Novell-siker a CEU-n ZENworks alkalmazásvirtualizációval

Kovács Attila, 2010. július 28. 17:20

A Novell tájékoztatása szerint a Közép-európai Egyetem (CentralEuropean University – CEU) a Novell ZENworks Application Virtualization bevezetésével csökkentette felügyeleti költségeit, miközben hatékonyabbá tette informatikai rendszerét, beleértve a diákok szoftverhasználatát saját notebookjaikon, akár otthonról is.

Az egyetem az alkalmazások virtualizálásával központilag tudja kezelni az alkalmazásfrissítéseket és az új szoftverek telepítését, mivel azokat nem kell minden gépre külön, helyileg telepíteni és egyesével, a munkaállomáson működő összes többi szoftverhez testre szabni. A Novell alkalmazásvirtualizációs megoldásával nem csak minimálisra csökkenthető az alkalmazásütközésekkel és a telepítéssel kapcsolatos problémák száma, de jelentősen mérsékli az alkalmazások felügyeletével kapcsolatos költségeket, és védi a meglévő informatikai környezet biztonságát is.

A CEU-nak olyan megoldásra volt szüksége, amely az operációs rendszertől függetlenül bármilyen platformon futtatható, és nem változtatja meg a munkaállomások korábbi, egyéni beállításait. Az egyetem saját fejlesztésű tanulmányi rendszerének használatához például egy speciális Microsoft Java változattal működő Internet Explorer szükséges, ami eddig kizárólag a CEU belső hálózatán volt elérhető. Az Internet Explorer frissítéseit emiatt nem lehetett központilag telepíteni, az informatikusok személyesen kerestek fel minden számítógépet, kézzel frissítették és helyezték üzembe a böngészőt. Mára a Novell ZENworks Application Virtualization megoldással a Közép- európai Egyetemen használt kb. 300 féle alkalmazás 40-50 százalékát csomagolták virtuális konténerbe.

A ZENworks Application Virtualization programcsomagról a Novell állítja: megkönnyíti az alkalmazások bevezetését a meglévő IT-környezetbe, hiszen nincs szükség ügynökprogramokra vagy eszközillesztőkre, és nem kell virtuális gépeket telepíteni, sem külön felügyelni. A Novell ZENworks virtualizált alkalmazások elszigetelt környezetben futnak, amelyre nem hatnak a belső alkalmazásütközések. Minden virtualizált alkalmazás egy kompakt csomag, amely tartalmazza az összes alkalmazásfájlt, beállítást, futási környezetet és összetevőt, ami az azonnali használathoz szükséges. Az alkalmazások úgy működnek, mintha a helyi gépre lennének telepítve, de érintetlenül hagyják az operációs rendszert, a rendszerleíró adatbázist és a futtatási környezeteket.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Az AI kutatja a kritikus ásványkincseket is

Közel 1 millió amerikai dollárral zárta az újabb befektetési körét a Beholder. Ennek köszönhetően lett az AI-alapú, kritikus ásványkincsek feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és az STRT. A friss források bevonásával a vállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját és a mesterséges intelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöld energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését.

2024. május 13. 11:30

K&H: négy lépésben a planetáris szuperintelligencia felé

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

2024. május 12. 10:26

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36