Technológia és képzés: együttműködik a Széchenyi-egyetem és a Rotors & Cams Zrt.

forrás: Prím Online, 2023. október 17. 19:02

A Széchenyi István Egyetem a győri kampusz szomszédságában megvalósuló Tudományos és Innovációs Parkjához kapcsolódva újabb vállalati partnerrel kötött együttműködést. Az egyetem meghatározó szerepet játszik a hazai drónipar fejlesztésében, ahogy a Rotors & Cams Zrt. is fontos szereplője az ágazatnak – kapcsolatuk a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységen túl a szakemberképzés további erősítését is szolgálja.

A Széchenyi István Egyetem tevékenységét széles körű partnerségre építi, amely az innováció terén újabb jelentős vállalattal bővült. Az intézmény az egykori győri kekszgyár ikonikus épületének átalakításával valósítja meg a „Tudományos és Innovációs Park létrehozása a Széchenyi István Egyetemen” tárgyú GINOP-2.3.1-20-2020-00005 azonosítószámú projektjét. Ehhez kapcsolódóan kötött hosszú távú együttműködést az egyedi UAV (személyzet nélküli légi jármű) rendszerek hazai piacának meghatározó szereplőjével, a Rotors & Cams Zrt.-vel.

 

A megállapodás célja, hogy a létrejövő innovációs park keretében az egyetem és a cég olyan hosszú távú kapcsolatot alakítson ki egymással, amely lehetőséget nyújt közös projektek megvalósítására. A Széchenyi István Egyetem a hazai drónkutatás meghatározó szereplője, ezért a területen erős kompetenciákkal rendelkezik, ezekkel tudja segíteni a vállalati partnert, amely – piaci szereplőként – szintén támogatni tudja az egyetemi fejlesztéseket. A felek közös képzések kidolgozásával is hozzá kívánnak járulni a dróntechnológia további fejlődéséhez.

 

Az ünnepélyes aláíráson Dósa Gábor a Széchenyi-egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának vezetője hangsúlyozta, az innovációs park keretében létrejövő partnerségek az egyetem stratégiai céljainak elérését szolgálják. A közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek eredményei közös hasznosításában, új szabadalmakban is testet ölthetnek majd. „Az egyik legfontosabb szempont, hogy ezen együttműködések az oktatásra is visszahassanak, ezáltal bővüljön a mesterképzésben részt vevő és doktori hallgatóink köre, még magasabb szintű kutatási eredmények szülessenek. Cél, hogy közelebb hozzuk az ipart a hallgatókhoz, közvetlen kapcsolat alakuljon ki közöttük, amelyek szakdolgozati és Tudományos Diákköri Konferencia-témákban, gyakorlati projektekben, később munkalehetőségben ölthetnek testet” – sorolta az előnyöket.

 

Dósa Gábor a Széchenyi István Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának vezetője, Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója és prof. dr. Friedler Ferenc a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese látta el kézjegyével a megállapodást. (Fotó: Adorján András)

 

Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója az eseményt követően kiemelte a Széchényi István Egyetem ma az egyik leginkább kiterjedt innovációs portfoliót kínálja a diákok és a gazdasági szereplők számára egyaránt. „Az egyetemmel olyan projekteket tervezünk, amelyek hozzáadott értéket teremtenek a dróntechnológiai iparág és a gazdasági élet szereplői számára” – hangsúlyozta. Az iparág egyik egyedülálló magyar innovációjának is van győri kötődése, hiszen a Rotors & Cams Zrt. fejlesztésében készülő, világviszonylatban is egyedülálló légvédelmi célanyag-drón, a ProTAR a győri Arrabona Légvédelmi Ezred jártasságához és képességfejlesztéséhez járul hozzá. A társaság azonban ezen felül is elkötelezett a város mellett, és potenciális győri aktivitásaik szem előtt tartásával úgy döntöttek, első Budapesten kívüli fióktelepüket Győrben hozzák létre.

 

Prof. dr. Friedler Ferenc a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese elmondta, az intézmény széles körű partnerségre építi tevékenységét, amelyben jelentős szerepet kapnak az innovatív, a technológiai fejlesztésben élenjáró vállalatok. „Ezek a szakmai együttműködések a magasan képzett szakember-utánpótlás biztosításához is hozzájárulnak, hiszen hallgatóink korszerű tudást, gyakorlati ismereteket, a piacon értékes kompetenciákat sajátíthatnak el” – fogalmazott. Hozzátette, az egyetem új innovációs parkja keretében olyan hosszú távú tudományos együttműködések jönnek létre, amelyek korszerű technológiák közös fejlesztését és a végzett hallgatók szakmai karrierjének megalapozását is szolgálják.

 

A 2014-ben alakult Rotors & Cams Zrt. az egyedi UAV rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásai az ipari, rendvédelmi és katonai alkalmazások széles köreit fedik le. A társaság a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drón-rendszerek fejlesztését, gyártását, valamint drónrendszerek alkalmazását kínálja partnereinek. A cég egyik kiemelkedő fejlesztése a Magyar Honvédség megrendelésére készített ProTAR nevű, légvédelmi képességeket támogató célanyag-drón. 

 

A Széchenyi István Egyetem a fenntartható fejlődésre és a korszerű technológiákra alapozza jövőképét; 11 tudományterületet felölelő, széles körű kompetenciáival segíti elő a térség versenyképességének erősítését, valamint a globális tudás gyarapítását. Többek közt a dróntechnológia jövőjét érintő területeken is értékes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez. Az intézmény a mintegy 14 ezer fős hallgatói közösségének vezető vállalati partnerekkel együttműködésben kínál gyakorlati képzéseket, naprakész tudást és a munkaerőpiacon értékes diplomát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36