Az ABB 2021 harmadik negyedévének eredményei

forrás: Prím Online, 2021. október 22. 15:37

Az erős kereslet és a szállítói lánc korlátai jelentős hatást gyakoroltak az ABB 2021 harmadik negyedévének árbevételére.

•  Rendelésállomány: 7,9 milliárd USD, +29%; összehasonlító alapon* +26%

•  Árbevétel: 7,0 milliárd USD, +7%; összehasonlító alapon +4%

•  Működési eredmény: 852 millió USD; marzs 12,1%

•  Üzemi EBITA1: 1 062 millió USD; marzs*: 15,1%

•  Alap EPS: 0,33 USD; -85%**  

•  Működési cashflow: 1 104 millió USD; folytatódó tevekénységekből származó működési cashflow: 1 119 millió USD

 

 

“Örömmel jelenthetem ki, hogy a negyedévi marzs a szállítási lánc nehézségei ellenére is kedvezően alakult. A készpénztermelésünk nagyon erős volt, így a kedvező mérlegeredményünk támogatja a szerves növekedésünket, az akvizíciókat, és jó alapot nyújt a részvényeseknek járó kifizetésekhez is.” - Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

A harmadik negyedév vegyes képet mutat. Egyfelől a kereslet magas szintje jelentősen segítette a rendelésállomány erős növekedését, másfelől a szállítási lánc nehézségei a vártnál nagyobb mértékben befolyásolták az árbevételünk alakulását. Ennek ellenére javult az üzemi tevékenységek nyeresége és a marzs, erős volt a cashflow, folytattuk a portfoliónk optimalizálását, és sikeresen oldottuk meg néhány új termék piaci bevezetését is.  

 

A rendelésállomány az előző év azonos időszakához képest 29%-kal (összehasonlító alapon 26%-kal) nőtt. Tudatosan törekszünk arra, hogy az általunk elfogadott rendelések általában valós keresletre épüljenek, de a beszállítói lánc jelenlegi feszült helyzetében joggal feltételezhetjük, hogy megrendeléseink egy részét az úgynevezett „biztonsági rendelések” adják, amelyekkel a vevők a jövőbeni szállításokat kívánják előre bebiztosítani. A kedvező pénzügyi eredményekhez minden üzletág kétszámjegyű növekedéssel járult hozzá, de minden szegmens és a régió is pozitív fejleményekről számolt be. Az előző időszakhoz viszonyítva a vevői aktivitás Amerikában némileg erősödött, Európában gyengült, míg Kínában stagnálást mutatott. 

 

Az ellátási lánccal kapcsolatos nehézségek negatívan befolyásolták az árbevétel alakulását, és késedelmet okoztak a vevői szállítások terén is.  A nehézségek főként a félvezetők beszerzésével, valamint a szállítói lánc egyensúlyi zavaraival voltak kapcsolatosak, amelyek leginkább az Energetika, illetve a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágakat érintették a legérzékenyebben. Az árbevétel 7%-kal (összehasonlító alapon 4%-kal) nőtt.     

 

Az üzemi EBITA az előző év azonos időszakához képest 35%-kal nőtt, míg a marzs 310 bázisponttal 15,1%-ra erősödött. Azonban ez a javulás a tavalyi eredményekben szereplő néhány kedvezőtlen, ideiglenes tételnek, az üzletágak többségénél tapasztalható pozitív fejlődésnek, valamint a vállalati költségek e negyedévben tapasztalt szokatlanul alacsony szintjének volt betudható.     

 

Örömmel látom, hogy ezt a negyedévet is erős cashflow-val zárjuk. A cashflow a tavalyi szinthez képest több mint kétszeresére, 1,1 milliárd dollárra (USD) erősödött. A mérlegeredményünk jó, a nettó adósság/EBITDA aránya 0,5.   

 

Az aktív portfóliókezelési stratégiánkkal összhangban a negyedév során eladások és akvizíciók is bejelentésre kerültek. Úgy döntöttünk, hogy 2,9 milliárd USD készpénzért eladjuk a Mechanikus Erőátvitel divíziót (Dodge). A divízió eladása várhatóan az év vége előtt lezárul.       

 

 

Björn Rosengren – CEO 

 

Kilátások 

2021 negyedik negyedévében az ABB arra számít, hogy folytatódnak a szállítói lánc nehézségei, ami továbbra is negatívan hat majd a vevői szállításokra. Becsléseink szerint az árbevétel növekedése összehasonlító alapon nagyjából hasonlóan alakul majd, mint a harmadik negyedévben.   

   

A múltbéli pénzügyi eredmények alapján arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben az üzemi EBITA marzs értéke csökkenni fog.    

 

A Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág felvásárolta az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezetőnek számító ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI). Az akvizíció segítségével kiaknázhatjuk a logisztikában és a raktári automatizálásban rejlő piaci lehetőségeket is. Jól haladnak a portfóliónk optimalizálást célzó egyéb tevékenységek is.  

 

Örömmel látom, hogy az E-mobilitás divíziónk piacra dobta a Terra 360-ot, amely a világ leggyorsabb villámtöltője. A piacon jelenleg ez az egyetlen olyan töltő, amely dinamikus teljesítményelosztás mellett egyidejűleg négy e-járművet képes tölteni. A töltő maximális teljesítménye 360 kW, és egy elektromos jármű akkumulátorát alig 15 perc alatt képes teljesen feltölteni. Ez a töltő is hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább erősítsük az e-járművek töltési piacán kivívott vezető pozíciónkat.   

A Folyamatautomatizálási üzletágunk a bányászat területén jelentkezett új megoldásokkal. Az üzletág piacra dobta a technológiai megoldásokat tartalmazó ABB Ability eMine-t. Ezek a technológia megoldások a bányászati folyamatok teljes körű villamosítását teszik lehetővé a folyamatok felügyelete és az energiafelhasználás optimalizálása terén. A portfólió 2022-től kiegészül az ABB Ability eMine FastCharge villámtöltővel is, amely dömperekhez kínál majd nagyteljesítményű, villamos töltési megoldást. A portfólióhoz tartozik majd the ABB Ability eMine Trolley System is, amely segítségével akár 90%-kal is csökkenthető a dízelfogyasztás. 

 

Ismét elismerték a fenntarthatóság terén tett sikeres erőfeszítéseinket. A vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási teljesítményének értékelésére létrehozott FTSE4Good Index Series szerint a fenntarthatósági törekvéseinket 4,2 ponttal jutalmazták (a 0-tól 5-ig terjedő skálán 5 pont jelöli a legjobb teljesítményt). Az FTSE4Good index alapján az ABB-t a világ legjobban teljesítő vállalatai közé sorolták, az értékelésben kapott 4,2-es pontszám felette áll a szektor átlagának.   

   

Az ABB arra számít, hogy az év végén várható, szállítási láncot sújtó nehézségek miatt az árbevétel növekedésének 2021 egészére vetített értéke összehasonlító alapon 6-8% körül lesz (szemben a korábban tervezett közel 10%-kal). 2021-ben az ABB azzal számol, hogy a 2020-as szinthez képest erős ütemű javulás következik be, és időarányosan teljesül a 2023-ra célul tűzött működési EBITA marzs, amelynek értéke a 13-16%-os értéktartomány felső felében lehet.  

 

____________________

*  A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt 2021. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

**  Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. 

***  Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

****  Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

Kulcsszavak: +céginfo ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15