Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

forrás: Prím Online, 2024. március 18. 12:59

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

Az ABB első, 8 megavoltamperes (MVA) egységét 2021-ben telepítették a szigetcsoport legdélibb tagján, a Suðuroy szigeten. A második, 12 MVA névleges teljesítményű egységet 2022-ben telepítették a Sund erőmű mellett, Feröer legnagyobb és legnépesebb szigetén, a Streymoyon, amelyet a fő villamos-energia hálózat lát el árammal. A Borðoyon telepítendő új, 8 MVA teljesítményű egységet szintén a fő villamos-energia rendszerbe fogják integrálni. 

 

A SEV azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy az Atlanti-óceán északi részén fekvő, elszigetelt Feröer-szigetek 100 százalékban zöldáramot termeljen víz-, nap- és szélenergiából, valamint biogázból és potenciálisan árapály-energiából. Ez a törekvés az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett fontos gazdasági előnyökkel is jár, mivel megszűnik a jelenlegi függőség a drága fosszilis tüzelőanyag-importtól. A SEV számára nagy kihívást jelent, hogy a meglévő, dízelüzemű erőművének leállítása csökkenti a hálózat egyensúlyban tartásához és biztonságos működéséhez elengedhetetlen "forgó inercia" rendelkezésre állását. Ezt a problémát helyben kell megoldani, mivel a Feröer-szigeteket a szomszédos országokkal nem kötik össze áramellátó kábelek, ami azt jelenti, hogy a villamos-energia hálózat nem tud külső támogatást igénybe venni. 

 

 

Az SEV-vel folytatott együttműködés keretében az ABB a szinkronkompenzátorára alapozott innovatív technológiáját telepít a villamosenergia-hálózat stabilitásával kapcsolatos kihívás megoldására. A szinkronkompenzátorok olyan forgó villamos gépek, amelyek a terhelések és a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés változásait követve alapvetően fontos szolgáltatásokat nyújtanak a villamosenergia-rendszer megerősítésében és stabilitásának fenntartásában, ahogy a terhelések és a megújuló energiatermelés is változik. Ezen szolgáltatások közé tartozik az inercia, a zavarszint és a feszültségszabályozást szolgáló meddő teljesítmény. 

 

 

„A fosszilis tüzelőanyagokról történő leválást célzó tervünk megvalósítása jól halad. 2023-ban a termelt villamos energiánk valamivel több mint 50 százalékát zöld energiaforrásokból állítottuk elő. Ez azonban azt jelenti, hogy az ABB-vel folytatott, a hálózat stabilitását fenntartó technológiával kapcsolatos együttműködésünk egyre fontosabbá válik az ügyfelek ellátásának folyamatossága érdekében” – mondta Terji Nielsen, a SEV kutatás-fejlesztési vezetője. „Nagyon elégedettek vagyunk az első két szinkronkompenzátor működésével. A berendezésekkel szerzett kedvező tapasztalatok jelentős szerepet játszottak abban a döntésünkben, hogy megrendeljük a harmadik egységet Borðoy szigetén üzemelő rendszerhez.” 

 

„Az energiatermelés dekarbonizálása kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban lehetővé váljon a termelékenység biztosítása. Mindez azonban kihívást jelenthet a hálózat stabilitásának és rugalmasságának fenntartása szempontjából. Ezért tapasztaljuk napjainkban, hogy nagymértékben megnőtt az érdeklődés az SC technológiánk iránt, amely segít megerősíteni a gyenge hálózatokat, különösen a távoli területeken” – nyilatkozta Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy folytatódik az együttműködésünk a SEV-vel, amelynek keretében egy harmadik szinkrongenerátor is telepítésre kerül. A Feröer-szigetek tulajdonképpen egy üzemi laboratóriummá válik, ahol bemutatjuk az SC-k előnyeit a sziget üzemmódú villamosenergia-hálózatokban.” 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50