Rekordokat döntött a CES 2016

forrás: Prím Online, 2016. január 19. 13:23

Megdőlt a nézőcsúcs a világ legrangosabb tech show-ján: több mint 170.000 érdeklődő nyert bepillantást a fogyasztói elektronika jövőjébe. A CES 2016 hatalmas, közel 230.000 négyzetméternyi kiállítóterén 3800 cég – köztük több mint 500 startup vállalkozás – összesen 20.000 vadonatúj terméket mutatott be január 5-9. között.

A CES idén is saját kiállítóteret szentelt a meghatározó technológiai szegmenseknek, a legjelentősebb óriáscégek soha nem látott, összesen 230.000 négyzetméretnyi kiállítótéren fogadták az öt nap alatt ellátogató 170.000 érdeklődőt. A 49. alkalommal megrendezett sivatagi tech show kiállítói idén is a szemünk láttára oldottak meg eddig lehetetlennek hitt problémákat. A szaksajtó véleménye alapján összeállítottuk az idei CES Top 5 techtrendjét, melyek garantáltan átformálják a jövőt.

 

 

Dróntechnológia – A repülő robottaxiké a jövő

Az idei CES slágertémájának is nevezhetnénk a dróntechnológia újításait, egymást érték ugyanis az iparággal kapcsolatos bejelentések az expó során, összesen 27 gyártó mutatta be a forradalmi újítását. Megcsodálhattuk a világ legkisebb drónját, mely társaihoz hasonlóan élő közvetítésre és kiváló minőségű képrögzítésre is alkalmas, mégis elfér a tenyerünkben, az Intel akadályokat is kikerülni képes szuperkütyüjét, a kínai Ehang cég pedig a világ első utasszállító drónját mutatta be. A tabletről irányítható, egy személy szállítására alkalmas Ehang 184-es 96 km/h-s sebességgel repül és 23 percet képes a levegőben tölteni.

 

Virtuális valóság – Csak a képzelet szabhat határt

Ki ne álmodott volna már arról, hogy a nappalijában ülve utazza körbe a világot, esetleg a világűrt, vagy kedvenc koncertjéhez ki se tegye a lábát hazulról? A virtuális valóság (vr) legújabb vívmányainak az okostelefonokéhoz hasonló, gyors terjedést jósolnak. Az újgenerációs vr kütyük már az idén hódító útjukra indulnak, a szakértők tizenkét millió eladott példányra számítanak 2016-ban, csak a négy legnagyobb gyártótól. Sokak szerint azonban a szórakoztatóipar még csak a jéghegy csúcsa, a vr-ben rejlő potenciál bőven túlmutat a játékokon. A virtuális valóságnak pár éven belül vitathatatlan szerepe lehet az oktatásban, a gimnáziumok történelemóráitól a sebészképzésig, vagy éppen az egészségügyben, különböző rehabilitációs kezelések formájában.

 

Önjáró autók – Magyar műszer forradalmasíthatja a közlekedést

A korábbi évekhez hasonlóan az idei CES-re is kivonult az autógyártás színe-java, a General Motors, az Audi vagy éppen a Mercedes mérnökei elhozták a jövő autócsodáit. Eddig nem látott baleset-elkerülő alkalmazások, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészek, szélvédőbe épített kijelzők és teljesen önjáró autók léptek ki a mítosz világából. Az önjáró autók már képesek valós időben érzékelni a környezetükben lévő autókat és gyalogosokat, figyelnek a közlekedési táblákra és sávokra, vagyis lehetővé teszik, hogy az autó a sofőr közbeavatkozása nélkül tudjon haladni. Bár az újgenerációs autócsodák csak 2020 környékén állnak majd forgalomba, már most gőzerővel folyik tesztelésük, a világ legnagyobb szabású okosautó kísérletének ráadásul magyar vonatkozása is van. A járművek „szemét”, az AdasWorks mesterséges intelligencián alapuló szoftverét magyar szakemberek mutatták be a CES-en.

 

 

Egészségipar – Intelligens technológiákkal 120 évig is élhetünk

Az egészségügy fejlesztését a technológia a legelképesztőbb módokon támogatja, szakértők szerint ilyen iramú fejlődéssel akár 120 évig is élhetünk a jövőben. A 3D-s nyomtatók már emberi szerveket és szöveteket állítanak elő, melyekkel könnyen pótolhatunk egy megfáradt szívet, vagy elhasznált tüdőt. A robotipar sosem látott precizitású művégtagokat gyárt, a gyógyszereket pedig már otthon is előállíthatjuk magunknak. A CES 2016 egyik legnagyobb sztárjának mégis a L'Oreal bőrrák ellen létrehozott okosmatricája tekinthető, mely a kritikus UV szint elérésekor jelez, ideje abbahagyni a napozást. 2016 nagy szenzációi között tartják majd számon továbbá az alvást segítő alkalmazásokat, az otthoni EKG-készüléket, az első hordozható fájdalomcsillapító kütyüt, vagy éppen az okosfogkefe megjelenését.

 

Smart Home – Önellátóak lehetnek a jövő otthonai

Életünket eddig is számos tech újdonság könnyítette meg, az igazi áttörést mégis az okosotthonok jelentik majd. Hűtőszekrényünk beépített tablet segítségével képes lesz bevásárolni, figyeli és számon tartani a benne tárolt élelmiszert, hogy jelezzen, ha megromlana, vagy elfogyna valami. Hasonló automatizmusok várhatóak a fürdőkád és természetesen a televízió oldaláról is, az egyik legújabb okostévé például már az egész lakást képes kézben tartani, irányíthatjuk vele a villanykapcsolókat, vagy éppen a hőfokszabályzót is. A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb, tömegterméknek szánt okostelefonok, 8K-s felbontású tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök sem. A kategória sztárjai egyértelműen a flexibilis technológiák voltak, láthattunk félbehajtható okostelefont, vagy egy egészen elképesztő, csupán 1mm vastag, poszterként összetekerhető LED tévét is.

 

A 2016-os CES-t szervező CTA (Consumer Technology Association) egy rövid videóban is összefoglalta, mik voltak a januári esemény kiemelt érdeklődésre számot tartó területei.

 

Kulcsszavak: CES 2016 kiállítás

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50