Az energiapiac mostantól tudhatja, mi lesz holnap

Időutazás statisztikai alapokon

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 31. 15:46

Villamosenergia-, földgáz- és távhőpiacon egyaránt nagy segítséget nyújthat egy új alkalmazáscsomag, melyet az Új Széchényi Terv keretében 1,5 év alatt fejlesztett ki az IP Systems Kft. A Precog-IP névre keresztelt informatikai rendszer csökkenti az energiakereskedők beszerzési kockázatát, előre jelzi a várható energiafogyasztást, s képes kezelni és elemezni a nemzeti villamosenergia-piacok összekapcsolásának jelenlegi, jövőbeni, valamint a kettő közötti átmenetet képező szabályrendszerét.

Nem kézenfekvő összhangba hozni az energia fogyasztását annak termelésével és beszerzésével, hiszen a villanyáram, a gáz és távhő igényt számos tényező, de elsősorban az időjárás befolyásolja. Az ennek kockázatát magukon viselő energiapiaci szereplőknek ezért olyan statisztikai módszerekre van szükségük, melyekkel képessé válnak megjósolni a jövőt. Az IP Systems csapatának volt már elképzelése arról, hogyan lehetne előre jelezni a piaci folyamatokat, így az Új Széchényi Terv keretében sikeresen pályáztak kutatás-fejlesztési támogatásra. Az energiapiacot átfogóan elemző, a kereskedelmi folyamatokat optimalizáló alkalmazáscsomag 100 millió forintnyi állami támogatásból, 109 millió forintos önrész mellett valósulhatott meg.

Számos hazai energetikai vállalattal felvettük a kapcsolatot, akik ötleteikkel és javaslataikkal járultak hozzá az új rendszer elkészítéséhez, melyen az elmúlt másfél évben 18 fős, matematikusokból, üzleti elemzőkből és fejlesztőkből álló csapatunk dolgozott” – mondta Dr. Zelei István, az IP Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

A Precog-IP névre keresztelt alkalmazáscsomag 5 területen kínál új lehetőséget a hazai és európai energiakereskedők számára. A Kockázatalapú beszerzés optimalizációs modul úgy tesz javaslatot a nagykereskedelmi energetikai termékek vételére, illetve eladására, hogy az adott portfólió pénzügyi kockázata minimális legyen. Az Árfolyam- és fogyasztás előrejelzés modul számos tényező egymásra hatását (pl.: hidegebbnek érezzük az időt, ha fúj a szél) figyelembe véve képes a hagyományos, lineáris modelleknél jobb, akár órás előrejelzéseket készíteni.

A Fogyasztói szegmentáció modul segítségével az energiakereskedők homogén fogyasztói csoportokat definiálhatnak akár úgy is, hogy kizárólag a fogyasztás jellegéről (pl.: iparág, telephely stb.) állnak rendelkezésre közelítő információk. A Belső árképzés modul segít megtalálni az optimális beszerzési árat, mégpedig azt figyelembe véve, hogy az energia beszerzése a teljes portfólió fogyasztása alapján történik, miközben az árazás az egyes fogyasztók szintjén. Végül a Piac-összekapcsolás modul az Európai Unió céljaival összhangban a nemzeti villamosenergia-piacok összekapcsolását modellezi a jelenlegi, a jövőbeni, valamint a kettő közötti átmenetet biztosító hibrid modellben.

Előrejelzési hibahatár 4% alatt

Az alkalmazáscsomag működését már sikeresen teszteltük múltbéli adatok felhasználásával. Az Árfolyam- és fogyasztás előrejelzés modul például képes volt 4 százalék alatti hibahatárral megjósolni az országos villamosenergia-rendszer várható terhelését a nyári időszakban” – tette hozzá Dr. Zelei István. Az IP Systems már most komoly érdeklődést tapasztal a rendszer iránt, mely egyaránt alkalmas a hazai és európai energiapiaci szereplők fogyasztási és beszerzési döntéseit támogatni.

 

 

Kulcsszavak: IP Systems energia

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36