Idén újabb rekordot ért el az e-Hód informatikai verseny

forrás: Prím Online, 2022. november 30. 15:30

A Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya és az ELTE Informatikai Kar szervezésében zajlott e-Hód idén is rekordot döntött a résztvevők számában: 283 iskola 37 350 diákja  mérette meg magát az az informatikai gondolkodáshoz a diákoknak kedvet csináló online versenyen.

November 7-25. között a tizenkettedik alkalommal szervezte meg Magyarországon a BEBRAS (nemzetközi informatikai és számítógép-készség-verseny) nemzetközi versenymozgalom részeként az e-Hód versenyt a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara.

 

Mivel a 45 perces időtartamú, tanórai keretek közt zajló e-Hódon nem klasszikus programozási feladatok vártak a versenyzőkre, a részvételhez informatikai előképzettségre nincs, ám a feladatok megoldásához strukturált és logikus gondolkodásra van szükség. Az online zajló, versenybe öt korcsoportban kapcsolódhattak be az érdeklődő diákok a 3-4. osztályos „kishód”-októl a 11-13. osztályos seniorokig. 

 

A tizenegy évvel előbbi hazai bevezetésekor, mindössze mintegy kétezer diák vett részt az e-Hódon, 2018 óta azonban már folyamatosan 20 ezer fölött van a versenyzők száma, és sorra dőlnek meg a részvételi rekordok: idén 283 iskola összesen 37 350 diákja vett részt a megmérettetésen,  vagyis 3883-mal többen, mint 2021-ben.

 

Így nőtt az évek során az e-Hód versenyen részt vevő diákok száma

 

“A verseny sikeressége azoknak a lelkes tanároknak is köszönhető, akik benevezik diákjaikat és akár a versenyen kívül is felhasználják az e-Hód-feladatokat arra, hogy sokszínűvé, motiválóvá tegyék vele az informatikatanulást. Köszönjük nekik, hogy idén is csatlakoztak a kezdeményezéshez” – mondta Pluhár Zsuzsa, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK kutatója és a verseny főszervezője.

 

2022-ben az életkori csoportok közül a 9-10. osztályos tanulók körében volt a legnépszerűbb az e-Hód, az ebbe a korcsoportba tartozó juniorok közül a több, mint 13 ezren oldották meg a feladatokat.

 

„Jövőre Neumann János születésének 120-adik évfordulóját ünnepli majd a Neumann Társaság: 2023-ban is nagyon fontos lesz, hogy az informatikai gondolkodáshoz való általános kedvcsinálással ne csak a csúcstehetségeket találjuk meg, de szélesebb társadalmi közösség tagjai számára is biztosítsuk, hogy alkotó részesei lehessenek annak az informatikai világnak, melynek alapjait Neumann és kortársai fektették le” – kommentálta az e-Hód idei részvételi rekordját dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

További információk a versenyről az e-hod.elte.hu hivatalos honlapon találhatók.

Ezen az interaktív térképen az e-Hódon résztvevő iskolákat lehet megtekinteni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50