Az Intel felfedte a Larrabee teraflop processzor néhány részletét

Széll Zoltán, 2007. július 1. 15:40

Az Intel kibocsátotta a ’Larrabee’ kódnevű projekt néhány részletét. Korábbi hírek szerint ez a projekt nincs közvetlen kapcsolatban az Intel GPU (graphics processing unit = grafikus feldolgozóegység) fejlesztéssel, hanem az Intel ’Tera-Scale’ kezdeményezés része, amelynek keretében a vállalat - különleges alkalmazásokhoz - sokmagos lapkákat fejleszt.

Az Intel Larrabee kódnevű processzor számításokat végző ALU (arithmetic logic unit = aritmetikai logikai egység) tömböt tartalmaz gyorsítótárakkal és memóriavezérlővel. Justin Rattner, az Intel főtechnológusa (CT)) szerint az ALU tömb teraflopsebességgel dolgozza fel az adatokat. A TFLOPS teljesítményű processzort az Intel a tervek szerint 2010-ben bocsátja ki, de már 2009-ben bemutatja. Mindezeket Rattner az InformationWeek weboldalnak adott interjúban mondta el.  

A Larrabee kódnevű processzor más modern mikroprocesszorhoz hasonlóan a ’ray-tracing’ technológián keresztül képes számítani 3D grafikát, bár nem tervezték a hagyományos Direct 3D vagy OpenGL számítógép grafikához, mint az ATI Radeon vagy Nvidia GeForce termékeket.

Az Intel Tera-Scale kezdeményezés első inkarnációja egy 80 magos teraflops kutatási lapka, amely 65 nm-es technológiával készül, és 80 magot tartalmaz, amelyeket az Intel „cserepeknek” hív. Ezeket a 4 GHz-es órajellel működő nagyon egyszerű magokat 10x8 2D háló hálózatba szervezték. Minden egyes cserép egy feldolgozó gépet (PE) tartalmaz, amely különleges határfelületen keresztül egy ötkapus útválasztóhoz csatlakozik. A 80 magos lapka a VLIW (very long instruction word = nagyon hosszú utasítás-szó) mikroarchitektúrán alapul, amely (architektúraszinten) nagyon hasonlít a legújabb ATI R600 kódnevű GPU (grafikus feldolgozó egység) feldolgozó gépéhez.

Az Intel a Larrabee projekt keretében már több mint két éve fejleszti a TFLOPS teljesítményű processzort, de részleteket csak most hozott először nyilvánosságra. Várható, hogy a processzor azokban a szerverekben lel otthonra, amelyek Intel CSI (common serial interconnect = közös soros összeköttetés) buszt foglalnak magukba. Ezek a következő generációs szerverek Intel Itanium 2 és Xeon processzorokat tartalmaznak és gyors számítóegységet igényelnek, de ehhez nagy teljesítményű GPU-ra van szükség. A Hewlett Packard már korábban bemutatott egy olyan integrált vektorfeldolgozó gépet, amelyet az Itanium sorozatú mikroprocesszorokba építenének be.

Kulcsszavak: Intel processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14