A titkosított üzenetek betiltását szorgalmazná az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Farkas Norman, 2015. január 14. 16:16

David Cameron brit miniszterelnök néhány nappal a párizsi merényletek után adott hangot véleményének, miszerint korlátozni kellene a titkosítás használatát a tömegek kommunikációjában, mivel az akadályozza a megfigyelhetőséget. A Cameron által elképzelt jövőbe többek közt a WhatsApp, a BBM és a SnapChat sem férhet bele.

A titkosított üzenetküldő szolgáltatásokat előszeretettel használjuk adatbiztonság frontján nyújtott előnyeik miatt, hiszen a hackerek és a kormány kíváncsi szemei előtt is falat emelnek. A gond csak az, hogy a rosszfiúk kezében borzalmas tettek feltűnésmentes megszervezését segíthetik, vagyis a terrorizmus eszközei lehetnek. Ezzel kapcsolatos aggályainak a párizsi merénylet után nem sokkal az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron adott hangot. Elmondása szerint, ha májusban újraválasztják, mindent megtesz majd a kormány által nem hozzáférhető üzenetküldő szolgáltatások betiltásáért. Így beszélt: „Megengedhetjük-e, hogy olyan kommunikációs formák létezzenek, amelyeket nem lehet elolvasni? A válaszom: nem, nem engedhetjük meg.”

 

 

Bár Cameron nem tett konkrét utalást arra vonatkozóan, hogy mely üzenetküldő alkalmazásokat tenné tiltólistára, jó esély van arra, hogy a WhatsApp, a BlackBerry Messenger (BBM) és a Snapchat is érintett lehet, akárcsak a többi új, titkosítást kínáló szoftver. Persze korai még az említett szolgáltatásokat temetni, hiszen korántsem biztos, hogy Cameron végigviszi elképzeléseit és betiltja, korlátozás alá helyezi, vagy eléri, hogy a kormány által hozzáférhető backdooral lássák el őket.

 

 

Ez nem az első alkalom, hogy a kormány és a rendvédelmi szervek a titkosítás ellen érvelnek. Nemrég például az FBI nyilvánította ki nemtetszését az Apple és a Google felhasználó-központú titkosítási gyakorlatára vonatkozóan, aminek a lényege, hogy a felhasználó kezében van a kulcs, így maguk a szolgáltatók (az Apple és a Google) számára sem hozzáférhetők az adatok.

 

[Forrás: Übergizmo

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14