A Facebook alapítói is csatlakoztak Bill Gates filantróp kampányához

Mészáros Péter, 2010. december 10. 15:28

Újabb 17 amerikai milliárdos, köztük a Facebook közösségi portál társalapítói, Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz is csatlakozott Bill Gates és Warren Buffett jótékonysági kezdeményezéséhez, a The Giving Pledge (Adakozási Ígéret) elnevezésű kampányhoz.

Az idén júniusban elindított program keretében az újakkal együtt eddig 57 amerikai milliárdos vállalta, hogy még életében vagy halála után jótékony célokra fordítja magánvagyonának legalább a felét. A csatlakozók erre egy nyilvános levélben tettek ígéretet, felfedve motivációikat is. Az adakozók listája és a levelek online elérhetők a www.thegivingpledge.org címen.

 "Az emberek rendszerint karrierjük késői pontjáig várnak, hogy valamit visszaadjanak. De miért várni, amikor már most annyi a teendő?" - tette fel a kérdést a világ legfiatalabb milliárdosai között számon tartott Zuckerberg, aki szeptemberben 100 millió dollárral (hozzávetőleg 21 milliárd forinttal) támogatta az anyagi nehézségekkel küzdő newarki állami iskolákat.

 "Alig néhány hónap alatt jelentős haladást sikerült elérni" - értékelte a kampány állását Warren Buffett, a Berkshire Hathaway nevű befektetési holding fő tulajdonosa és vezetője. Buffett, aki a világ egyik leggazdagabb embere - a Forbes magazin idén 45 milliárd dollárra (9450 milliárd forintra) becsülte vagyonát -, 2006-ban nyilvános ígéretet tett arra, hogy eladakozza magánvagyonának 99 százalékát.

 Gates is jó példával jár elöl a jótékonykodásban: már eddig több mint 28 milliárd dollárt (5880 milliárd forintot) adományozott a feleségével közösen létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítványnak.

 Gates és Buffett szeptemberben kínai milliárdosok körében is próbálta népszerűsíteni a filantrópia gondolatát egy pekingi fogadáson, jövő márciusban pedig hasonló célból Indiába utazik a páros.

 A Forbes szerint az Egyesült Államokban több mint 400 milliárdos él, több, mint a világ bármely másik államában. Az Indianai Egyetem filantrópiakutató központjának becslései szerint az országban az egyéni adományok összege 2009-ben meghaladta a 227 milliárd dollárt - 47,67 billió forintot -, ami a gazdasági válság ellenére mindössze 0,4 százalékkal marad el az előző évitől.
 

Kulcsszavak: adomány Bill Gates

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36