Kötelező minősítési rendszer bevezetését javasolják a villamos hálózatokra

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 22. 14:29

Magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE).

Kötelező minősítési rendszert vezetne be az MEE a magyar villamos hálózatokra. Javaslatukat az élet és vagyonbiztonság indokolja, miután az épületekben keletkező tűzesetek 20 százaléka villamos eredetű. 
    

Emellett, egy év leforgása alatt saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához, mivel kiszűrné a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.     
    

Az MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre, vagyis mérnökökre és villanyszerelőkre  van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartja a szakmai szervezet a szak- és egyetemi képzés rendszerének, módszertanának átalakítását. Ennek érdekében, az MEE közreműködésével megállapodás született a piaci szereplők között. 
    

A megfelelő szakember utánpótlás azért is kulcsfontosságú, mert a második világháború után épült, mintegy 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat folyamatban lévő megújítása során nemcsak egyszerűen cserélni kell az oszlopokat, vezetékeket, de a mainál korszerűbb, és komplexebb fogyasztói igényeket kiszolgálni képes rendszereket kell kialakítani. 
    

A rekonstrukció során nemcsak a ma ismert igényeket kell figyelembe venni a mintegy 4000 milliárd forint értékű, több évtizedes program során, mint például a háztartási nap-, és szélerőművek szaporodása, az okos mérés terjedése, vagy az elektromos autók számának növekedése, de számolni kell a következő évtizedekben jelentkező, pontosan ma még esetleg nem is tervezhető technológiai elvárásokkal is.

 

Kép: ecn.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36