találmány kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: találmány

Magyar innováció segíthet a színtévesztőknek

A világon közel 300 millió, ebből csak Magyarországon 400 000 ember színtévesztő. Egy magyar kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amellyel hatékonyan korrigálható a színlátás. A Colorlite névre keresztelt szemüvegekhez elsőként Magyarországon juthatnak hozzá a vásárlók.

2017. január 27. 11:07

5 találmány, amiről talán nem is gondolta volna, hogy a természet inspirálta!

A technológia és a tudomány olyan újabb és újabb áttöréseket ér el, melyekről korábban álmodni sem mert az emberiség. Sokszor a leginnovatívabb megoldások a „vissza a természethez”-elv alapján születnek. Íme, 5 példa, amikor az állat- és növényvilág adott ihletet egy-egy elképesztő találmányhoz!

2016. május 29. 09:15

Kényelmesebbé teszi a gépelést az egyedülálló magyar találmány

Speciális billentyűzetet terveztek magyar fiatalok professzionális felhasználók részére. A klaviatúra középen bármikor szétszedhető, a két oldal akár egy szék karfájára is felszerelhető.

Kulcsszavak: találmány billentyűzet
2015. december 27. 09:32

Innovációs TechShow az Akvárium Klubban

Víztakarékos "okoszuhanyfej", kerekes székeseket segítő útvonaltervező, multimédia drónshow és agyszenzorokkal vezérelhető csocsó: a digitális ipar hazai újdonságait, legérdekesebb fejlesztéseit ismerhetik meg az érdeklődők ma, azaz kedden a Magyar Innovációs TechShow-n a budapesti Akvárium Klubban.

2015. május 26. 10:23

Bill Gates ürülékből gyárt ivóvízet

A fejlődő országok problémáit is segíthet megoldani az a szennyvizet és ürüléket ivóvízzé alakító új szerkezet, amelynek kifejlesztése Bill Gates alapítványának támogatásával valósult meg.

2015. január 10. 10:49

Rubik Ernő világhírű találmányának állítottak emléket a MOME-n

Május 22-én Rubik Ernő visszatért egykori iskolájába és munkahelyére, a MOME-ra (Moholyi-Nagy Művészeti Egyetem). Immár 40 éve, hogy megszületett a Bűvös Kocka ötlete az egyetem falai között, ahol ennek tiszteletére egy „jelet” állítottak.

2014. május 23. 12:02

Rubik Ernő köszönetet mondott a bűvös kockát forgatóknak

Rubik Ernő a Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című kiállításának megnyitóján köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak bátorságukért, s azért, hogy vállalni merik a kihívást.

2014. április 26. 21:52

Halkabb, hosszabb üzemidejű táblagépek, PC-k készülhetnek

A GE új megoldásának köszönhetően kisebb, halkabb és hosszabb üzemidejű gépek jöhetnek. A hűtőventillátor a laptopok legvaskosabb, legzajosabb, legnagyobb fogyasztású, ám nélkülözhetetlen alkatrésze. A kutatók viszont nemrég kifejlesztettek egy aprócska, két egymásra rakott hitelkártyányi vékonyságú eszközt, amely képes erre a feladatra, emellett helytakarékos, csökkenti a zajt, és mintegy 30 százalékkal növeli a laptop akkumulátorának üzemidejét.

2014. január 16. 08:31

Idén utoljára láthatók a magyar találmányok

Idén utoljára október 19-én, szombaton, délelőtt 10 és délután 4 óra között látható Jedlik dinamója, Kozma László számítógépe, Dulovits Jenő tükörreflexes fényképezőgépe, az első villanyóra és a többi nagyszerű mérnöki mestermunka a Műszaki Tanulmánytárban, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.

2013. október 9. 17:02

Egy öv, amellyel a férfiak is átérezhetik a terhességet

A Huggies kifejlesztett egy olyan övet, amit a férfiak csatolhatnak fel hasukra, hogy átérezzék várandós feleségük állapotát.

Kulcsszavak: találmány fejlesztés
2013. június 13. 11:07

Az ABB technológiája az évtized 11 legfontosabb innovációja között

A FACTS megoldása villamos energiát takarít meg hosszú távon, bevezetésével megvalósulhat az okos hálózat, az un. Smart Grid. Lehetővé teszi a közművek számára, hogy valós időben konfigurálhassák újra az energiaáramlást, maximalizálva az átvitt energia mennyiségét és minimalizálva annak veszteségét. A FACTS továbbá képes a nap-, a szél- és más időszakos, megújuló energiákat kíméletesen a hálózatba integrálni.

Kulcsszavak: találmány tudomány AAB
2012. augusztus 31. 10:02

Átadták a 2012. évi Európai Feltalálói Díjakat

Kihirdették a 2012. évi Európai Feltalálói Díj nyerteseit – díjat kaptak mások között a wifi és a hepatitis-B elleni gyógyszer feltalálói.

Kulcsszavak: díj találmány tudomány
2012. június 15. 09:17

700 új egyedi találmány a nürnbergi innovációs szakvásáron

A iENA Nürnberg -  ,,Ötletek-találmányok-újdonságok" címmel - 2011. október 27. - 30. között 63. alkalommal nyújt lehetőséget arra, hogy a túlnyomóan független feltalálok ezen a sokak által figyelembe vett nemzetközi porondon kapcsolatokra, befektetőkre, licenszvevőkre és piaci értékesítőkre leljenek.

2011. október 3. 09:48

Természettudományos megfigyelések hétköznapi webkamerával

Webkamera-laboratórium, kutató-mentő robotrepülő, mobiltelefonos közlekedési jegy, óriás 3D-holografika: többek között ezeket a találmányokat lehetett kipróbálni Magyarország legnagyobb innovációs seregszemléjén, a 2011. május 18-án megrendezett Magyar Innovációs TechShow-n, a budapesti Millenáris Parkban. A kiállított high-tech megoldások többségét Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára személyesen tesztelte.

2011. május 18. 17:01

Xerox: nyolcezernél is több aktív szabadalom

Tavaly 558 közhasznú Xerox-szabadalmat jegyeztek be az Amerikai Egyesült Államokban - ez 27 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest. Az eredményes kutatómunkát a Termékfejlesztési és Menedzsment Szövetség (Product Development & Management Association) „2006 Kiemelkedő Fejlesztő Vállalata” díjjal ismerte el.

Kulcsszavak: k+f találmány Xerox
2007. február 18. 11:02

Számítógép-vezérlésű matrac álmatlanoknak

Számítógép által vezérelt matrac hívatott javítani az alvási nehézségekkel küzdők álmát.

2006. szeptember 19. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

A magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik. Az utóbbi csoportba kerülést leginkább az életkor és a vagyoni helyzet befolyásolja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása a háztartások és a 14 éves, illetve annál idősebb lakosság körében, 2020 augusztusában és szeptemberében készült. 

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.

2021. június 7. 17:38