Az ABB a női mérnököket ünnepli a műszaki pályán dolgozó nők világnapján

forrás: Prím Online, 2021. június 23. 09:58

Június 23-a a műszaki pályán dolgozó nők világnapja (International Women in Engineering Day), amely a műszaki területeken dolgozó nők eredményeit ünnepli, és felhívja a figyelmet arra, milyen fontos, hogy minél több nő válassza ezt a karrierutat. Ennek alkalmából az ABB Kft. informális beszélgetést szervez mérnöki háttérrel rendelkező női kollégái, és a vállalat Női Mentorprogramjának jelenlegi és korábbi résztvevői számára a tapasztalatok, bevált gyakorlatok, kérdések és kétségek megvitatására.

Az ABB számára alapérték az esélyegyenlőség, 2020-ban a vállalat elindította új "Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” című programját, melynek keretében a következő tíz évben szeretné világszerte megduplázni, a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban.  

 

A műszaki pályán dolgozó nők világnapján a cég méltatja a női mérnököket, akik nap mint nap inspirálnak, és bizonyítják szakértelmüket és vezetői képességeiket, és hozzájárulnak egy sokszínűbb és befogadóbb iparág és munkahely megteremtéséhez.

 

 

A nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki területeken, holott ezek számos karrieresélyt kínálnak a számukra, mind a kutatás, mind a műszaki felsőoktatás, mind a mérnöki pálya területén. A műszaki tudományok iránti érdeklődés általában fiatal korban kezdődik. A statisztikák szerint a lányok az iskolai tanulmányaik során kisebb valószínűséggel gondolnak jövőbeli hivatásként a mérnöki pályára. Ennek társadalmi-kulturális, neveltetésbéli okai vannak, amivel foglalkozni kell, ha az a cél, hogy nagyobb létszámban lépjenek be a műszaki tudományos és szakmai pályára.

 

A Society of Women Engineers (SWE) adatai szerint a női hallgatók érdeklődése a mérnöki szakok iránt világszinten nőtt, de még mindig elmarad a férfi hallgatók egyetemi felvételi arányától. Hasonlóképpen, az SWE adatai azt mutatják, hogy a mérnöki szakmában dolgozóknak csak 13%-, és a műszaki karokon oktató tanároknak mindössze 17%-a nő. 

 

Az önbizalomhoz, amely a nők számára szükséges egy mérnöki karrier elkezdéshez azonban egyrészt a társadalmi nemekhez fűződő előítéleteket kell leküzdeni, másrészt a pályaválasztás előtt álló lányok és szüleik a műszaki pályaválasztással kapcsolatos tévhiteit kell eloszlatni. Ennek leghatásosabb módja az informálás, a szakmai területekbe, a vállalati mindennapokba való bepillantás lehetősége. Az ABB célja, hogy már a pályaválasztás előtt a műszaki pályák felé tereli az érdeklődő lányokat.

 

 

Hazai inspiráló példák

A példaképek inspirációt jelentenek a mérnöki és természettudományok iránti érdeklődés felkeltésében. Ezért a hazai ABB egy informális beszélgetést szervez sokéves mérnöki háttérrel és tapasztalattal rendelkező női vezetők, és a vállalat Női Mentorprogramjának jelenlegi és korábbi résztvevői számára. A csoportos beszélgetések várható eredménye a tapasztalatok, bevált gyakorlatok, pozitív példák bemutatása, a kérdések és kételyek megosztása.

 

Az ABB Kft. a műszaki egyetemi és főiskolai női hallgatók számára immáron hatodik alkalommal meghirdetett női mentorprogramja során a vállalat maximum 10 hallgatót választ ki pályázat útján különböző mérnöki területekről, akik dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében. Célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével. 

 

„Mindig nagy örömmel osztom meg saját tapasztalataimat arról, milyen lehetőségeket, szépséget és kihívásokat tartogat a mérnöki hivatás a nők számára. A műszaki pályán dolgozó nők világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára, ugyanakkor a nők szakmai elfogadására a műszaki pályákon, és hogy bátorítsuk a női hallgatókat, hogy ezt a karrierutat válasszák. Az ABB-nél minden mérnökünk számára biztosítjuk a lehetőségeket és azt a barátságos környezetet, amelyre szükség van az egyéni boldoguláshoz és szakmai céljaik eléréséhez." – mondta el Taira-Julia Lammi az ABB Kft. ügyvezetője, aki a rendezvény aktív résztvevőjeként is pozitív példa a mentorprogramban részt vevő lányoknak. Az igazgatónő maga is MSc mérnöki diplomával rendelkezik, amelyet a finnországi Tamperei Műszaki Egyetem mérnöki szakán szerzett. Immáron 1997 óta dolgozik az ABB-nél és öt éve az ABB Kft. ügyvezetője. 

Kulcsszavak: ABB

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36