Új Lumix modellt mutat be a Panasonic

forrás Prim Online, 2006. január 23. 12:14
A 6 megapixeles DMC-FZ7-es fényképezőgépben a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor és 12-szeres optikai zoom átfogású LEICA DC objektív kapott helyet (a 35 mm-es filmet használó fényképezőgépeknél ez 36-ról 432 mm-re történő nagyításnak felel meg).
A professzionális felhasználás felé mutató, manuális fókusz- és zoomgyűrűvel ellátott FZ30-hoz képest az FZ7-es kisebb és könnyebb, mégis ugyanolyan erőteljes nagyítási képességgel és manuális vezérlési lehetőséggel rendelkezik. Bár alapvetően a DMC-FZ5-ös utódja, azt nemcsak az effektív képpontok számában múlja felül, hanem egyéb műszaki jellemzők területén is, például egy praktikus joystick vezérlő beépítésével, mely a kézi élességállítás mellett a gyors manuális expozícióvezérlést is segíti. Az FZ5-ös 1,8"-os LCD-jét az FZ7-esben már 2,5" képátlójú kijelző váltja fel, mellyel a CCD vegyes olvasási módszerének köszönhetően még gyenge megvilágítás mellett is nagyobb fényerő érhető el. Ezenkívül a nagyméretű, 710 mAh-s akkumulátor egyetlen feltöltéssel akár 320 fotó elkészítéséhez elegendő energiát szolgáltat.

Az FZ7-es egyik új beépített motívumprogramja, a nagy érzékenységű üzemmód akár 1600-as ISO-szinten is lehetővé teszi a fényképezést, tökéletesen egészítve ki a MEGA O.I.S. elmosódáscsökkentő funkcióját.

Általánosságban véve a nagy zoomaránnyal készített fotóknál, valamint beltéri vagy éjszakai felvételeknél, amikor a zársebesség alacsonyabb, a kéz legapróbb rezdülése is kritikus lehet a végeredményül kapott kép élességét tekintve. A LUMIX fényképezőgépek MEGA O.I.S. rendszere azonban kiküszöböli ezt a problémát, és még ilyen helyzetekben is gyönyörűen éles felvételek készítését teszi lehetővé, ugyanakkor könnyed, egyszerű fotózást biztosít.

Ráadásul az újonnan beépített nagy érzékenységű üzemmódnak köszönhetően az FZ7-tel akár 1600-as ISO-szinten is fényképezhetünk, nagyobb zársebességgel küszöbölve ki a mozgó tárgyak által okozott elmosódást, például a szobában kisbabákról vagy háziállatokról készített képek esetén.

Így tehát a homályos képeket eredményező két legfőbb problémát, a kéz remegését és a tárgyak mozgásából adódó elmosódást hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S.-technológia, illetve a nagy érzékenységű üzemmód, hogy bármilyen helyzetben tiszta és éles képeket készíthessen.

A fényképezőgép "agyát" továbbra is a professzionális Venus Engine II képfeldolgozó LSI jelenti, amely gondoskodik a kiváló képminőségről és a gyors reakcióidőről. Korrigálja, mérsékli a kromatikus aberrációt, mely főként telefotózáskor jelentkezik a különböző felületek, képélek találkozásánál, valamint minimalizálja a vignettálás jelenségét. 0,008 mp-es zárkioldási késésével és mintegy 0,5 mp-es zárintervallumával precíz, gyors fotózást tesz lehetővé. Sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként három teljes felbontású kép készíthető, a korlátlan sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig fotózhatunk gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya meg nem telik.

A DMC-FZ7-es márciustól lesz elérhető, várhatóan 119 990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.
Kulcsszavak: kamera Panasonic

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14