Nemzetközi piacokra fejleszt szoftverfejlesztő szoftvert a Polygon

forrás Prim Online, 2009. május 7. 14:17

A Polygon Informatikai Kft. egy különleges, szoftverminőség-irányítási eljárásokat támogató rendszer kifejlesztésébe kezdett.

A 197 millió forintos költségvetésű, két évig tartó fejlesztés kiemelkedően magas szakmai értékelés alapján 120 millió forintos uniós támogatást kapott. A Budapesti Műszaki Egyetemmel közös projekt a CMMI modell (Capability Maturity Model Integration) informatikai leképezését szolgálja, amelyet eredetileg az amerikai védelmi minisztérium megrendelésére fejlesztett ki a Carnegie Mellon Egyetem, de mára világszerte több száz ipari és kormányzati szereplő alkalmazza.

Amerikában és a nemzetközi együttműködésekben ma már elvárás a CMMI előírások szerinti minőség-biztosítás. Fontos ágazatokban, mint amilyen például a védelmi rendszerek, autóipar, repülőgépgyártás, gyógyszeripar a CMMI megfelelés nélkül nem is lehet beszállítója egy cég ezeknek a gyártóknak – hívta fel a figyelmet a Polygon Informatikai Kft. ügyvezetője. Gál György hozzátette, a CMMI egyfajta amerikai ISO rendszernek tekinthető. A kifejezetten szoftverfejlesztőknek szóló változat esetében nemcsak azt írja elő, hogyan kell felállítani a folyamatok minőségbiztosítását, hanem azt is elvárja, hogy a szoftver minőségi mutatóinak értékeit meghatározzák és vizsgálják. Ennek az aprólékos, minden részletre kiterjedő szabályzatnak a bevezetése rendkívül nehézkes, ugyanakkor ezt ma még nem támogatja semmiféle informatikai megoldás (vagyis szoftverprogram), holott épp a szoftverfejlesztés betartandó eljárásrendjéről van szó. Ennek hiányát felismerve kötött szövetséget a Polygon és a téma hazai szakértőjének számító Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke a Q-Works névre keresztelt program kifejlesztésére.

A magyar szoftverrendszer a világon mindenhol nagy könnyebbséget jelent majd a vállalatoknak a CMMI bevezetéséhez és a megfelelés folyamatos támogatásához – nyilatkozta a BME tanszéki docense. Sógorné dr. Balla Katalin hozzátette, ez azt is jelenti, hogy jobb minőségű szoftverek készülhetnek majd a jövőben, és az ipari megrendelők is biztosak lehetnek majd abban, hogy a megvásárolt rendszerek minden szempontból kifogástalan eljárások szerint készültek.

A kutatás első fázisa egy magas szintű adaptációs fejlesztés, amely során azt vizsgáljuk meg, hogy a CMMI filozófiájához leginkább illeszkedő vállalati szolgáltatásmenedzsment rendszerben, az IBM Maximoban hogyan lehet lemodellezni az előírásokat – mondta el Gál György. A kutatómunkához a kutatás-fejlesztési tevékenységéért az év IBM üzleti partnerévé választott Polygon biztosítja majd az IBM Maximo környezetet és a gépparkot is. A Maximo testre szabása után készül el a szoftverfejlesztők CMMI modelljét támogató rendszer, a CMMI-DEV. Ezek után kerül majd sor – a tervek szerint – a szoftverbeszerzési (CMMI-ACQ) és szoftverszolgáltatási (CMMI-SVC) változatok kidolgozására is.

Kulcsszavak: Polygon fejlesztés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36