xeon-E5 processzorokat az Intel MIC „Knights Corner” sokmagos gyorsítókkal kombinálták, amelyeket a nagy párhuzamosságú munkák futtatásához fejlesztettek.

  „A Stampede” a legnagyobb teljesítményű x86-alapú Linux HPC fürt, amelyet eddig bejelentettek az USA-ban. A TACC eddigi történetében folyamatosan építette mind nagyobb teljesítményű x86 Linux fürtjeit, amelyek lehetővé tették az új tudományos áttöréseket. Ez a MIC architektúra alapú termékek első „large-scale”megvalósítása” – mondta Jay Boisseau a TACC igazgatója.

 Amikor 2013 elején a Stampede építése befejeződik több ezer Dell „Zeus” szervert tartalmaz majd, melyek mindegyike két 8-magos Intel Xeon E5 sorozatú „Sandy Bridge-EP” processzort foglal magába 32 GB memóriával. Az új szuperszámítógép a magasan párhuzamos munkákhoz integrálja az Intel MIC „Knights Corner” gyorsítókat (50+ mag, 22 nm-es technológia). A több ezer Xeon processzor körülbelül 2 PFLOPS csúcsteljesítményt biztosít, míg a MIC nagy párhuzamosságú gyorsítók a további 8 PFLOPS teljesítményt szolgáltatják.

 A fentieken kívül a Stampede még 128 következő generációs Kepler kódnevű Nvidia Quadro grafikus processzort (GPU) is tartalmaz a vizualizációhoz. 16 Dell szerver 1 TB osztott osztott memóriával és 2 GPU-val támogatja a nagy adatelemzéseket, míg a nagy teljesítményű Lustre fájl rendszer az adatintenzív számításokat támogatja. A szuperszámítógép minden komponensét a széles tartományban méretezhető InfiniBand FDR 56 Gb/s sávszélességű hálózat kapcsolja össze.

 A 10 PETAFLOPS Stampede szuperszámítógép összesen 272 TB memóriát és 14 PB (petabájt) kapacitású merevlemezt tartalmaz.

 A Stampede a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek egyike lesz, amikor TACC az építését befejezi. A TACC azt is bejelentette, hogy megkezték a gép bővítésének tervezését is. A bővítés után a rendszer teljes teljesítménye több mint 50 százalékkal, 15 PFLOPS-ra nő. A bővítésben az Intel következő generációs termékeit használják majd. Jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe a 8 PETAFLOPS teljesítményű „K” rendszer, amely 2,0 GHz-es SPARC64 VIIIfx processzorokon alapul.

Az új szuperszámítógépet elsősorban a Föld viselkedésének (időjárás, szeizmikus hullámok terjedése, tektonikus lemezek mozgása) figyelésére tervezték.
 

Kulcsszavak: szuperszámítógép

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14