Comdex 99

Hálót vetnek

Kolma Kornél Kolma Kornél, 1999. december 15. 16:01

November 15-én immáron húszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Las Vegas-i Comdex. A rendezvényről készült gyorsjelentésünkből kiderül, hogy Gatesnek még mindig akadnak jó ötletei, de ezek már egytől egyig, akárcsak az IT-ipar többi szereplőjének fejlesztései, az internet irányába mutatnak, vagy ha úgy tetszik, minden gondolat a "dot-com" körül forog.

Ön mire számít a Comdexen? - tette fel a kérdést a szervezőbizottság mindazoknak, akik látogatóként regisztráltatták magukat a tengerentúli IT-show-ra. Nos, a válaszadók 78 százaléka arra voksolt, hogy Las Vegasban az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos termékek, szolgáltatások, megoldások kerülnek a középpontba. És nem is tévedtek. A pavilonokban elhelyezkedő mintegy 2000 cég tekintélyes hányada már arra az időszakra készül, amikor az emberek ügyes-bajos dolgaikat is a weben keresztül intézik. És hogy milyen lesz a web mondjuk öt év múlva? A lehetséges jövőképek egyikét személyesen Bill Gates vázolta fel nyitóelőadásában. A Microsoft elnöke (akinek fejére s cégére időközben nemcsak a bírák "olvastak rá", hanem az utána következő előadók is) úgy látja, hogy a hálózatnak mielőbb személyes jelleget kell öltenie, vagyis az emberek számára biztosítani kell azt, hogy mindenki egyedi igényeire szabva kapjon egy szeletet a végeláthatatlan információs tengerből.

A Personal Web nevű filozófia gyakorlati használatára Gates az autók világából hozott példát. "Egy Personal Web elven működő autó a hálózatról tölti le az aktuális térképet, útirányjavaslatokat tesz, illetve folyamatosan jelzi a fogyasztást. Ha a jármű javításra szorul, vagy netán fogy az üzemanyag, akkor megmutatja az utat a legközelebbi szerelőműhely vagy töltőállomás felé." Gates a legnagyobb meglepetést mégsem a Personal Web "bemutatásával" és a hamarosan boltokba kerülő Windows 2000 lehetőségeinek taglalásával, hanem a következő kijelentésével okozta: "A jövőben nem lesz olyan információelérésre alkalmas eszköz, amely domináns jelleggel bír." Meglátjuk, mindenesetre a kiállításon jelen lévő mobiltelefon-gyártók ezt egészen másképp gondolják. Valószínűleg beleszól a vitába a Bluetooth technológia is, amelynek segítségével tetszőleges eszközök drótnélküli kommunikációja valósítható meg, s amelynek demonstrálására külön kis szigetet hoztak létre a Comdex egyik pavilonjában.

Átható, meleg, barátságos, személyes

Carleton Fiorina, a Hewlett-Packard nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója szerint ilyennek kell lennie a webnek, az pedig, hogy mindez megvalósuljon, csakis a vállalatokon múlik. "A termékek sokkal értékesebbé válnak azáltal, ha szolgáltatásokkal vesszük körül őket." S hogy Fiorina asszony mondandóját mennyire komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 100 nappal a kormánykerék átvétele után új ruhába kívánja öltöztetni a HP-t, s 200 millió dolláros kampány keretében bevezeti az e-service nevű szolgáltatást.

Ha hihetünk John Chambers szavainak (s miért is ne tennénk, hiszen a Cisco élén az elsők közt vezette be cégét az új világba), akkor a vállalatok internet felé fordulása már jelentősen felgyorsult. "Az elmúlt 12 hónapban valami olyasmi történt, mintha valaki egy hosszú éveken át elbarikádozott sötét szobában feloltotta volna a villanyt." Chambers más cégekkel szemben szerzett előnyeit kiaknázva már további "e" betűs szolgáltatásokat is megteremtett. "A változások olyan gyorsan következnek be, hogy azt a tradicionális oktatási rendszerek nem tudják követni. A jövőben, de talán már ma is kevésbe meghatározó, hogy ki mennyi és milyen fokozatot szerzett a különböző egyetemeken. Természetesen ezeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, de a versenyképes, naprakész tudás elengedhetetlen tényezővé válik. A Cisco Network Academy keretein belül nálunk már működik az e-learning, amely erre a területre koncentrál."

