A VMware virtuális gépek meghódították Európát

Takács Zsolt, 2003. április 23. 09:00
A hódítás biztos jele, hogy a VMware Angliában megnyitotta az európai képviseletét, a többi nagy céghez hasonló területi feladatkörrel (EMEA – azaz, Európa, Közép-Kelet és Afrika). A terjeszkedés, persze, könnyű olyan cégnek, amelyik a mai recesszióban is sikeres évet zárt. A sikert az ipari elemzők főként annak tulajdonítják, hogy a VMware betört a szerverek és szuperszerverek birodalmába. Már a PC-ktől a csoportszámítógépekig, sőt, régi nagygépekig, mindent tudnak emulálni. Ezzel a szerverkonszolidáció új távlatai nyíltak meg. Emellett a VMware Workstation 4-es asztaligép-változat minden eddiginél okosabb. A legelterjedtebb Linuxok mellett már a Windows .NET Server 2003 család hordozására is alkalmas.
Európai iroda


A VMware tehát olyan sikeres az európai, közel-keleti és afrikai (sőt ázsiai) térségben, hogy megnyitotta EMEA területi képviseletét, melynek élére kinevezte – alelnöki minőségben – Mark Stradlingot, aki korábban a Citrixnél dolgozott 15 évig. Stradling vitte sikerre világszerte a Citrix multi-Windows (WinFrame, Meta-Frame), szintén nagyon magas technológiát képviselő termékskáláját. Aminek a gyümölcseit azonban ma már leginkább a Windows 2000, Windows XP és Windows Server 2003 termékcsaládok (terminálszerver, távfelügyelet, távmunka, alkalmazás-szolgáltatás, RDP2 protokoll), és főként az azt használó alkalmazók élvezik. A VMware Intel-alapú virtuális gép technológiája legalább olyan jelentőségre tehet szert, főként a nagyvállalati körökben, mint a terminálszerveres.


A VMware világszerte vagy 100 országban, több mint 5000 ügyfelet mondhat magáénak. Ebből az eredményből külön kiemelendő, hogy a Fortune 100-as lista nagyvállalatainak a 80 százaléka is ügyfele a VMware-nek.


Nem csoda, hogy világcégek mellett maga a Microsoft is használja a VMware technológiáit.


VMware Workstation 4


A regisztráció ellenében 30-napos letölthető változattal kipróbálható, de megvásárlás esetén sem ijesztő árú VMware Workstation asztaligép-szintű virtuális gép szoftvernek most jelent meg a 4. változata. A Wintel kategórián túl az új változat tartalmaz Linux és Novell NetWare emulátort is. Az operációs rendszerek váltogatásához nem kell sem IDE-vezérlő átkapcsolókkal, sem cserélhető diszkekkel kínlódni, ráadásul folyton leállni és újra bútolni, ha több operációs rendszer környezetében kell dolgoznunk. Azoknak, akik például világhálóra fejlesztenek, kész áldás, mert a többplatformos tesztelést nagyságrendekkel hatékonyabban végezhetik.


A hordozó operációs rendszerek listája: Windows XP, Windows NT4 (gyenge hozzá), Windows 2000, Windows Server 2003, a legelterjedtebb Linux változatok. Az emulált rendszerek listája: MS-DOS 6, Windows 3.x, Windows 9x/SE/ME, Windows NT4, Windows 2000, Windows Server 2003, a legelterjedtebb Linuxok, a FreeBSD és a Novell NetWare. Egy VMware-ről szóló könyv mellékleteként, C64 mellett, a 80-as évek népszerű Amiga gépének az emulátorát is mellékelték a próba CD-n.


Mindehhez képzeljük hozzá még a Windows terminálszerver funkciókat, vagy az X-terminál lehetőségeket, tehát egy szerveren futó emulátorok távoli használhatóságát. A terminálon elég egy nagyon olcsó operációs rendszert futtatni, amely hozzá tud kapcsolni a virtuális gépes konfigurációhoz. Ez a gazdaságos szoftvergazdálkodásnak és megnyugtatóbb licenckezelésnek is új távlatokat nyithat. Azért a grafikai gyorsítókat használó eszeveszett csatás játékok használatára még ne számítson senki. Tehát, vannak korlátok is, amelyek többnyire kipróbáláskor derülnek ki.


A VMware Workstation változatot világszerte körülbelül 1,4 millióan használják.


Gépfarmok, nagygépek


A legígéretesebb piaci szegmens a VMware számára a nagyvállalatok szerverkonszolidációja. Mivel már IBM S390-es nagygépek emulációját is megoldották az Intel-bázisú szervereken futó VMware virtuális gép emulátorokkal, akár olyan régi rendszerek lecserélése is megoldható egy Intel szerverfarmon, amelyek korábban hozzá voltak kötve rég elavult hardver-szoftver környezetekhez. Javítható nagyvállalati szinten a teljes bekerülési érték is, mert a meglévő szerverbázis erőforrásait több szoftver platform kielégítésére is föl lehet használni a VMware szerverkoncepciójával. A szerver platformokhoz készült a VMware ESX/GSX Server termék.


A szerverek tipikusan multiprocesszorosak. Ezért volt nagy eredmény, hogy megszületett a VMware Virtual SMP, szimmetrikus multiprocesszoros szerveremulátor alrendszere. Ezzel a nagy erőforrás-igényű környezetekben is lehet használni a VMware virtuális gép megoldását arra, hogy átosszuk a gép erőforrásait a támogatandó platformok között (particionálás). A VMware szerver változata gépfarmokon már korábban is alkalmas volt a célszerűbb erőforrás elosztás megszervezésére. Így a VMware platformok skálája már az Intel laptopoktól a szuperszerverekig tart. A VMware Virtual SMP a VMware ESX kiegészítő modulja, és 2003. második negyedévében jelenik meg.


Virtuális gépek és emulátorok


A virtuális gépek lényegében olyan speciális, kis méretű operációs rendszert jelentenek, amelyek több operációs rendszert tudnak kiszolgálni egyidejűleg úgy, hogy mindegyikük a rendelkezésre álló hardver erőforrásainak egy részét kizárólagosan maga használhatja (multizás, operációs rendszerekkel!). Ezt korábban mikrokernelként is emlegették, de a kezdeti nagy fölbuzdulás után ez a technológia nem tudott komoly teret hódítani. A VMware többek között az Intel 386 utáni korszak VM386-os üzemmódját használja a virtuális gépek megvalósításához. Ezt az Intel eredetileg a DOS-emuláció megoldására szánta, de a VMware termékeiben most hallatlanul nagy távlatokat kapott. Most már csak programozói energia kérdése, hogy milyen processzorokat szimulálunk a VMware felett (IBM S390, Amiga stb.). Ezért tud belépni a VMware még a régi nagyszámítógépes korszak szerverkonszolidációs piacára is.

Kulcsszavak: VMware

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36