Jelentős növekedés a távközlési cégek piaci értékében

forrás Prim Online, 2005. március 29. 12:40
A Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs (TMT) iparra szakosodott csoportja nyilvánosságra hozta a Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) Globális Telekom Indexét, amelyből kiderül, hogy az Indexben szereplő vállalatok összesített piaci értéke 28 százalékkal nőtt 2003. január 1. és 2004. december 31. között, ami meglepő fordulat az előző publikációban a 2000. január 1. és 2003. július 31. közti időszakban mért 69 százalékos visszaesés fényében.
A jelentés nem egyetlen globális jelenségnek tulajdonítja az Indexben szereplő vállalatok összesített piaci értékének emelkedését, hanem azt mondja, hogy minden egyes régió speciális, csak rá jellemző szerkezeti és versenypiaci kihívásokkal került szembe. Ezen kívül az Indexből kiderül, hogy az öt legnagyobb iparági szereplő jelentősége minden régióban csökkent. Az előrejelzés szerint a Kínához vagy Kelet-Európához hasonló területeken további növekedés várható.

A DTT Globális Telekom Index az 1 milliárd USD globális piaci kapitalizációt meghaladó távközlési vállalatokat vizsgálja. Az Index a DTT globális telekom piacra szakosodott szakértőinek elemzéseire épül, és mind mennyiségi, mind minőségi szempontból elemzi a telekommunikációs ipar helyzetét. Az Index nemzeti, regionális, gazdasági, versenypiaci, szabályozási és technológiai szempontból vizsgálja az ágazatot, és célja, hogy értelmezze a szektorban 2003 januárja óta bekövetkezett változásokat, valamint előre jelezze az ágazat jövőjét rövidtávon befolyásoló tényezőket. A jelentés az alábbi előrejelzéseket tartalmazza:

A kínai piac továbbra is növekedésnek néz elébe, ami hatással lesz a teljes távol-keleti térségre. A növekedés motorjai a mobil-előfizetések számának jelentős emelkedése valamint a domináns szolgáltatók külföldi terjeszkedési törekvései lesznek.

Az európai régió növekedését a továbbra is fejlődő kelet-európai piac biztosítja.

India növekedési potenciálja hasonló Kínáéhoz, így a távol-keleti térségben ez az ország is okozhat még meglepetéseket.

Az amerikai piac drámai változáson megy keresztül, mivel a hagyományos távközlési cégek vezetékes ügyfeleinek nagy része átpártol a vezeték nélküli szolgáltatókhoz, akik egy csomagban kínálnak hang, videó és adatátviteli szolgáltatást.

A telekom cégek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy valóban globálissá váljanak, így reagálva a határokon és régiókon átnyúló zökkenőmentes kommunikáció iránti igényre.


Seres Béla, a magyarországi Deloitte pénzügyi tanácsadó részlegének vezetője hozzáfűzte "Az európai távközlési szolgáltatók az elmúlt években a költségcsökkentésre helyezték a hangsúlyt, ami növekvő működési hatékonyságot és piaci értéket eredményezett. Továbbá új cégek is felvételt nyertek az Európai Indexbe a kelet-európai és közel-keleti régióból. Mivel ezekben az országokban alacsonyabb a vezetékes és egyes országokban a vezeték nélküli penetráció is, e régió magasabb növekedési potenciálja áll az európai régióban összesített piaci érték növekedése mögött." Az új belépők közé tartozik az elmúlt két év négy IPO-ja (többek között a Saudi Telecom és az Eircom Csoport), valamint több telekom cég ismételt tőzsdei bevezetése.

"A Távol-Keleten tapasztalt, a fejlett országokhoz hasonló működési költség-csökkentés, valamint Kína további növekedése is elősegítette az ebben a régióban realizált bevételek növekedését. Ezen pozitív tényezőket azonban részben ellensúlyozták a régió viszonylag fejlett piacainak (pl. Japán és Korea) rosszabb növekedési kilátásai."

"Az amerikai piacon jelenleg éles verseny folyik a kábeles és hagyományos távközlési szolgáltatók között. A fordulópontot egyrészt a vezeték nélküli szolgáltatások egyre nagyobb térhódítása jelentette a vezetékes szolgáltatások kárára, másrészt az internetes hangtovábbítás (VoIP) nagyarányú fejlődése, ami lehetővé tette a kábeles szolgáltatók számára, hogy hármas csomagokban kínálják a hang és adatátvitelt, valamint a televíziós műsorokat. "


Seres Béla megjegyezte: "Úgy tűnik, az ágazat több területen is követte a Deloitte legutóbbi Globális Telekom Indexében előrejelzett irányokat, különös tekintettel az eladósodottság és működési költségek csökkentésére, valamint a stratégiai vállalat-felvásárlásokra és szövetségekre. Megítélésünk szerint fennmarad a vállalatok óvatos és körültekintő politikája az új technológiák, mint például a 3G bevezetése terén, ahol még nincsenek bevált üzleti modellek."

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38