Brüsszel a verseny növelését tervezi, az NHH támogatja

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 14. 09:04

A távközlési ágazat reformjára és a szabályozás átalakítására készül az Európai Unió: az egyik cél az, hogy a verseny növelésével gyorsabban fejlődjön a széles sávú internet, s így dinamikusabban bővüljön a világhálót elérő előfizetők tábora.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, aki a jövő évtől egyben az ERG és az IRG (European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja) elnöki posztját is betölti, a változtatásokkal kapcsolatban elmondta: egyetértenek a fő célokkal, s támogatják a nagyobb versenyt.

Hozzátette: az eddigi uniós szabályozás eredményesen és jól működött, amit bizonyít az is, hogy Európában csökkentek a távközlési, ezen belül a mobiltávközlési árak és nőtt a választék.

Pataki Dániel éppen ezért úgy véli, bár szükség van változtatásokra a szabályozás területén, hiszen folyamatosan változik a piac és az alkalmazott technológiák, ezeknek nem kell túl nagynak lenniük.

Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa a célok elérése érdekében azt javasolja, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatás alapjául szolgáló rádiófrekvenciákhoz való hozzájutást könnyítsék meg a szolgáltatók számára. Ennek hátterében részben az áll, hogy a televíziózás digitalizációjával több frekvencia is felszabadul.

Pataki Dániel ezzel kapcsolatban kifejtette: egyetértenek a szabályozás megváltoztatásával, azaz az úgynevezett rugalmas spektrum menedzsmenttel, ezen belül azzal, hogy ezt követően a frekvencia birtokosa szabadon megválaszthatja, mire használja a frekvenciát. A jelenlegi szabályozás szerint meghatározzák, hogy a birtokos mire használhatja a frekvenciát.

A másik terv az, hogy a távközlési infrastruktúra működtetését és a szolgáltatások nyújtását szét kell választaniuk a cégeknek. Brüsszel ugyan nem írna elő ilyen mindenkire vonatkozó kötelezettséget, kikényszerítésére azonban valószínűleg létrehozna egy uniós szintű hatóságot. A szétválasztást ellenző szolgáltatók szerint egy ilyen lépés visszafogná a jövőbeni befektetéseket. Ezzel szemben Brüsszel a már megvalósult egyik angol példa alapján úgy véli, hogy szétválasztás által nemcsak az árak csökkennének, hanem a hálózatok fejlesztésére fordított összegek is megnőnének.

Pataki Dániel ezzel összefüggésben elmondta: egyetértenek a szétválasztással, igaz, nem kötelező, hanem opcionális formában. Azaz a nemzeti hatóságok eldönthetnék, hogy előírják-e a szétválasztást vagy sem.

Az elnök más brüsszeli tervekkel kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi formájában nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, miszerint a bizottság nemcsak a jelentős piaci erejű szolgáltatók kiválasztásakor élhet vétójogával, hanem akkor is, amikor ezen szolgáltatókra kötelezettségeket rónak. Hozzátette: a jelenlegi formájában nem értenek egyet azzal sem, ahogyan az európai hatóság felállítását tervezik.

Az elnök közölte: Brüsszel azért szeretné kiterjeszti a vétójogot, illetve felállítani az uniós hatóságot, mert úgy véli, nem eléggé harmonizált a nemzeti hatóságok működése. Azaz ugyanolyan problémára nem mindig ugyanolyan szabályozási válaszokat adnak a hatóságok az egyes országokban.

Pataki Dániel kifejtette: inkább azt támogatják, hogy az ERG szerepét erősítsék az unióban. Ezzel ugyanis nemcsak a harmonizáltság erősödne, hanem megmaradna a nemzeti hatóságok szerepe is.

Mivel az ERG/IRG csoportnak azonos vezetője van, a közös elnök szerepe kiemelkedő az egységes európai távközlés-szabályozás kialakításában.

Kulcsszavak: távközlés EU NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38