Brüsszel szerint fogyasztói szemmel javul a távközlési helyzet az EU-ban

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 30. 09:21
Európa távközlési szabályainak jól haladó végrehajtásából adódóan az európai fogyasztók egyre alacsonyabb árakat és mind újabb szolgáltatásokat élvezhetnek - állította az Európai Bizottság az ágazat helyzetéről csütörtökön Brüsszelben kiadott helyzetjelentésében.
Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyobb versenyre, a jogorvoslatok gyorsabb alkalmazására és függetlenebb szabályozókra van szükség ahhoz, hogy a fogyasztók és a szolgáltatók teljes mértékben élhessenek Európa belső piacának előnyeivel.

A Magyarországgal foglalkozó jelentésrész szerint továbbra is az uniós átlagnál alacsonyabb a szélessávú internet használata, valamint a mobiltelefon elterjedtsége.

Uniós átlagban egy háromperces, vonalas telefonok közötti országos hívás díja a 2000-ben mért 41,8 eurócentről mára 25 eurócentre csökkent. A mobilszolgáltatások díja csak a tavalyi évben 13,9 százalékkal csökkent - derül ki a közleményből.

Ezenfelül több mint 31,4 millió mobilhasználó (6,3 milliós növekedés) élt azzal az uniós szabályozásból származó jogával, hogy megtartsa a régi telefonszámát, ha szolgáltatót vált. A tagállamok közül Spanyolországban döntöttek így a legtöbben (9,21 millió, Magyarországon 130 ezer). A vonalas hívások esetében több mint 15 millió unióbeli fogyasztó (Magyarországon 159 ezer) váltott ily módon szolgáltatót (2005-ben 7 millió).

Viviane Reding szakbiztos kijelentette: - A távközlési piacok megnyitása a verseny előtt az EU egyik sikertörténete, mint az az egyre alacsonyabb díjakból és a jobb szolgáltatásokból is kitűnik. Igaz, a 2,3 százalékos ágazati növekedés és a további 5 százalékos beruházás szép eredmény, de most nem érhetjük be ezzel, hiszen Európa versenyképessége forog kockán. Éppen ezért az EU távközlési szabályainak idei reformja azokat a csomópontokat veszi górcső alá, ahol a verseny nem elég hatékony. Egy olyan ágazatban, ahol a technológia nincs tekintettel a nemzeti határokra, a szabályozóknak kell megteremteni a feltételeket a páneurópai szintű gazdaság kialakulásához, ez ugyanis mind az üzemeltetők, mind a fogyasztók érdeke.

A mobiltelefon elterjedtsége a 478,4 millió forgalomban lévő készülékkel a lakosság 103 százalékának felel meg (95 százalék volt 2005-ben, Magyarországon tavaly 95 százalék). Luxemburgban (171 százalék), Olaszországban (134) és Litvániában (133) a legelterjedtebb a mobiltelefon-használat.

Az internetet illetően tavaly több mint húszmillió szélessávú előfizetést adtak el, így a penetráció 15,7 százalékos lett az EU-25-ben. Hollandia (29,8 százalék) és Dánia (29,4) Dél-Koreát maga mögött tudva a világ legmagasabb elterjedtségi aránnyal büszkélkedhet, az amerikai elterjedtségi mutatót pedig további hét tagállam adatai előzik meg. Magyarországon az elterjedtség 8,6 százalék.

A megoldatlan problémák között a bizottság megemlítette a "valóban független nemzeti szabályozók hiányát", különösen Lengyelország és Szlovákia esetében, a verseny akadályainak felszámolásába mutatkozó késedelmeket, az elégtelen és töredezett rádióspektrum-irányítást és 112 segélyhívószám hiányos üzembe helyezését - utóbbi miatt a testület tavaly 13 tagállam - köztük Magyarország - ellen kezdeményezett jogsértési eljárást.

A jelentés szerint "a határokon átívelő verseny, a gazdasági növekedés és a fogyasztói előnyök is sokkal nagyobbak lehetnének, ha az EU 27 nemzeti rendszer helyett egyetlen egységes szabályozási megközelítést alkalmazna egész Európában. A piaci szereplők a bevételeik egyharmadára már most is a saját országuktól eltérő tagállamokban tesznek szert."

Magyarország esetében a jelentés megjegyezte, hogy a nemzeti hírközlési hatóság végrehajtó hatalmának erősítése tavaly valamelyes javulást jelentett a szabályozásban, ugyanakkor a megszüntetett hírközlési minisztérium feladatainak a gazdasági tárcához történt átcsoportosítása lassú volt, létszámleépítéssel járt, és a mai minisztériumi források nem tűnnek elegendőnek a törvényben meghatározott célkitűzések kivitelezéséhez. Az irányító szerepek jobb tisztázására szükség van azért is, hogy a fogyasztók eljuthassanak az illetékes szervhez, és ott hatékonyan intézkedni tudjanak - állapítja meg a jelentés.
Kulcsszavak: távközlés EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38