Lucent: veszteség mellett is bizakodóak

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 23. 09:24
Az amerikai Lucent Technologies Inc. távközlési berendezés gyártó a sorban egymást követő tizenegyedik negyedéves veszteségéről számolt be szerdán, de a kereslet csökkenése ellenére is kitartott az eredmény növekedését jósló korábbi előrejelzése mellett.
A nettó veszteség az elsőbbségi osztalék kifizetése és elsőbbségi részvények törzsrészvénnyé konvertálásának költségei után 389 millió dollár lett a negyedik negyedévben, kevesebb a 2001-es utolsó negyedévben elszenvedett 495 millió dollár veszteségnél. Az egy részvényre jutó eredmény 14 cent veszteségről 11 cent veszteségre javult. Az elsőbbségi osztalék kifizetése és a részvénybeváltás költsége nélkül a negyedéves veszteség 264 millió dollár lett volna, az előző évi hasonló időszak azonos alapon számított 423 millió dolláros vesztesége helyett.

Az egy részvényre jutó veszteség az egyszeri tételeket leszámítva 15 cent lett, lényegesen jobb a Thomson First Call felmérése alapján a piac által vár 21 centes veszteségnél.

A december 31-ikén zárult negyedév árbevétele 2,08 milliárd dollár volt, 42 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 3,58 milliárd dollár. A harmadik negyedhez képest a bevételcsökkenés 9 százalékos volt. Az elemzők 2,12 milliárd dollár árbevételt vártak.

A Lucent októberben kiadott előrejelzésében 2,05 milliárd dolláros árbevételt jósolt önmagának a naptári negyedik negyedévre, és csökkenő veszteséget valószínűsített. A most is megerősített előrejelzés a mostani negyedévre 2,5 milliárd dolláros forgalmat és a veszteség további csökkenését várja, a piaci viszonyok javulásának hiányában is.

A Lucent változatlanul arra számít, hogy idén visszatér a nyereségességhez, és a szeptemberrel záruló üzleti évének mérlege már pozitív lesz. Addigra a fedezeti pontot a 2,5 milliárd dolláros negyedéves forgalmi küszöb alá szorítja le. A tervek szerint a fedezeti pont csökkentése azután is tovább folytatódik.

A Lucent likvid eszközei 700 millió dollárral 3,7 milliárd dollárra csökkentek az első pénzügyi negyedévben - vagyis a naptári utolsó negyedben - működési kiadások, átszervezési költségek és tőkekiadások miatt. Hasonló kiadások a naptári harmadik negyedévben egymilliárd dollárt emésztettek fel. Az év végére a Lucent kétmilliárd dollárt meghaladó forgóeszköz készletet tervez.

A csőd elkerülhetetlenségét hangoztató befektetői véleményeket a Lucent a megfelelően magas forgóeszköz készlettel hárítja el.

A Lucent részvénye kedden 2,4 százalékos erősödéssel 1,68 dolláron zárt New Yorkban. A papír a 2001. januárban kezdett átszervezés óta októberig több mint 90 százalékot gyengült, majd október óta több mint háromszorosára drágult. Szerda délután 1,73 dollár volt a New York-i értéktőzsdén, 5 centtel, azaz 2,98 százalékkal drágább a keddi zárónál. Szerdán 1,77 dolláron nyitott. Ötvenkét héten belül a csúcsa 7,11 dollár volt, tavaly január végén, a mélypontja 0,55 dollár, októberben.

Kulcsszavak: +céginfo Lucent

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50