Nagy jelentőségű záródokumentum az RRC-06-on a digitális műsorszórásról

Kovács Attila, 2006. június 19. 00:14
Június 16-án, pénteken este, záródokumentum aláírásával ér véget Genfben Az ITU Regionális Rádiokommunikációs Konferenciája (RRC-06), melynek döntései egész Európában forradalmasítják és évtizedekre meghatározzák a rádiózást és televíziózást, és melynek nyomán hazánkban néhány éven belül akár több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet.
A konferencián Magyarországot a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a szaktárca munkatársai képviselték. Pataki Dániel, az NHH elnöke június 19-én sajtótájékoztatón ismerteti a hazánkat érintő konkrét döntéseket, eredményeket, illetve beszámol a konferenciát megelőző itthoni előkészítő munkáról és a hazai elektronikus médiapiac előtt kínálkozó lehetőségekről.

Az ITU a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket. A záródokumentumot 104 ország hivatalos képviselője írta alá, az RRC-06-on több mint ezer küldött vett részt Európából, a Független Államok Közösségéből (FÁK), Afrikából, a Közép-Kelet országaiból és az Iráni Köztársaságból. A záródokumentum, amely az Európában 1961 óta hatályos analóg műsorszórás tervei helyébe lép, a digitális műsorszórás terveit tartalmazza a felsorolt régiókban, olyan szabványokat takar, mint a T-DAB (a hangra) és a DVB-T (a tévére).

Yoshio Utsumi, az ITU főtitkára úgy jellemezte az információs társadalom kialakítása szempontjából nagy jelentőségű dokumentumot, hogy az nemcsak új lehetőségeket nyújt a digitális földi műsorszórás strukturált fejlesztéséhez, de a változó telekommunikációs környezet adaptálásához is elégséges rugalmasságot nyújt. A digitális földi műsorszórásra való átállás ez év június 17-én kezdődött és 2015 június 17-ig megy végbe, de néhány ország kért és kapott további öt év kiterjesztési időt a VHF-csatornákra. A digitális szolgálatok regionális egyezménye a 174-230 MHz (VHF) és a 470-862 MHz-es (UHF) frekvenciasávokra terjed ki. Megegyezés született arról is, hogy a 2007 őszén tartandó WRC-07 konferencián foglalkoznak majd a DVB-H és HDTV spektrum-szabályozási aspektusaival.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36