Intel-Ansys: HTPC - magyarul tudó otthoni médiacenter

Kovács Attila, 2005. november 17. 15:52
Az Intel Mgyarország és az egri székhelyű Ansys Informatika Kft. a mai napon tartott közös budapesti sajtótájékoztatón mutatta be a magyarul tudó, Intel-architektúrára épülő HTPC (Home Theater Personal Computer) médiacenterét.
Piotr Pagowski, az Intel közép- és kelet-európai területi menedzsere és Lázár Csaba, az Antel ügyvezetője beszélt a HTPC-ről, mint az Intel platformra épülő számítógépről, amely Windows XP Home operációs rendszeren egy speciális magyar nyelvű felhasználói felületet futtat. Ez az összeállítás képes átvenni több, a lakások nappaliját már hosszú idők óta elcsúfító műszaki eszköz funkcióját. Formatervezett külseje különlegesen alacsony zajú hűtőrendszert takar (<25dB). A készülék kezelőfelületét a lehető legegyszerűbbre tervezték annak érdekében, hogy a kisgyerekektől a nagymamákig a család minden tagja problémamentesen használhassa. A nappaliban már megszokottnak nevezhető távirányító segítségével vezérelhetők a főbb funkciók, de akár a karosszékből is lehet internetezni a vezeték nélküli billentyűzet illetve egér segítségével.

Pagowski azt is megemlítette, hogy az Intel úgynevezett Viiv technológájára épülő PC-ihez 2006. elejétől házi médiacenter eszközök és szolgáltatások lesznek kaphatók.

A HTPC készülék beépített Dual Layer (kétrétegű) CD/DVD írójának köszönhetően meghallgathatók a kedvenc zenei CD-k, megnézhetők a DVD-k, vagy felvehetők az éppen futó, vagy előre beprogramozott műsorok. A műsorújság rendszeres megvásárlása is fölöslegessé válik, hisz a készülék magyar nyelvű, automatikusan frissülő elektronikus programfüzettel bír, amelyen percről percre nyomon követhetők az esetleges műsorváltozások, vagy az adás csúszása. De nemcsak a tévéújságoknak mondhatunk búcsút, hanem a napilapoknak is, hiszen a készülék az általunk választott hírcsatornák legfrissebb híreit automatikusan eljuttatja hozzánk. Ezeknek a hírcsatornáknak az információi egy tetszőleges tv-csatorna megtekintése közben a képernyő alján futófelirat formájában nyomon követhetők. A zenei gyűjtemény bővítésében is szerepet vállal a médiacenter: segítségével zenei és videoklipek ezrei tölthetők le az internetről.

A médiacenter továbbá még számos funkcióval bír: az "Időeltolás" segítségével egy gombnyomással az élő tv-adás bármikor megállítható, és később pontosan az abbahagyás helyétől folytatható. Az Ansys HTPC-re a féltett CD-lemezek lementhetők, így ezek akkor is hallgathatók, ha az eredetit kölcsönadták valakinek. Amennyiben egy DVD filmet helyezünk be a készülékbe, a szélessávú internetkapcsolat segítségével egy központi adat bázisból azonnal letöltődnek a filmmel kapcsolatos információk, és a szereplők nevén, a tartalmon és a stáblistán kívül a film plakátja is pillanatok alatt elérhetővé válik.

A rendszer lelke egy Intel Pentium 4630 sorozatú processzor (3,0 GHz, 800 MHz FSB, 2MB L2 cache, HT technológia támogatás), amely garantálja a nagy felbontású video anyagok lejátszása és egyéb funkciók egyidejű használata esetén is a kompromisszumoktól mentes minőséget. A Micro BTX alaplapok szélesebb körben való elterjedésével párhuzamosan várhatóak az egyre vékonyabb megoldások ebben a kategóriában, amelyekben továbbra sem kell lemondanunk a zajmentes hűtési megoldások nyújtotta előnyökről. A hifi hangzást szeretőknek kedvez az is, hogy egyre több ilyen készülék rendelkezik 7.1 -es hangkimenettel.

A termékeket a hazai Saturn és Media Markt áruházak december elejétől forgalmazzák.

További jellemzők:

  • Dupla tv-vevő (egyes modelleknél)
  • Automatikus csatornahangolás az ország több mint 150 településén
  • Digitális tv-adás-rögzítés (akár 250 óra műsor)
  • Ingyenes elektronikus tv-műsor-füzet (EPG) több mint 30 csatorna műsorával
  • Előre programozható tv-felvétel
  • Késleltetett tv-műsor-lejátszás
  • HD (High Definition) ready
  • Hagyományos és digitális (internetes) rádió
  • A legfrissebb időjárási adatok
  • Heti lottószámok megjelenítése
  • Ingyenes aktuális hírek a képernyőn
  • Filmelőzetesek igény szerint
  • DVD-lejátszás
  • Digitális tartalmak (divx, avi, mpg) lejátszása
  • Zenelejátszás (CD, mp3, wmv)
  • 5.1 hang
  • Internet
  • Számítógép Windows XP operációs rendszerrel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50