A naprakész tudás, no és persze a hálózaton megvalósítható globális együttműködés iskolapéldája a Linux megszületése is. A - ki tudja, miért - pingvinnel reklámozott operációs rendszer már tavaly terítékre került a Comdexen, de igazi slágertémává csak idén vált, amikor is külön pavilont kapott, s mellé egynapos előadássorozatot szerveztek Linux Business Expo néven. Linus Torvalds, az ingyenesen elérhető operációs rendszer megalkotója a következő szlogennel foglalta össze az elmúlt két évet: "Penguins everywhere," azaz pingvinek mindenütt. S csöppet sem túlzás, amit állít, hiszen egyre több szoftvergyártó új termékeinek piacra dobásakor már Linuxban is gondolkodik. Torvalds egyébként a Linux sikerét többek között abban a felismerésben látja, hogy igazából nem a technológia szab gátat bizonyos lehetőségek megvalósulásának, hanem maga az ember, de mivel a Linux fejlesztésében bárki részt vehet, a rendszer teljes szabadságot biztosít, ráadásul mindezt ingyen.

Mindenki a digitális világról álmodik

És persze az IT-cégek többsége manapság már törekszik is arra, hogy megvalósuljon. Nobuyuki Idei, a Sony elnök-vezérigazgatója a területet leginkább érintő szórakoztatóipari termékek új generációját demonstrálta. A rágóguminál kisebb memóriák digitális formátumban tárolnak képet és hangot. Mivel mozgó, mechanikus alkatrészekre nincs szükség, a Sony kamerája már szinte zsebben is elfér. Persze a teljes digitalizáció felé még hosszú az út, bár George Lucas - akinek megjelenése valódi meglepetést okozott - úgy véli, hogy a következő Star Wars-epizód elkészítésekor már nem kell analóg technikát használnia, így a film forgatókönyvének megírása még több elképesztő effektus létrehozására ad majd lehetőséget. A Comdex "forgatókönyvét" most rövid időre mi is bezárjuk, majd következő számainkban egy-egy téma feldolgozása kapcsán időről időre visszatérünk rá.

A jövő akkor és most...

E címmel jelent meg egy rövid, ám annál sokatmondóbb, táblázatba rendezett összefoglaló a Comdex húszadik születésnapja alkalmából, amelyben a szervezők az elmúlt két évtized legfontosabb történéseit gyűjtötték csokorba. Az alábbiakban ebből szemezgetünk.

Az évek során rohamos léptekkel terjeszkedő, egyre több látogatót vonzó kiállításra a megrendezés első évében, 1979-ben, mindössze 4000-en voltak kíváncsiak. Akkoriban került bemutatásra az első Ethernet alapú hálózat. Szintén ez idő tájt startolt a CompuServe online szolgáltatása, s ugyancsak ekkor jelent meg az első mátrixprinter. Az 1980-as év is bővelkedett újdonságokban. A Novell például piacra dobta azóta is népszerű hálózati szoftverének első verzióját (a NetWare-re mint komplex feladatokat ellátó hálózati operációs rendszerre még három évet kell várni), a Seagate pedig megalkotta az első PC-hez szánt merevlemezes adattároló egységet. Az Apple már túl volt az első nagy dobáson, az akkori Comdexen népszerű személyi számítógépének II-es, illetve III-as sorozatszámú változatai számítottak a legnagyobb újdonságnak (a statisztikák szerint az USA-ban ekkor már több mint egymillió számítógép-felhasználó volt). A következő év a Microsoft és az IBM éve: 3000 dolláros áron megjelenik az IBM PC (64 kB RAM, két 5_-es, 360 K-s floppymeghajtó, CGA monitor, kazettás tárolóegység), amelyhez Gates cége szállítja a gép alapműködéséhez szükséges operációs rendszert, az MS-DOS-t (piacra kerül egy hordozható masina is, amelynek tömege több mint 10 kilogramm...).

1982-t írunk: elkészül a WordPerfect irodai alkalmazáscsomag, megjelenik a Lotus Development 1-2-3, a TCP/IP pedig az internet általánosan elfogadott hálózati protokolljává válik. Megalakul a Compaq és a Sun Microsystem. A "legforróbb témák" egyike, hogy melyik operációs rendszer a legjobb, pontosabban közülük melyiknek van arra esélye, hogy domináns szerephez jusson (nos, a kérdésre nemsokára megkapjuk a választ...). 1983-ban Bill Gates elsöprő sikert arat a Comdexen megtartott előadásával, ekkor a Microsoft ifjú vezéregyénisége még úgy gondolja, hogy 640 kilobájtba mindennek bele kell férnie. Később persze rájön, hogy tévedett, s többek között ő lesz az, aki a cége által piacra dobott szoftverekkel egyre nagyobb hardverteljesítmény elérésére "sarkallja" a PC-ipart.

