A kitartásról üzent Instagram oldalán a brit graffitiművész a francia támadás után

Czipperer Dia, 2015. január 8. 16:04

Január 7-én 12 emberéletet követelt egy terrortámadás Párizsban. Több rendőr és a Charlie Hebdo szatirikus lap újságírói estek iszlám terroristák áldozatául. Banksy, a brit graffitiművész Instagram oldalán egy képpel a kitartásról üzent és az áldozatokra emlékezett.

Franciaországban gyásznappá nyilvánították január 7-ét, miután 3 fegyveres a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében 12 embert ölt meg: köztük két rendőrt és a lap több munkatársát is, beleértve a főszerkesztőt is. Az országban a legnagyobb terrorkészültségi szintet rendelték el.

 

A tragédia okai röviden

 

A Charlie Hebdo francia lap többször kifigurázta már az Iszlám Államot karikatúráival, de az elmúlt időszakban – a tegnapi események tükrében – túl messzire mentek. A szerkesztőséget nemrég fel is gyújtották, de ez sem tántorította el őket attól, hogy irányt változtassanak. Már rendőrök védték az épületet az utóbbi időben, a szerdai tragédia az ő életükbe is került.

 

A legutolsó ilyen eset az ISIS vezetőjéről publikált karikatúra volt közvetlenül a tragédia előtt: ez Twitter oldalukra is felkerült. Még mindig ez az utolsó bejegyzésük a mikroblogon.

 

A profi elkövetők – mint kiderült – Franciaországban éltek. A Hvg szerint egyikük, Chérif Kouachi ismert dzsihádista, 32, bátyja, Said Kouachi 34 esztendős. Az ifjabb testvérnek pedig már többször is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. Harmadik térsuk mindössze 18 éves (Hmayd Mourad), ő tegnap este önként jelentkezett a rendőrségen, ám az eljárást még nem indították meg lellene.

 

Az Index.hu egy galériát is összeállított „Ezért kellett meghalniuk a francia újságíróknak” címmel, amelyben bemutatják azokat az alkotásokat, amely indította a lavinát.

 

A 444.hu összegyűjtötte azokat a felvételeket, melyek a támadás ideje alatt készültek (FIGYELEM! Felkavaró videók).

 

Banksy megemlékezett az áldozatokról

 

A híres brit graffitiművész, Banksy Instagram oldalán emlékezett az áldozatokara. A közzétett kép egyben a kitartás fontos üzenetét is hordozza.

 

Az oldalnak közel egymillió követője van, ám az nem tisztázott, hogy valóban Banksy hivatalos oldaláról van-e szó. Mindenesetre az üzenet így is, úgy is fontos tartalommal bír.

 

A képen három ceruza szimoblizálja a múltat, a jelen szörnyűségét és a jövőt, ahol a törött ceruza mögött megjelenik egy kihegyezett darab is, mely a kitartás, újrakezdés üzenetét hordozza.

 

 

RIP @lucille_clerc

Une photo publiée par Banksy (@banksy) le


Mások is (vizuálisan) emlékeznek

 

A Canberra Times, ausztrál napilap rajzolója szintén egy képpel emlékezik az áldozatokra – írja az Index.hu. Míg a CNN munkatársai azt az utasítást kapták, hogy csak kitakarva mutathatják a karikatúrákat, és csak verbálisan írhatják körül az egyes alkotásokat, addig David Pope vizuálisan, sőt, karikatúra formájában is megteszi ezt, több más társával egyetemben. Íme a Twitteren is közzétett alkotás (A többihez lásd az Index képgalériáját).
 

 

Egy eset a sok közül

 

A tegnapi vérengzés nem egyedülálló az iszlám világban. Képzett gyilkosok öltek meg 12 embert, ám ez sajnos csak egy a sok közül. Akik nem mellettük van, azok ellenük: így áll a helyzet. Amikor a francia újságírók tragédiája lebeg a szemünk előtt, gondoljunk azokra a keresztény gyerekekre, ottawai katonákra, az Iszlám Állammal szembenállókra stb., akik szintén az életükkel fizettek azért, mert más oldalon álltak. 

Kulcsszavak: kép Instagram terror

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50