Panasonic DMC-FZ20 képstabilizátorral és 12-szeres optikai zoommal

forrás Prim Online, 2004. július 31. 19:08
A Panasonic bemutatta vadonatúj, 5 megapixel tényleges felbontású CCD-vel ellátott LUMIX modelljét, a DMC-FZ20-at, mely optikai képstabilizátorral és 12-szeres optikai zoommal (ez egyenértékű a 35 mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépek 36 mm - 432 mm tartományával) rendelkezik, a teljes zoom tartományban F2.8 fényerővel. A DMC-FZ20 a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt sikeres DMC-FZ10 modell utódjaként kerül bevezetésre. A CCD tényleges felbontásának 4-ről 5 Megapixelre történő növelése csak egy azok közül a tényezők közül, melyek az FZ20-at az előd fölé helyezik. A Venus Engine névre keresztelt képfeldolgozó LSI és az O.I.S. is továbbfejlesztésre került, de emellett új, stabil és kényelmesebb fogást biztosító markolatot is kapott a gép.
A legjelentősebb előrelépés a digitális fényképezőgép „agyának”, a képfeldolgozó LSI-nek a teljes továbbfejlesztése. A Venus Engine korábbi változataiban a fényerősség jelet az átlós felbontás 50%-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Az újonnan kifejlesztett Venus Engine II új képalkotási eljárást alkalmaz, melynek során a korábbi fényerősség jel a G képpontokból további kiolvasásra kerül. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10%-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50%-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását.

A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,4 másodperces zársebesség intervallum, ami még szabadabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 3 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott „Végtelen Sorozatfelvétel” (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

A MEGA O.I.S. képstabilizátor - ami véleményünk szerint nélkülözhetetlen minden nagy optikai zoomátfogással rendelkező modellben - két választható üzemmóddal rendelkezik. Az első, „Mode 1” üzemmódban az O.I.S. lencseblokk megfelelő irányú elmozdulása folyamatosan kompenzálja a remegést, míg a Panasonic saját „Mode 2” üzemmódjában a lencse csak az exponálás pillanatában egyenlíti ki a kéz remegését. Ebben az üzemmódban az O.I.S. lencseblokk az adott pillanatban bármelyik irányba képes elmozdulni, így a leghatékonyabb kompenzációt tudja megvalósítani. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával tovább javítja ezt a nagyszerű teljesítményt, ami így egy fokozattal lassabb zársebesség alkalmazását teszi lehetővé, az előző Venus Engine-nel felszerelt modellekhez képest. Ebből eredően, az O.I.S. funkcióval nem rendelkező hagyományos fényképezőgépekhez viszonyítva - állvány használata nélkül is - 3 vagy 4 fokozattal csökkenthető a zársebesség, miközben a tiszta képminőség továbbra is garantált.

A korábbi LUMIX modellekhez hasonlóan, a DMC-FZ20 is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel rendelkezik, amely nagy felbontású és alacsony torzítású képeket ígér. A 3 aszferikus lencse alkalmazása, amely a Panasonic saját gyártási szaktudását dicséri, jelentős méretcsökkentést tesz lehetővé még a 12-szeres zoommal rendelkező modellek esetén is. Az ED objektív nagyban hozzájárul a főként telefotó felvételeken jelentkező színtorzulások kiküszöböléséhez.

A DMC-FZ20 ugyanakkor széles skáláját nyújtja az olyan kézi vezérlésű funkcióknak, mint például a gyűrűs szabályozású kézi élességállítás és kézi expozíció, azon igényes amatőrök és profik számára, akik a színtiszta alkotói szabadságot részesítik előnyben.
Kulcsszavak: kamera Panasonic

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14