Távközlési jövőkép: Lassuló internet, multiplay és kapcsolódási szakadék…

forrás Prim Online, 2007. január 18. 20:45
Bár a távközlési piac már jóval több, mint száz éves, még mindig képes innovációra, megújulásra és növekedésre. A Deloitte technológia, média és telekommunikációs (TMT) csoportjának internetes piacra vonatkozó előrejelzése szerint 2007-es év érdekes lesz azok számára, akik a globális távközlési szektorban vagy a szektorral dolgoznak.
Internet – PC nélkül, lassabban

Az év egyik legfontosabb lehetséges fejleménye a távközlés terén az, hogy az internet elérheti kapacitásának csúcsát. Ennek oka egyrészt a kereslet robbanásszerű emelkedése alapvetően a növekvő mozgókép forgalom miatt, másrészt az új kapacitásba történő befektetések hiánya. A probléma várhatóan leginkább a kontinensek közötti adatátvitellel kapcsolatban lesz érzékelhető, emellett hasonló kapacitásbeli korlát alakulhat ki a belföldi telekommunikációs hálózatok esetében, amelyek az egyedi szélessávú internet-kapcsolatot biztosítják a felhasználóknak. Ennek eredményeként az egyes szolgáltatások minősége csökkenhet, a sebesség pedig lassulhat – összegez a Deloitte tanulmánya. 

Ehhez kapcsolódóan 2007-ben fellángolhat az internet semlegessége körüli globális vita. Az internet semlegességét hirdetők szerint a forgalom rangsorolására tett bármilyen kísérlet aláássa az internethez kötődő alapvető szabadságot: azt, hogy bármely felhasználó a világ bármely pontján akármelyik szervert, tartalmat, platformot használhassa. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy üzleti modelljüket veszélyeztetik a nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, különösen azok, amelyek jelentős videótartalommal rendelkeznek. A várható jövőbeli forgalomnövekedéshez pedig nagy infrastrukturális beruházásokra lesz szükség, amelynek megtérülése kétséges. Mivel szabályozások útján várhatóan nem oldódik meg a probléma 2007-ben, a két tábornak alternatív megoldásokat kell találnia a megegyezés érdekében.

Az internet-felhasználás növekedése vagy éppen annak visszaesése nagymértékben összefügg a személyi számítógépek használatával, amely általában az egyetlen, az internet hozzáféréshez felhasznált eszköz. A Deloitte előrejelzése alapján 2007-ben azonban egy sor szélessávú készülék jelenhet meg, amelyek a világ minden országában a lakosság egyre szélesebb köre számára tennék elérhetővé az internetet. Minden készülék speciális feladatot láthat el (pl. internetes rádió, videó-alapú biztonsági szolgáltatás). Minden készülék speciális felhasználói csatlakozási felülettel rendelkezhet, amely jobban megfelel az adott készülék céljának, mint az egér és a billentyűzet. A készülékek valószínűleg olcsóbbak lesznek, mint egy személyi számítógép, így az internet demokratikusabbá, mindenki számára elérhetővé válik.

IPTV – az internet és a televíziózás újrafelfedezése

2007-ben valószínűleg a világ számos helyén vezetik be az IPTV (internetes televízió) szolgáltatást. Sajnálatos módon azonban a legtöbb IPTV szolgáltatás csupán a hagyományos televízió-szolgáltatás másolata, és semmi újat vagy különlegeset nem nyújt a fogyasztóknak, illetve nem használja ki a hagyományos, egyirányú sugározástól eltérő kétirányú hálózatban rejlő lehetőségeket. Következésképpen 2007-ben a szolgáltatóknak el kell érniük azt, hogy az IPTV a mai szolgáltatások gyenge másolata helyett a televízió újrafelfedezését jelentse. A Deloitte tanulmánya szerint az IPTV szolgáltatást úgy kell kialakítani, hogy megfizethető legyen az összes tartalomszolgáltató számára, akik így az új média terméket egyre nagyobb piacra juttatnák el.
Az IPTV-hez kapcsolható a TriplePlay / Multiplay kérdéskör. 2007-ben az uralkodó szemlélet - különösen Európában, ahol stagnál a telekommunikációs termékek piaca - az, hogy a portfolió kiszélesítése az egyik legjobb megoldás a növekedés és a piaci zavarok kezelésére. Sok szolgáltató számára viszont a hármas vagy négyes szolgáltatási csomag piacravitele azzal jár, hogy elhagyják komfort-zónájukat, és ezzel nagy kockázatokat vállalnak. Ennek következtében sérülhet a márkaképük, és akár lényeges pénzügyi veszteség is érheti őket. 2007-ben a szolgáltatóknak figyelniük kell az ilyen problémákra utaló jelekre, és megoldást kell találniuk rájuk.

A lehetséges veszély, kapcsolódási szakadék

A 2007-es év nemcsak a szolgáltatóknak, hanem a kormányzatoknak is kihívást tartogat – hívja fel a figyelmet a Deloitte anyaga. Feltűnik egy új fogalom, a kapcsolódási szakadék, amely legalább olyan ismert és fontos lehet 2007-ben, mint a digitális szakadék volt. Kétféle kapcsolódási szakadék létezik. Az első arra utal, hogy valaki rendelkezik-e az általában a hangátvitelhez használt alapvető csatlakozással, ez 2007-ben csökken, hiszen a fejlődő országokban több millió új előfizető kapcsolódik a hálózatra. A második kapcsolódási szakadék azonban nőhet: ez a szakadék azt mutatja, hogy valaki rendelkezik-e megfelelő minőségű, az alkalmazások növekvő skáláját támogató szélessávú kapcsolattal.
A szabályozóknak ezekkel a kérdésekkel foglalkozniuk kell. A Deloitte által készített elemzés ezekre lehetséges válaszokat is nyújt. Elkerülendőek a gyors megoldások, például ingyenes WiFi szolgáltatás olyan régiókban, ahol túl drágák a személyi számítógépek. Egyszerű és hatékony megoldást jelenthet azonban az, ha egyszerűsített adózási struktúrát alkalmaznak a telefonokra és szolgáltatásokra, és támogatják a számítógépek részleges tulajdonlását. A távközlési piac liberalizációjának kiterjesztése hosszú távú célkitűzés lehet.

Karli Péter, a Deloitte Magyarország igazgatója szerint a magyar internetes piac az elmúlt évtizedek fejlődésének következtében az alkalmazott technológia szempontjából mára felzárkózott a nyugat-európai és észak-amerikai piacokhoz. Ugyanakkor az internet elterjedtségében még mindig jelentősebb a különbség. Ennek megfelelően a globális piacokon 2007-re várt új technológiák, alkalmazások várhatóan hazánkban is megjelennek, még ha kisebb volumenben is. Emellett a globális kapacitások szűkössége a magyar piacra is hatással lehet. A hazai piac fejlődése miatt ugyanakkor a szélessávú hozzáférésben tapasztalható szakadékok kezelése még égetőbb kérdés lehet, mint a magyarnál nagyobb internet-ellátottsággal rendelkező országokban.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38