Folyamatos Professional Planner-bevezetések

forrás Prim Online, 2005. január 27. 14:00
A kontrollingvezetők, pénzügyi és gazdasági vezetők, valamint a döntéshozók, vállalatvezetők számára megoldást nyújtó Gordon & Webster Rt.-nél egymást érik a projektek, több ügyfél az év utolsó napjaiban kérte a Professional Planner kontrollingmegoldás bevezetését.
Sűrű volt az év vége és az év eleje a pénzügyi és kontrolling osztályokon, ahol az év zárása és a 2005-ös tervezés zajlott, sok helyütt tetézve a vezetőség, illetve tulajdonosok által megkövetelt különböző jelentések határidejével.

A debreceni LAP-ICS Könyvkiadó és Kereskedő Kft., a kecskeméti székhelyű, országosan ismert és külföldön is terjeszkedő Fornetti Kft. és a HMS Carat Hungary Kft. médiaügynökség egyaránt az év vége felé döntött arról, hogy a kontrolling és tervezési folyamatok és a jelentéskészítési kötelezettségek támogatására a grazi tudományegyetem kontrolling tanszéke által kifejlesztett Professional Plannert vezeti be. Mindhárom cég célja volt, hogy a 2004-es év elemzésekor és a 2005-ös tervek elkészítésekor fejlett, rugalmas és jól használható eszközre támaszkodhassanak. A Professional Planner a kontrollerek számára lényegesen lerövidíti az időtrabló és sok hibalehetőséget tartalmazó manuális feladatokat, és lehetővé teszi, hogy az elemzésre, stratégiára koncentráljanak, ugyanakkor a vállalatvezetők számára rengeteg többlet információt szolgáltat a vállalatról.

Maga a Profesional Planner bevezetése általában 5-20 szakértői napot vesz igénybe. Ez alatt a leendő felhasználók fokozatosan tanulják meg a megoldást, alakítják ki az adatszerkezetet, építik fel a cég eredmény- és mérlegstruktúráját a szoftverben és hozzák létre a használt táblákat, kimutatásokat. Jelen esetekben alig három hét alatt történt mindez. Hogy mégis vállalkoztak az ilyen feszített tempójú implementálásra, az köszönhető az ügyfelek lelkesedésének és elkötelezettségének, és a Gordon & Webster Rt. munkatársak bevezetési tapasztalatainak. Így ezeknél a cégeknél december végére már működött a Professional Planner, az adatáttöltések megtörténnek, és a vezetőség és a tulajdonosok a PP által szolgáltatott elemzéseket, kalkulációkat kaphatják a kezükbe.

Az egyik legújabb bevezetés a Fornetti Kft.-nél történt, amely egy erőteljesen növekvő középvállalat, így a különböző típusú jelentések mellett 2003/2004-ben a tervezés egyre inkább kiemelt fontosságot kapott, a controlling feladata egyre összetettebbé vált.

"Nagyon fontos mélységében elemezni a termékösszetételt, az egyes tételek nyereségességét" - mondja Kovács Zoltán controlling és pénzügyi vezető. "A tervezés mellett megerősítettük a modellezés szerepét is. Több alternatíva készül, egy-egy tényező változtatásával - a közgazdaságtanból már jól ismert fogalom szerint: minden egyéb változatlansága mellett (ceteris paribus) - mérjük az önköltségre, vagy épp az eredményre gyakorolt hatást. A modellezést korábban az Excel-táblázatkezelő, Visual Basic programozást használva, ám a 2004-es évtől a tervezést elősegítő, a terv-tény összehasonlítását elvégzendő, modellezésre alkalmas, mutatókkal megtűzdelt controlling szoftver a Professional Planner végzi."

Szintén a Professional Planner feladata a likviditástervezés, illetve a terv és tényadatok összehasonlítása, értékelése, valamint az éves tervezés.

A Fornetti Kft.-nél a Professional Planner gyakorlati bevezetésének kezdeti területei a stratégiai tervezés (eszköz, forrás, eredmény, likviditás oldalon), az éves tervezés, a havi tényadatok jelentése, elő- és utókalkulációk a saját termelésű készletekre, a profitcentrumok eredményének követése, illetve a terv-tény összehasonlítás. Kovács Zoltán elsősorban átláthatóságot (faszerkezetből és "lefúrásból" adódóan), több információt és hosszú távon időmegtakarítást vár a megoldás használatától. Jelenleg még betanulási fázisban van a rendszer, így konkrét tapasztalatokról még nem tud beszámolni, de az eddig eltelt időszak igazolja az előzetes elvárásokat.

A Gordon & Webster Rt. egyébként az év folyamán több mint félszáz cégnél, és ezek számos leányvállalatánál vezette be a Professional Plannert, és ezzel előkelő helyet biztosított magának a kontrolling szakmai berkekben. Gémesi Gyula vezérigazgató tapasztalatai szerint a vállalatvezetőknek szükségük van egy olyan megoldásra, amely kifejezetten a kontrolling elemzést, tervezést, jelentéskészítést segíti. Noha a vállalatirányítási rendszerek rengeteg hasznos információt szolgáltatnak, ezek mégse a kontrolling szempontjait szolgálják, s az általánosan elterjedt Excel táblák pedig - komplex, üzletágra, termékcsoportokra kiterjedő elemzések esetén - sok hibalehetőséget hordoznak magukban.

"A Professional Planner gyakorlatilag minden iparágban megtalálható, de különösen sikeres az olyan területeken, ahol magasak a költségek, és gyorsan változnak, illetve időben elszakadnak a bevételektől. Ilyen például az energetika, a logisztika és a kereskedelmi szolgáltatás" - mondta Gémesi Gyula.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38