Bemutatták a Széchenyi-egyetem és a Petz-kórház közös egészségtechnológiai fejlesztéseit

forrás: Prím Online, 2023. november 28. 14:35

Szemmozgást detektáló diagnosztikai eszközt, telerehabilitációs szoftvert, műtéti közvetítő platformot, 3D és VR technológiai megoldásokat mutattak be a győri Széchenyi István Egyetem szakemberei a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. A „Digitális megoldások az egészségügyben” című tudományos ülésen a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia orvostechnológiai felhasználása is előtérbe került.

Dr. Villányi Balázs a Petz-kórház orvos-igazgatója, az egyetem Egészségügyi Innovációs Kompetenciaközpontjának vezetője a „Digitális megoldások az egészségügyben” című rendezvényen elmondta, a két intézmény több projekten dolgozik és már jelentős fejlesztési eredményekkel rendelkezik. A cél, hogy a modern technológiák alkalmazásával hozzájáruljanak az egyedi szükségleteken és igényeken nyugvó orvoslás hatékonyságához.

 

A „Digitális megoldások az egészségügyben” című tudományos ülésen dr. Villányi Balázs, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvos-igazgatója, a Széchenyi István Egyetem Egészségügyi Innovációs Kompetenciaközpontjának vezetője köszöntötte a résztvevőket. (Fotó: Adorján András)

 

Ennek eléréséhez a szakemberek több támogatási forrást is sikeresen csatornáztak be fejlesztéseik megvalósításához: Az egyetemi tudományos fejlesztések egyik kiemelt fókuszterülete az egészségtechnológia, ami a „GINOP-2.3.1-20-2020-0005 – Tudományos és Innovációs Park létrehozása a Széchenyi István Egyetemen” című projektnek köszönhetően nyert támogatást. Emellett az NKFIH Alap által támogatott Területi Kiválósági Program (TKP-EGA-21), valamint az egyetem fenntartójának kutatás-fejlesztési pályázati forrása tette lehetővé a bemutatott projektek eredményességét.

 

A kórház és az egyetem munkatársainak jelentős érdeklődése mellett mutatták be az egészségtechnológiai fejlesztéseket. (Fotó: Adorján András)

 

A program során az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai és a projekteken dolgozó hallgatói prezentálták a fejlesztéseket. Elsőként Szlovák Zoltán mutatta be azt az eszközt, amely segít kimutatni a kóros szemmozgásokat, így hozzájárulhat a veszélyes (stroke) és a kevésbé veszélyes (belsőfül) eredetű heveny szédüléssel járó kórképek elkülönítésében. A teljes sötétséget biztosító műszer egy kamera segítségével képes meghatározni a pupilla közepét, és folyamatosan kiszámítja annak helyzetét, végül grafikonra is rajzolja azt.

 

Dr. Tollár József a telerehabilitációs szoftverplatform sajátosságait ismertette. Az eszköz révén a beteg a saját otthonában, egy képernyő előtt végezheti a rehabilitációjához szükséges gyakorlatokat. Mozgását egy kamera figyeli, a kezelőorvos pedig visszacsatolást kap arról, hogy a páciens milyen minőségben hajtotta végre a feladatokat. Kollár Krisztián a technikai részletekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a szoftver működésének hátterében a mesterséges intelligencia áll, amely pózdetektálást és pózösszehasonlítást is magában foglal. 

 

A jelenlévők több innovációt személyesen is kipróbálhattak. (Fotó: Adorján András)

 

A műtéti stream-platform előnyeiről Daliás Tibor számolt be. Mint mondta, a MediStream lényege, hogy minimál invazív, endoszkópos, laparoszkópos műtéteket képesek valós időben közvetíteni az intézmény belső hálózatán, hozzájárulva az egészségügyi dolgozók tudásának bővítéséhez. Ennek során egyszerre látható az endoszkóp képe és a műtétet végző orvosok tevékenysége, így az egészségügyi dolgozók szélesebb körével is megoszthatók az operációk tapasztalatai. A szakemberek már több sikeres közvetítést végeztek, a Da Vinci sebészrobot győri bemutatkozása alkalmával például két műtőből párhuzamosan streameltek.

 

Kaszai Zoltán „DICOM megjelenítő AR környezetben” címmel tartott előadást. A szakember egy olyan alkalmazás fejlesztésének részleteibe avatta be a hallgatóságot, amely CT- és MRI-képeket képes megjeleníteni kiterjesztett valóság (AR) segítségével. Kifejtette, a fejlesztés során fontos szempont a könnyű kezelhetőség és hogy minél több hasznos képalkotási funkcióval rendelkezzen a program, segítve ezzel az orvosok munkáját.

 

„Innováció a rehabilitációban: műszaki megoldások a Pető-féle konduktív fejlesztésben” címmel dr. Prukner Péter mutatta be, hogy milyen technológiai fejlesztésekkel tudják támogatni a Pető-módszer hatékonyságát. A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben megvalósuló egyik innováció célja, hogy a kezelések szolgálatába állítsák a képfelismerést és a szenzortechnikát. A jelenleg orvosi megfigyelésen alapuló járásanalízist elemzésre alkalmas kamerás rögzítéssel támogatnák. A másik jelentős projekt egy nyomásérzékelő padló kifejlesztése, amelynek prototípusa már el is készült, tesztelése jövő év elején várható. Ugyancsak technológiai támogatással segítenének a finommotoros rehabilitációban, illetve a szem- és kézkoordináció együttes vizsgálatában. Az egyetem Design Campusa formatervezési fejlesztésekkel, az eszközök ergonomikusabbá tételével vesz részt a projektben. 

 

Dr. Prukner Péter, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja RF divíziójának vezetője a Pető-féle konduktív fejlesztést támogató technológiai újdonságokat prezentálta. (Fotó: Adorján András)

 

Dr. Wersényi György a külső fül rekonstrukciójának költséghatékony, 3D technikai megoldásait ismertette. Kiemelte, a kutatás célja az volt, hogy a jelenleg elérhető háromdimenziós képfeldolgozási technológiákat egybe olvasszák, ami tartalmazza a szkennelést, az utófeldolgozást, végül a 3D nyomtatást is. Lényege, hogy kéziszkennerekkel dolgozva, a háromdimenziós pontfelhőt előállítva, digitálisan létrehozzák a fül hiányzó részét, amit végül ki is nyomtatnak, és viselhetővé teszik a páciens számára.

 

A szakmai tanácskozás második felében a VReduMED elnevezésű európai uniós Interreg-projektről tartottak kerekasztal-beszélgetést a szakemberek. Budai Tamás, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának technológiai vezetője kifejtette, a program célja, hogy javítsa az együttműködést az egészségügyi oktatás és az orvostechnikai beszállítók – különösen a kis- és középvállalkozások, startupok – között, a VR-technológiát kulcsfontosságú eszközként használva az ápolási munka vonzóbbá tételéhez és a jövőbeni magas színvonalú ápolási szolgáltatások biztosításához.

 

A rendezvény zárásaként dr. Dőry Tibor, az egyetem Menedzsment Campusának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az innovációk létrejöttének folyamatában az innovátor orvosoknak kiemelten fontos szerepük van már az előkészítés szakaszában is. Hozzátette: azokat a műszaki újító megoldásokat fogadják el a legkönnyebben az egészségügyben dolgozók, amelyek fejlesztésében közvetlenül részt vettek egészségügyi szakemberek is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59