Vetélkedő a romániai eMagyar pontok közösségeinek

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 18. 14:12

A világhálós tartalomgyártás elsajátítása céljából versenybe vonja be a romániai eMagyar pontok közösségeit az eTransylvania Egyesület és a Transindex erdélyi magyar portál.

A 2007-ben alakult romániai egyesület célja az, hogy segítse a romániai magyar információs társadalom kialakulását. A magyar kormány támogatása nyomán Erdélyben is kiépült a 170 internet-hozzáférési pontból álló eMagyar-hálózat, amit a romániai egyesület működtet. Ennek köszönhetően 350 ezer, vidéken élő erdélyi magyar számára vált lehetővé a világhálós kommunikáció.

A WebVidék nevű projekt kezdeményezői versenybe vonnák be a hálózat által kiszolgált helyi közösségeket. A vetélkedőre legfeljebb 15 fős csapatok jelentkezhetnek. Nekik a település múltjához, jelenéhez vagy jövőjéhez kapcsolódó feladatot kell teljesíteniük, vagyis régi fényképet és ahhoz kapcsolódó történetet, valamint mesét, népdalt kell gyűjteniük és feltölteniük a világhálóra. Emellett interjúkat készíthetnek olyan falubeliekkel, akik például külföldön dolgoznak, de beszámolhatnak a sikeres vállalkozási ötletekről, valamint a turistalátványosságokról.

A www.webvidek.ro honlapon április 20. és július 12. között zajló vetélkedő célja, hogy az eMagyar pontok felhasználóit internetes tartalom gyártására ösztönözze. "A digitális írástudás gyakorlásán túl fontos, hogy a résztvevők ne pusztán befogadják a máshonnan érkező internetes tartalmakat, hanem ők maguk állítsák elő azt saját érdeklődési körüknek megfelelően" - olvasható a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott közleményében. A kezdeményezők azt is remélik, hogy a résztvevők így megtanulhatják az internetes médianyilvánosság szabályait, valamint azok alkalmazását a falu vagy kistérség problémáinak megoldásában.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50