A jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi-egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 6. 11:36

Véget ért az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem közös szervezésű nyári tábora, amely ötvözte az intenzív szakmai képzést a hallgatói mérnökversenyek világával. A résztvevőknek az Audi e-tron akkumulátorának viselkedését kellett szimulálniuk szoftveres környezetben, mindezt négy hét alatt, az alapoktól indulva. Valamennyi csapat sikeresen teljesítette a feladatot, amely jól mutatja a győri Széchenyin alkalmazott, szokásostól eltérő gyakorlatorientált oktatási módszertan eredményességét. A hallgatók munkáját a közreműködő cégek is értékelték, néhány résztvevő állásajánlatot is kapott.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem koprodukciójában 2019 óta immár másodszor megrendezett nyári táborral, amely egy egyedülálló képzési program Magyarországon. Az Audi Development Camp népszerűségét jelzi, hogy az idei évben is többen jelentkeztek a táborba, mint ahány férőhely rendelkezésre állt – az érdeklődőket térképre helyezve pedig közel a teljes glóbusz kirajzolódik Ecuadortól Horvátországon át egészen Szíriáig.

 

A tábor mezőnyéből többen is megjegyezték, annyira elégedettek a Győrben látottakkal, hogy ha lehetőségükben áll, itt folytatják majd tanulmányaikat vagy karrierjüket. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Az esemény sikere az unikális képzési formában keresendő. A szervezők ugyanis a tábor koncepcióját úgy alakították ki, hogy az ide jelentkező hallgatók a „learning by doing” elvet alkalmazva gyakorlatorientáltan, valós problémákon dolgozva, a vállalati szférában megszokott körülmények között tudják gyarapítani ismereteiket, miközben fejlődnek készségeik és új kapcsolatokra tesznek szert. Az, hogy közben betekintést nyernek professzionális szervezetek – mint például az Audi Hungaria –  működésébe, megismerkednek idegen városokkal és szervezett programokon szórakoznak, már csak hab a tortán.

 

A négyhetes rendezvény záróeseményén a Széchenyi István Egyetem és a támogatók munkatársai, valamint a szervezők köszöntötték a résztvevő hallgatókat és vonták le az elmúlt időszak tanulságait.

 

„Az Audi Development Camp egy projektalapú oktatási forma, amelyben a csapatok valós kihívásokon dolgozhatnak” – jelentette ki a projektzáró ceremónián a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központjának képviseletében Orosz-Barczi Réka. Mint elmondta, a hallgatók projektmenedzsmentben, prezentációban, kommunikációs ismeretekben is fejlődtek a tábor időtartama alatt. „Legyetek a nagyköveteink a világban és bátorítsatok másokat is, hogy vegyenek részt a Széchenyi István Egyetem rövidebb-hosszabb képzési programjain” – szólította meg közönségét.

 

Németh Katalin aláhúzta: a tábor során nagyon színes, diverz csapat állt össze, amely szintén a valódi céges környezetet modellezi. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Németh Katalin, az Audi Hungaria oktatási-tudományos kooperációs vezetője hangsúlyozta, egy átalakulási folyamat kellős közepén van mind a vállalat, mind az autóipar, és így a mérnökök oktatása is mérföldkőhöz érkezett. „Nem látjuk pontosan, milyen munkatársakra lesz szükségünk a következő öt évben, de az biztos, hogy az Audi Development Campben szerzett kompetenciák a jövő mérnökeinek tudását jelölik ki. Biztos vagyok benne, hogy nagy hasznát veszitek majd a táborban tanultaknak a karrieretek során” – fordult a hallgatókhoz.

 

Az e-mobilitás már nem a jövő, hanem a jelen legnagyobb kihívása – vallja Burkhard Nodel. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A járművek olyan komplexek lettek, hogy csak a virtuális környezetben tudjuk gyorsan és olcsón, azaz hatékonyan tesztelni fejlesztéseinket. Enélkül már nincs járműipari innováció” – hangsúlyozta Burkhard Knodel, az Audi Hungaria szimulációkkal foglalkozó HIL/SIL (hardware-in-the-loop / software-in-the-loop) részlegének vezetője. A szakember úgy vélekedett, igazán nagyszerű eredményeket értek el a hallgatók, akiknek megköszönte munkáját.

 

A szervezők nevében Sebestyén Regina búcsúzott a résztvevőktől, majd dr. Feszty Dániel, a Széchenyi István Egyetem Járműfejlesztési Tanszékének vezetője zárta a felszólalók sorát.

 

„Nagyon hálásak vagyunk a hallgatóknak, akik a vakáció helyett ezt a tábort választották. Igazán értékelem az óriási érdeklődést, a sok kérdést, még sosem tapasztaltam ilyet. Fantasztikus volt látni azt a szenvedélyt, amellyel viszonyultatok a témához. Különleges csapat vagytok” – méltatta a tábor résztvevőit a tanszékvezető, aki minden szponzornak, partnernek és közreműködőnek megköszönte az együttműködést, kiemelve az Audi Hungaria, a Gamax Laboratory Solutions és a dSpace támogatását.

 

Az Audi Development Camp résztvevői, a támogatók képviselői, a mentorok és szervezők közös csapatképen a Menedzsment Campus épülete előtt. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Két hallgatóval is beszéltünk, akik elismerően nyilatkoztak a győri táborról.

 

„A Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria nagyon jó munkát végzett a tábor szervezésével. Az intézmény remek infrastruktúrával rendelkezik és pozitívnak tartom, hogy számos ipari partnerrel ápol szoros kapcsolatot” – felelte érdeklődésünkre a Szlovéniából érkezett villamosmérnök Jernej Frangez, aki a mezőnyből egyedüliként duplázott, azaz visszatérő vendégként szerepelt Győrben, ugyanis ő már 2019-ben is résztvevője volt a tábornak.

 

Antoine Jean Manache első évét töltötte a Széchenyi István Egyetem programtervező informatikus mesterszakán és ezzel a szemüveggel nézve is rendkívül hasznosnak találta a táborban tanultakat. „Sokat fejlődtem e-mobilitás, akkumulátor-menedzsment és szimulációs modellek területén, ezt beleírhatom az önéletrajzomba. Nehéz munka volt, de megérte végigcsinálni. Nyaralni később is tudok, de ilyen lehetőség nem mindennap adódik az ember számára, meg kellett ragadnom” – fogalmazott.

 

Az esemény zárásaként átadták a legtehetségesebb hallgatóknak járó okleveleket, valamint ismertették a zsűri döntését is a csapatok végső sorrendjét illetően. Az Audi Hungaria HIL/SIL részlegének munkatársai, Hunyady Gergely és Putér Gergő megállapították, mindegyik megoldás sikeres volt, sőt, akadtak olyanok is, akik plusz funkciók beépítésével túl is teljesítették a feladatot. Külön értékelték, hogy az implementáció során egyes részfunkciók megvalósításához neurális hálókat is használt némely csapat.

 

A táborra visszatekintve elmondható, hogy az első pár nap a MatLAB és dSpace gyorstalpalóval telt, majd a következő három hétben projektszerűen dolgoztak a csapatok. A munkát több szakmai program szakította meg, így a hallgatók gyárlátogatáson vehettek részt az Audinál, ahol a belső tesztpályán méréseket is végeztek, később pedig betekintést nyerhettek a járműfejlesztési mérnökcsapat munkájába. Az Audi Development Camp ötletgazdái gondoskodtak arról is, hogy némi pihenés és szórakozás is színesítse a táborozók mindennapjait, ezért többek között sárkányhajózást, grillezést, valamint moziestet is szerveztek számukra.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15