A munkaerő problémákon is segíthet a digitalizáció

forrás: Prím Online, 2024. január 5. 10:16

A megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálása és bevonzása jelenti a legnagyobb kihívást az ipari vállalatok számára a Schneider Electric megbízásából az Omdia kutatócég által készített felmérés szerint. A kutatás arra is rámutatott, hogy az érintett társaságok túlnyomó többségénél úgy látják, hogy a probléma megoldásában nagy segítséget nyújthat a digitalizáció. 

Rendkívül komoly problémát jelent az ipari cégek számára a globális szinten jelentkező kompetencia-krízis – többek között ez derült ki a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat megbízásából az Omdia által készített felmérésből. A kutatás során megkérdezett társaságok 52 százaléka jelezte, hogy a legnagyobb kihívásnak a megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálását és bevonzását tartják. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy mi lehet az egyik leghatékonyabb megoldás a problémára. A válaszadók 70 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a digitalizáció segít majd a helyzet kezelésében. 

 

A kompetencia-krízis mellett tovább nehezíti az ipari vállalatok helyzetét, hogy gyors változás figyelhető meg abban, hogy milyen elvárások jelentkeznek az ebben a szegmensben dolgozókkal szemben. A fenntarthatósági törekvések középpontba kerülése, illetve az olyan fejlett technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) és a digitális ikrek fokozott alkalmazása miatt jelentősen ki kell majd terjeszteni a meglévő munkakörök betöltéséhez szükséges kompetenciák körét. 

 

„A digitalizáció nem csak a termelékenység és az általános hatékonyság javítását szolgálja. Létfontosságú az ipari vállalkozások előtt álló, a munkaerőhöz köthető kihívások megoldásához is. Ezeknél a cégeknél most valódi lehetőség adódik a termelési technológiák optimalizálására és fejlesztésére. Azzal, hogy csökkentjük az adminisztratív feladatokra fordított időt, és lehetővé tesszük az emberek számára, hogy jobban kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket, megoldhatunk számos kulcsfontosságú kihívást, amellyel ezek a vállalkozások szembesülnek, és segíthetünk egy fenntarthatóbb jövő építésében” – hangsúlyozta Ali Haj Fraj, a Schneider Electric „Digital Factory, Industrial Automation” területekért felelős alelnöke. 

 

 

Fontosak az együttműködések

 

A kutatás során megkérdezettek majdnem háromnegyede egyetért azzal, hogy a digitalizáció jelentősen meg fogja változtatni a munka jellegét a következő három évben. Tízből hárman pedig úgy vélik, hogy a digitalizáció a legjelentősebb mértékben a minőségellenőrzési szerepköröket bővíti vagy erősíti. 

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az ipari vállalatok arra számítanak, hogy a következő három évben új készségekre lesz szükség olyan területeken, mint a robotok programozása és integrálása, valamint az adatfeldolgozás, vizualizáció és analitika. Ennek megfelelően az adatfeldolgozásba, vizualizációba és analitikába történő beruházást kiemelt prioritásként kezelik a felmérésben szereplő cégeknél, ugyanakkor a robotok programozása és integrációja a megkérdezettek csaknem felénél csak közepes prioritásként szerepel. 

 

A kutatás eredményei alapján az ipari vállalatoknak érdemes lenne együttműködniük olyan partnerekkel, amelyek megoldásokkal, képzésekkel és egyéb módokon segíthetnek a technológia hatékony alkalmazásához szükségek készségek területén mutatkozó hiányosságok leküzdésében, felkészítve így munkatársaikat a jövő munkakörnyezetére.  

 

„Az ipari munkaerővel szembeni változó elvárások miatt egyre inkább szükség lesz digitalizációs fejlesztésekre, hogy a cégek ellássák munkavállalóikat a szükséges eszközökkel, és javítsák a termelékenységet és a hatékonyságot. Ha nem így járnak el, annak súlyos következményei lesznek hosszabb távon az innovációra és nem sikerül kezelni a kompetenciahiány jelentette problémát sem” – mutatott rá Alex West, az Omdia „Industrial IoT and Sustainability” területtel foglalkozó vezető elemzője.

 

A kutatásról

 

A Schneider Electric megbízásából az Omdia által végzett kutatás során 407 ipari vállalatot kérdeztek meg a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig Nyugat-Európában (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dánia és Svédország), az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Délkelet-Ázsiában (Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek). A „The Future of Work in Industry” című jelentés itt érhető el

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38