Csődközelben a WorldCom

Kiss Ádám Zoltán, 2002. június 26. 09:49
Az USA második legnagyobb távolsági telefonszolgáltatójánál 4 milliárd dolláros belső könyvelési hiányosságokra derült fény. Az ügy hatásai egyelőre beláthatatlanok, a csődbe ment Enronhoz hasonlóan az Arthur Andersen könyvvizsgálói alá tartozó vállalat pénzügyi igazgatóját, Scott Sullivan-t máris elbocsátották, péntektől az alkalmazottak 20 százalékának, 17 ezer főnek az elbocsátását kezdik meg, a Nasdaq 2,5, a Dow Jones 1,7 százalékot, a frankfurti tőzsde 5,3, míg a londoni 3,8 százalékot esett.
A WorldCom a 20 százalékos leépítéstől éves szinten 900 millió dollár megtakarítást remél, ez azonban már nem segít a most felszínre került mutatókon. Az Arthur Andersen által figyelmen kívül hagyott szabálytalanságok során 2001-ben 3,06 milliárd dollár, 2002 első negyedévében pedig 797 millió dollár működési költséget tüntettek fel tőkekihelyezésként, ezzel nyereségesnek mutatva a vállalatot. John Sidgmore, a Worlcom április 29-én kinevezett vezérigazgatója kijelentette, hogy az egész vezetőséget sokkolja a szabálytalanságok híre, ám ez már nem segít David Myers első alelnök helyzetén, akinek lemondását a hírek szerint már el is fogadták.

A Cnet elemzői szerint a hihetetlen méretű csalás egyenesen egy Enron-csődhöz hasonló helyzetet eredményezhet, és lehet hogy már hiába kérte a vállalat a KPMG teljes körű auditációját, könnyen csődközeli helyzet alakulhat ki. Az egész telekommunikációs szektorra jellemzőek a rosszul időzített befektetések, a költségek növekedése és egyben a bevételek elmaradása a várt mértéktől. Az elemzők azonban hozzáteszik, hogy nem lehet egyedül a WorldComot okolni a kialakult helyzetért, hiszen az ilyen hatások dominószerű összeomlásokat okozhatnak az amerikai gazdaságban, melynek teljesítőképessége az utóbbi időben megkérdőjeleződött, a dollár történelmi mélységekbe jutott, majdnem azonos értékű a korábban jóval gyengébb euróval.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52