Toshiba: Olcsó kék lézeres DVD technológia

Tóth Kristóf, 2003. május 10. 13:09
A japán Toshiba hamarosan bemutatja azt az AOD (Advanced Optical Disc) elnevezésű technológiát, amely egyoldalas DVD lemezek esetében is 36 GBájtos kapacitást ígér, és jóval olcsóbb a rivális megoldásoknál.

Az Advanced Optical Disc (AOD - Továbbfejlesztett Optikai Lemez) technológia egy újraírható DVD formátum, amely kihasználja a kék színű lézerek által nyújtott nagyobb adatsűrűség előnyeit, ugyanakkor jóval olcsóbb és praktikusabb, mint a rivális kék lézeres megoldások.


Az új technológiát a Toshiba a szintén japán NEC-vel közösen fejleszti. A megoldás a kanadai Optical Storage 2003 konferencián kerül bejelentésre a jövő héten. Az újraírható AOD lemezek pontosan akkorák, mint egy CD, vagy DVD lemez, és 36 GBájt adat tárolására alkalmasak egy oldalon, azon belül pedig két rétegen. Elérhetőek lesznek azonban kisebb kapacitású, 20 GBájtos lemezek is, egy adathordozó réteggel. A technológia emellett két, csak olvasható lemezformátumot is támogat 15, illetve 30 GBájt tárolókapacitással.


A jelenlegi DVD lemezek egyoldalas, egyrétegű kialakítás esetén 4,7 GBájt adatot képesek eltárolni.


Az AOD formátumot a Toshiba és az NEC a közelmúltban a DVD Fórum elé terjesztette, mint a DVD technológia lehetséges utódját. A megoldás a Blu-ray elnevezésű technológiával verseng, amely szintén kék lézerre épül, és kilenc társaság, név szerint a Sony, a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial (Panasonic), a Philips Electronics, a Pioneer Electronics, a Samsung Electronics, a Sharp, és a Thomson Multimedia támogatja.


Mindkét technológia a jelenleg alkalmazott vörösnél rövidebb hullámhosszú kék lézerre alapozza a tárolókapacitás növelését, amely lehetővé teszi, hogy az író/olvasó fej kisebb lemezterületekre fókuszáljon, és így az adatbitek közelebb kerülhessenek egymáshoz.


A Sony áprilisban kiadta az első Blu-ray készüléket, amely egyelőre azonban csak Japánban kapható, ára pedig igen borsos, mintegy 3800 dollár.


Az AOD megjelenése egyelőre azonban még várat magára. A formátum véglegesítését a DVD Fórum az év második felére várja, az első készülék prototípusok pedig 2004-ben jelenhetnek meg, közölte Junko Furuta, a Toshiba egyik szóvivője. A piaci megjelenés pontos ideje a kereslettől is függ majd.


A szóvivő szerint az AOD egyik előnye, hogy jóval olcsóbb megoldást kínál, mint a rivális megoldások. A technológia ugyanis nem igényli a lemezt védő cartridge-ek alkalmazását, amelyek - például a Blu-ray esetében - bonyolulttá teszik a meghajtó mechanikáját, és a lemez árát is jelentősen növelik.

Kulcsszavak: NEC Toshiba DVD

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

A fejletlen töltési infrastruktúra lassítja az autóipar elektromos átállását

Sikeres évet zárt a MAGE és a hazai járműipar. Az elmúlt évben a MAGE intenzíven tartotta a kapcsolatot az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA). Ma már az európai szövetséggel egyetértésben az a vélemény, hogy az autóipari vállalatok dekarbonizációs elkötelezettsége mellett, minden tagországi szövetségnek lobbiznia kell, hogy kormányaik támogassák az átállást segítő feltételek biztosítását az EU-ban. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások teljesítéséhez szükség van egy európai szintű egységes töltési infrastruktúra kiépítésére. Interjú Krisztián Róberttel, a MAGE elnökével.

2024. május 28. 20:16

Az LG az ICLR 2024 konferencián mutatta be a robotika és a metaversum kulcsfontosságú technológiáiról szóló elemzéseit

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 20:03

Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

2024. május 28. 19:00

Strong Passwords Need Entropy 19.0

A sokoldalú alkalmazást jelszavak erősségének ellenőrzésére és új, biztonságos jelszavak előállítására használhatjuk. Elemzi a kiválasztott jelszót, majd statisztikát készít a hosszáról, a karakterek gyakoriságáról, a szimbólumokról, a kis- és nagybetűkről és a számjegyekről. A kapott információk alapján megbecsüli a jelszó feltöréséhez szükséges időt.

2024. május 28. 17:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52