Piaci visszaesésre készül a Lucent

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 12. 09:20
Az amerikai Lucent távközlési berendezésgyártó komoly visszaesésre számít az idén a távközlési piacon.
- Megtettük a kellő pénzügyi előkészületeket egy 20 százalékos piaci visszaesés átvészelésére - jelentette ki a konszern elnöke, Patricia Russos a hannoveri CeBIT kiállítás- és vásáron. - Fellendülésre legkorábban 2004-ben lehet számítani - tette hozzá.

A Lucent a távközlési vállalatok tavalyi, óriási veszteségei miatt jutott erre a következtetésre. Tavaly az ágazat beruházásai 27 százalékkal, 205 milliárd dollárra csökkentek világszerte. - Ekkora visszaesésre még soha nem volt példa - mondta Hans Huber, a Lucent európai igazgatója. - Mindezek ellenére készülünk a fellendülésre - hangsúlyozta.

A világszerte 40 ezer főt alkalmazó amerikai konszern tavaly 12,3 milliárd dollár árbevételt ért, de a veszteségét még nem közölte. Az idén azonban már nyereséggel tervezi zárni az évet. Az év végére előreláthatólag kétmilliárd dollár szabadon felhasználható forgóeszközre tesz szert a konszern.

A nehéz piaci helyzet drasztikus költségcsökkentésekre kényszerítette a Lucentet. Az elmúlt két év alatt a működési kiadásokat 72 százalékkal sikerült visszaszorítania. Egyedül Németországban a 2001 eleji háromezer fős alkalmazotti létszámot 1700-ra csökkentette.

A CeBIT alkalmából a Lucent számos európai vezetékes- és mobiltávközlési szolgáltatóval kötött szerződést hozott nyilvánosságra. Ezek becsült összértéke 200 millió euró. Az idén a Lucent megrendelési állománya már 1,5 milliárd dollárral értékkel gyarapodott.

A Lucent nyilvánosságra hozta a Deutsche Telekommal megkötött együttműködési szerződését is: üzleti ügyfelek számára építenek ki szélessávú, nagy kapacitású számítógép központok összekapcsolására is alkalmas gerinchálózatot. A szolgáltatás feltehetőleg már a nyáron üzembe lép.

A Lucent Technologies Inc. nyitás után két és fél órával 1,59 dollár volt a New York-i értéktőzsdén, 3 centtel, azaz 1,92 százalékkal drágább a hétfői zárónál. Kedden 1,59 dolláron is nyitott. Ötvenkét héten belül a csúcsa 5,65 dollár volt, tavaly március közepén, a mélypontja 55 cent, tavaly október közepén.

Kulcsszavak: +céginfo Lucent

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05