Nokia E6-00 teszt

Markert László, 2011. szeptember 23. 09:19

2011 májusában jelent meg a Nokia Eseries legújabb tagja, a Nokia E6-00. Az Eseries a Nokia üzleti ügyfeleknek szánt termékcsaládja, így a telefont egyrészt ebből a szempontból, másrészt, mint általános célú okostelefon teszteltük.

Akkumulátor, kamera, telefonálás, adatforgalom, ajánló, összegzés

Akkumulátor

Az 1500 mAh-s Li-ion akkumulátor meglepően jól bírja. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a többi okostelefonhoz képest fizikailag kisebb kijelzőt kell kiszolgálnia. Mindenesetre egy napnyi aktív használat után 1-2 vonalnyit sikerült elhasználni a rendelkezésre álló 6-ból. Ezek alapján a telefon legalább 3 napig, de kevés használat esetén akár egy hétig is bírhatja bekapcsolva. Jó Nokia-szokás, hogy az akkumulátor természetesen cserélhető, így egy pótdarabbal nagyon sokáig meg lehet lenni töltés nélkül.

Kamera

A fő kamera 8 MP felbontású, azaz akár 3264 x 2448 pixeles fényképek készítésére is alkalmas. A fókusz teljesen digitális, ún. EDoF technológiát használ, így a makróképeket nyugodtan elfelejthetjük. Ha videókat készítenénk, 1280 x 720 (720p, HD Ready) felbontás esetén másodpercenként 25 képkockát rögzít a telefon, 640 x 480 (VGA) kiválasztásával viszont ez az érték 30 képkocka / mp-re nő. Természetesen van lehetőség késleltetett fotózásra (már ha ki tudjuk támasztani valamivel a telefont), illetve van arcfelismerés, automatikus képelforgatás, és állítható a fényképezés hangja is. A gép oldalán található fel/le gombok kamera módban zoomolásra használathatók, a középső nagy gomb segítségével pedig exponálhatunk.

Az előlapi kamera jócskán elmarad a másiktól, a 0,3 MP videóhívások esetén 15 db 176 x 144 pixeles képkockát tud feldolgozni másodpercenként.

Telefonálás, adatforgalom

Nem triviális megemlíteni, hogy milyen telefonálási minőséget nyújt manapság egy telefon. Sajnos sokszor lehet azt tapasztalni, hogy a rengeteg extra mellett a fő funkció (a telefonálás) nem megfelelő minőségű egy adott telefontípusnál. Szerencsére a Nokia E6 esetében ez nincs így, jól lehet hallani a másik beszélőt, és ez fordítva is így van tapasztalataink szerint.

Az adatforgalomról már kevesebb jót lehet írni, sajnos akadtak problémák a teszt során. Bekapcsolás után a telefonnal nem lehetett böngészni, mert nem voltak megfelelőek a beállítások. Szerencsére a szolgáltató ezt érzékelte, és automatikusan elküldte a megfelelő konfigurációs üzenetet. Azonban nem volt elég ez a fajta telepítés, szükség volt az adatkapcsolat kézi beállítására (sorrendmódosítás) is, ami eléggé bosszantó dolog, és egy tapasztalatlan felhasználónak sok gondot okozhat. Miután ez sikerült, a helyzet jobb lett, de a kapcsolat sebessége így is hagyott kívánnivalót maga után. A WiFi beállítása egyszerűbb, azonban itt is akadt megmagyarázhatatlan lassulás néhányszor.

Ajánló

Androidos vagy iPhone-os szempontból a Nokia E6-ot nem gondolom reális alternatívának, nem tudom elképzelni, hogy teljes érintőképernyő után bárki is ezt válassza. Ugyanígy az operációs rendszer, valamint a letölthető alkalmazások száma és minősége miatt is messze elmarad a másik két platformtól, és ez a helyzet a Nokia Microsofttal közös Windows Phone 7-es telefonjai miatt a jövőben még rosszabb lehet.

Üzleti felhasználóknak (céges vagy második telefonnak) mindenképpen megfontolandó opció lehet a Nokia E6. A sok irodai alkalmazás, a levelezőrendszerek, illetve a QWERTY-billentyűzet mind-mind azt sugallják, hogy ez egy ideális üzleti telefon. Ha ehhez hozzávesszük a telefon elegáns megjelenését és a jó minőségű anyagok használatát, rögtön látjuk, hogy ez egy olyan telefon, amit az ember szívesen rak ki a tárgyalóasztalra (persze csak ha le van némítva). Azoknak, akik ódzkodnak egy új rendszer megismerésétől, és/vagy szívesen maradnának a már jól megszokott Nokiánál/Symbiannál, mindenképpen érdemes lehet az E6-ra váltaniuk.

Összegzés

A Nokia E6 minden szempontból hozza a megszokott Nokia-minőséget. Egy jól összerakott, szép és elegáns telefon, amit az ember szívesen használna az üzleti emailek fogadására és írására, ugyanakkor zenehallgatásra, fotózásra vagy a web böngészésére is. A készülék elérhető mindhárom szolgáltató kínálatában.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50