1984-ben az Apple Macintosh grafikus felülete (GUI) bebizonyítja, hogy a számítástechnika mindenkié lehet. A következő évben a Microsoft - felismerve a GUI előnyeit - "plagizál", megjelenik a Windows 1.0. 1985 legjelentősebb eseménye (ugyan akkoriban még nem tűnt annak), hogy bejegyezték az első .com domaint. 86-ban egy aprócska cég, a Cisco piacra dobja az első routert. Közben a számítástechnikát elárasztják a PC-klónok, a Comdexen például 75, termékét PC-kompatíbilisnek mondó számítógépgyártó "kisiparos" van jelen. 1987-re a modemek ára 1000 dollár alá esik, sebességük pedig eléri a 9600 baudot. Egy évvel később vírusjárvány tör ki az interneten, a számítástechnika pedig az új szót, a hackert is kényszeredetten felveszi a szakzsargonba (az USA-ban az PC-k száma ekkor már meghaladja a 45 milliót).

A tizedik évfordulón már 486-os PC-ket is lehet vásárolni, sőt olyan számítógépet is, amelyben CD-ROM-olvasó található. Az internet elképesztő méreteket ölt (100 ezer host kapcsolódik egymáshoz), a Comdexen azonban inkább arra keresik a választ, hogy vajon az OS/2 él-e még, vagy már halott. Bár 1990-ben Andy Grove állhat fel a pulpitusra, örömét egy új piaci szereplő, az AMD keseríti meg. A látogatók figyelme azonban elsősorban nem a magyar származású Intel-vezérre, hanem egy új hárombetűs szolgáltatásra, a WWW-re összpontosul.

1992-ben a Windows 3.1 minden eddigi szoftvereladási rekordot megdönt: két hónap alatt több mint egymillió példány talál gazdára. Az internet valóban nemzetközi méreteket ölt: 17 000 hálózat kapcsolódik egymáshoz, amelyen a világ 33 országának lakói kommunikálnak egymással. 1993-ban a PDA-k megjelenésével megkezdődik a számítástechnika és a telekommunikáció miniatürizálása. Közben egyre hosszabb a "keynote speakerek" névsora. 1994-ben immár negyedik alkalommal jön Las Vegasba Bill Gates, de itt van Bob Frankenberg (Novell) és Andy Grove is.

1995 az internet éve. A Comdex-fórumokon olyan témákat vitatnak meg, mint például a "marketingstratégiák az interneten", "az internetpiac" vagy a "website-tervezési irányelvek". Elindul az Amazon.com, a Sun pedig Java néven új programozási nyelvet mutat be. Először, de nem utoljára mérettetik meg a Windows NT és a Novell NetWare (a párharcnak azóta sincs látványos győztese, mindenesetre mindkét fél elégedettnek tűnik). A következő évben már a Comdex rendezőgárdájának figyelmét sem kerüli el a Netscape Communications nevű vállalkozás, ezért meghívják James Barksdale-t, hogy beszéljen cégéről és a jövőről. Bill Gates valószínűleg ekkor döbben rá, hogy az internet nevű valami igencsak jó üzlet, ezért - ugyan elég későn - begyújtja rakétáit. Bánkódni azonban nemcsak neki van oka. Kasparov, az elismert sakkmester kikap Deep Blue-tól, az IBM csodamasinájától. A Comdexen felvetődik a digitális pénz ötlete, de a legkomolyabb problémát mégis a korlátozott sávszélesség jelenti (az internetre 10 millió host csatlakozik, a világhálót 150 országban érik el).

Egy évvel később egy átlagos PC-t akár 1000 dollár alatt is meg lehet kapni, az IT-ipar azonban már új területre kacsintgat. A cél a web és a televíziózás összeházasítása. Az IBM elsőként jelenik meg komplett e-business megoldással, vagyis az üzlet bármely területét elektronikus alapokra helyezni képes szoftveres-hardveres szolgáltatással. És eljutottunk a 98-as évhez, amelynek egyik fő témája, hogy vajon a Linux lehet-e méltó alternatívája a Windows NT-nek (a válasz egyértelmű igen), a Comdex statisztikáiból pedig kiderül, hogy a látogatók 75 százaléka immár a weben keresztül regisztráltatta magát...

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38