Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

forrás: Prím Online, 2024. március 1. 22:23

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

Az interaktív módszer a matektanulásban azért sikeres, mert bevonja a fiatalokat a folyamatba. A kezükbe adja az irányítást, miközben azonnali visszajelzésekkel erősíti a motivációikat. Élménnyé teszi az ismeretszerzést, és a számok világának mélyebb megértésére inspirál.

 

Ez az oka annak, hogy a továbbtanulást fontolgató középiskolások közül sokan nem hagyják az érettségi évére a felkészülést. Mivel kíváncsiak voltunk a titokra, bekukkantottunk a GOMATEK matektanfolyam 11. évfolyam diákjainak órájára. 

 

Kicsiben és nagyban is működik

 

Sokan tudják, hogy a hallott vagy látott információ csupán kis része rögzül tartósan. Ellenben, ha az ismeretek elsajátításában közreműködünk, a megragadott tudás aránya akár a 90 százalékot is elérheti. Erre épül az interaktív tanulás.

 

A módszerről sokan úgy gondolják, hogy csak játék, és alsósoknak való. Valójában tényleg játék az, ami élvezetesebbé teszi a tananyag elsajátítását. De ki mondta, hogy a középiskolások nem szeretnek játszani?

 

Felkészít a vizsgára

 

Egy jól megtervezett interaktív matematika érettségi előkészítő tanfolyam vagy középiskolai kurzus nem csak élményt nyújt. A diákok begyakorolják, hogyan oldjanak meg önállóan egy feladatot, amire akkor van szükség, amikor dolgozatot írnak vagy vizsgáznak. 

 

Eközben észrevétlenül erősödik az önbizalmuk és több kedvük lesz tanulni. A videók, tesztek és játékok révén nagyobb teret kap az egyéni gondolkodásmód, érdekessé és változatossá válik az ismeretszerzés. 

 

Videó adja fel a leckét

 

Az interaktív videó a szokásos módon, egy elméleti áttekintéssel és egy mintafeladat megoldásával indít. Ezt követően azonban nem merül el a hagyományos, hosszadalmas elméleti magyarázatokban. Nincs is szükség rá, a középszintű írásbeli vizsga a tudás gyakorlati alkalmazását teszteli. 

 

Innentől a tanulóké a pálya. Az egyszerűbb példák egy felugró ablakban jelennek meg, a helyes megoldást oda kell beírni. A rendszer azonnal értékeli az eredményt, jó válasz esetén elismerő üzenetet küld.

 

A videó további részében egy részletes tanári magyarázat következik, amit át lehet ugrani. A bonyolultabb példák megoldásához a részfeladatok sikeres teljesítésén keresztül vezet az út. 

 

A következő szint a jutalom

 

Interaktív kvízek segítenek begyakorolni a különböző feladattípusokat. A tananyagrészek lényegét pedig összefoglalók teszik áttekinthetővé. A tanulók pontokat gyűjthetnek és magasabb szintekre léphetnek, mint egy számítógépes játékban. Így ösztönzi a program a haladást. 

 

Az interaktív módszer új dimenziókat nyit az ismeretszerzésben, egy korábban ismeretlen szintre emeli a tanulást. Felébreszti a diákokban a tudás iránti vágyat, és olyan készségeket fejleszt bennük, amelyek révén az élet számos területén sikeresebbek lehetnek.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50