Lumix DMC-FZ8: út a kreatív fényképezés felé

forrás Prim Online, 2007. február 3. 18:46
A Panasonic új, 7,2 megapixeles Lumix digitális fényképezőgéppel jelentkezett, amely 12-szeres optikai zoomobjektívvel rendelkezik és f/2,8 fényerővel (35 mm-es filmes megfelelés: 36-432 mm). Míg a DMC-FZ8 ugyanazzal a 12-szeres zoommal büszkélkedhet, mint a DMC-FZ50-es, amely jelenleg is rendkívül népszerű az igényes amatőr fotósok körében, kompakt jellege és joystickkal történő könnyű működtetése révén gyakoribb használatra buzdít.
Az effektív felbontást 7,2 megapixelre növeltük, amely az elődmodellhez képest nagyobb effektív felbontást, nagyobb részletességet biztosít. Az LCD kijelző felbontását is megnöveltük 207 000 pixelre, míg a nagyobb, 0,44'’-os elektronikus kereső (EVF) felbontása 188 000 pixel lett, amelynek köszönhetően a kijelző az éppen készített kép megtekintésekor és visszajátszáskor is jól látható. A gép egyéb jellemzői között, amelyek növelik a használhatóságot és a kényelmet, említhetjük a többfunkciós joystick segítségével történő kezelést, amely tovább egyszerűsíti az expozíciókompenzációt. Az olyan gyakran használt funkciók, mint a fénymérési mód, az autofókusz (AF) üzemmód, az ISO beállítás és a fehéregyensúly beállítása a gyorsbeállító funkciónak köszönhetően könnyedén állíthatók. Az AF területet a 11 pozíció közül választhatja ki egy pontos, több pontos és szpot üzemmódban. Kézi élességállítás esetén a fókuszterület automatikusan megnő és mozgatható, ami jobb vezérlést tesz lehetővé. A fehéregyensúly két tengelyen állítható, és pontosabban adja vissza a fényképezőgépet használó által várt színeket. Érdekesség, hogy a Panasonic extra optikai zoom funkciója – mely a CCD középső részének felhasználásával további nagyítást tesz lehetővé – 3 megapixeles felbontás mellett akár 18-szoros nagyítást is elérhet.

A Venus Engine III képfeldolgozási eljárás még jobb képminőséget és gyorsabb feldolgozást eredményez. Az FZ8 rendelkezik továbbá az Intelligens Képstabilizátor rendszerrel, amelyet a Panasonic az egyidejűleg bemutatott többi Lumix modellbe is beépít. Ez a rendszer két funkciót egyesít – a MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat – amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy bármilyen témáról, bármilyen helyzetben csodálatos, tökéletesen éles felvételeket készítsen. A MEGA O.I.S., amely mára a digitális fényképezőgépek elengedhetetlen jellemzőjévé vált, hatékonyan egyenlíti ki a kézremegés hatását, ezáltal lehetővé téve tiszta, éles felvételek készítését beltérben, éjszaka, tele- vagy akár makrófotók esetén, azaz az összes olyan esetben, amikor a kézremegés hagyományosan problémát jelenthet. Azonban még a MEGA O.I.S. sem tudja kiküszöbölni azt az életlenséget, amit a fotóalany bemozdulása okoz. Itt jut szerephez az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

A Panasonic a megújított dizájn révén az FZ8-at divatosra szabta. A beépített memória mintegy 27 MB kapacitást biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható. A fém üzemmódválasztó tárcsa még jobban kihangsúlyozza a gép újszerű formatervezését. Hosszú élettartamú akkumulátorral az FZ8 egy töltéssel 380 kép készítését teszi lehetővé (CIPA). A készülékkel akár RAW fájlformátumban is elmentheti képállományait, melyeket aztán a géphez mellékelt szoftver segítségével szerkeszthet és alakíthat. Azoknak a felhasználóknak, akik úgy érzik, hogy a hagyományos kompakt fényképezőgépek nem képesek azokat a funkciókat és beállításokat nyújtani, amelyekre a zavartalan élvezethez szükségük van, a Lumix DMC-FZ8 utat nyit a valóban kreatív fényképezés felé.

sajtóközlemény
Kulcsszavak: kamera Panasonic

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09