ART: már kiemelkedik a mezőnyből a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 18. 09:58

Bármi is legyen a hátralévő német futam eredménye, a 2022-es szezont aranybetűkkel fogják bevésni a győri Arrabona Racing Team krónikáskönyvébe. A Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata ugyanis azzal, hogy szenzációs teljesítményt produkálva harmadik helyezést ért el a Hungaroringen rendezett Formula Student East versenyen, az ausztriai ezüstérem után megerősítette pozícióját a mezőny elitjében. 

Az idei nyáron bravúrt bravúrra halmoznak a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatai. Emlékeztetőül: a SZEnergy Team óriási fölénnyel, világrekord teljesítménnyel nyerte meg Európa legnagyobb energiahatékonysági viadalát, a Shell-Eco Marathont, majd második lett az önvezető járművek versenyén Franciaországban. Hozzájuk csatlakozott az intézmény másik nagy múltú együttese, a 2014-ben alapított, Formula Student-autót fejlesztő Arrabona Racing Team, amely a SZEngine motorfejlesztő csapattal együttműködve története legsikeresebb szezonját futja: két, nagy presztízsű Formula Student-versenyen is a dobogón végzett, az ausztriai ezüstérem után ezúttal az összetettbeli harmadik pozíciót megszerezve a Formula Student Easten, a Hungaroringen.

 

Az Arrabona Racing Team csapatának egy része. (Fotó: ART) 

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy az idei évben dobogó környéki pozíciókért tudunk harcolni. A legjobb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt, és most már mi is kiemelkedünk a mezőnyből” – fejtette ki portálunknak Kapocsi Máté, az Arrabona Racing Team csapatvezetője, aki hozzátette azt is, a sikerek hatására nem bízzák el magukat, és továbbra is teljes erőbedobással dolgoznak tovább.

 

„Valóban közel vagyunk a német topcsapatokhoz, de még fejlődnünk kell, hogy minden téren meccselni tudjunk velük. Az eddigi két verseny azt mutatja, jó úton haladunk, és a kitartó munka meghozza gyümölcsét” – jelentette ki szerényen.

 

Egy Formula Student-versenyen a legnagyobb kihívást az endurance versenyszám jelenti, amely során a csapatoknak 22 kilométert kell teljesíteniük hiba nélkül, a gyorsaság mellett tehát az autó megbízhatósága is fontos. Az ART idei sikereinek kulcsa pontosan ez a szám: az osztrák versenyen a második, a magyar versenyen a harmadik pozícióban zártak ebben a kategóriában, amely önmagában is remek teljesítmény. Igaz, aki követte az élő közvetítést, láthatta, hogy akadt némi izgalom, ugyanis mindössze három körrel a vége előtt a pilótának félre kellett állnia, ám – egy kis tanakodás után – be tudta fejezni a futamot.

 

Generációk egymás mellett: az ART_02 és az ART_09 jelű autó a Hungaroringen, az Formula Student East versenyen. (Forrás: Arrabona Alumni) 

 

„A hűtési rendszerünkben fellépett némi rendellenesség, de a pilótánk újra tudta indítani az autót, és bár óvatosabban közlekedve, gyengébb köridőkkel, de végül eljutottunk a kockás zászlóig” – számolt be a drámai pillanatokról Solymosi László, a csapat megbízott konstrukciós vezetője, aki aláhúzta: az endurance adja a letöbb pontszámot a végső összesítésnél, így kiesés esetén esélyük sem lett volna a dobogóra.

 

„Harminckét körön keresztül fej fej mellett haladtunk a stuttgartiakkal. Ha nem ütközünk technikai problémába, előkelőbb helyen is végezhettünk volna, de így is nagyon elégedettek vagyunk” – folytatta a konstrukciós vezető. „Látni kell, hogy ez egy technikai sport, és sokszor nagyon kevésen múlik a siker. A pilótánk jelentős időveszteséggel ugyan, de behozta az autót a célig, ami azt hiszem, a közönség számára is szórakoztató, izgalmas szituációt jelentett” – fogalmazott.

 

A magyar versenyt követően a Széchenyi István Egyetem csapatai nem pihennek, rögtön utaznak tovább Németországba, Európa legrangosabb Formula Student-megmérettetésére.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36