NMHH: van még hova fejlődnie a gyermekvédelemnek

forrás: Prím Online, 2013. január 3. 13:56

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az NMHH Hivatala segítségével 2012-ben megvizsgálta, milyen műszaki megoldásokkal és milyen mértékben biztosítják a digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók kiskorúak káros tartalmak elleni védelmét a médiatörvény előírásai szerint. Az eredmény: a tíz legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltató mindegyikénél van lehetőség arra, hogy bizonyos csatornákat csak PIN-kód beírása után lehessen nézni. Az ennél fejlettebb megoldás, a műsorszám szerinti szűrés alkalmazásának sok esetben még nincsenek meg a feltételei.

Az új médiatörvény egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a gyermekek és kiskorúak védelmét a különféle médiaszolgáltatásokban, így mindenekelőtt a televízióban, a rádióban és a különféle lekérhető videó szolgáltatásokban. A kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló tartalmakat először a tartalomszolgáltatóknak kell korhatár-kategóriákba sorolni (gyermekbarát műsor, 6-os, 12-es, 16-os, 18-as karikával ellátott programok). A 16 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak csak késő este, megfelelő korhatárkarikával ellátva kerülhetnek adásba.

A pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorok nem is szerepelhetnek a programban, csak akkor, ha a médiaszolgáltató a kábeltévé, IPTV- vagy műholdas szolgáltatóval együttműködve biztosítja, hogy a műsort csak a megfelelő kód birtokában lehet megnézni, és ez a kód csak felnőttek részére hozzáférhető.

A törvény betartása felett a Médiatanácsa őrködik, amely ajánlást is kibocsátott a témában. (http://mediatanacs.hu/gyermekzar_ajanlas)

A Médiatanács idén a legnagyobb előfizetői számmal rendelkező digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók bevonásával vizsgálta, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak a szolgáltatók a szülők, nevelők számára a tartalomszűrésre. Azt is vizsgálta a hatóság, hogy a szolgáltatók milyen módon hívják fel az előfizetőik figyelmét a tudatos médiafogyasztás és a korhatár-besorolás fontosságára, a kiskorúak védelmére biztosított lehetőségekre.

Az ellenőrzés nyomán készített összefoglalóból kiderül, hogy a most a vizsgálatba bevont szolgáltatók mindegyike biztosít valamilyen műszaki lehetőséget arra, hogy az előfizetői a kiskorúak fejlődésére káros műsorokat kiszűrhessék. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy a beltéri egységen (set-top box) meg lehet határozni azokat a csatornákat, amelyekre csak PIN-kód beírása után lehet átkapcsolni (csatornatiltás).

Ennél fejlettebb megoldás, amikor a beltéri egységet a digitális műsorújság alapján lehet beállítani úgy, hogy csak az adott korhatár besorolás szerinti műsorokat engedje nézni PIN-kód nélkül. A Médiatanács célja az, hogy a jövőben egyre több szolgáltatónál legyen elérhető ez a fejlettebb megoldás.

Örvendetes, hogy a legtöbb szolgáltató már ma is tájékoztatja az előfizetőit arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a káros tartalmaktól.

A vizsgálat ugyanakkor rámutatott azokra a területekre is, ahol további előrelépésre van szükség, és a Médiatanács a továbblépés lehetséges irányait is megfogalmazta (részletek a csatolt összefoglalóban).

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a gyermekek és fiatalkorúak védelméért a legtöbbet az őket nevelő szülők, gondviselők tehetnek. Tudatos néző, hallgató úgy lesz valakiből, ha megtanulja kiválasztani a számára értéket hordozó műsorokat.

A Médiatanács és az NMHH ehhez a hatósági szerepkörén túl is segítséget ad. Egyrészt támogatja az érintett kábel és műholdas szolgáltatókkal közösen indított „Tévézz okosan!” programot, másrészt hamarosan megkezdi működését a H95-Bűvösvölgy nevű oktatóközpont is, amely egy új médiakultúra létrehozására tett kísérlet jegyében jön létre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36