Az Apple, a Google és az IBM a márkarangsor élén

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 21. 13:30

Továbbra is a technológiai cégek uralják a világ legértékesebb márkáinak rangsorát: 2013-ban az Apple, a Google és az IBM került az első három helyre.

A felmérést végző Millward Brown piackutató cég az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a világ legértékesebb márkájaként az Apple 185 milliárd dollárt ér, míg legközelebbi versenytársa, a Samsung a globális lista 30. helyét foglalja el, 21 milliárd dolláros márkaértékkel. A Samsung azonban 2012 óta 51 százalékkal növelte márkaértékét, míg az Apple csak 1 százalékkal.
 

A cég a közleményben megjegyzi, hogy a Samsung vezető pozícióra tör az okostelefonok piacán: tavaly 1,6 milliárd dollárral többet költött kommunikációra, és úgy tudta növelni piaci részesedését, hogy közben nagyon komoly innovációs tevékenységet folytatott.
 

A második helyezett Google 114 milliárd dollárt ér, és az idén 5 százalékos növekedést tudott felmutatni. A harmadik IBM márkaértéke szintén 100 milliárd dollár felett van, 112 milliárd dollár, tavalyhoz képest 3 százalékkal csökkent.
 

A listán a negyedik a McDonald's, ötödik a Coca-Cola, hatodik a telekommunikációs szektorban érdekelt amerikai AT&T. Az első tízbe került még a Microsoft, a Marlboro, a Visa és a China Mobile.
 

A közlemény szerint a 100 vezető márka összesített értéke jelenleg 2600 milliárd dollár, összesített értéke 77 százalékkal nőtt 2006 óta.
 

A 2013-as lista egyértelműen mutatja, hogy a márkára fordított befektetések megtérülnek; az erős márkák piacrésze nő, árprémiumot tudnak érvényesíteni, és nagyobb megtérülést biztosítanak a részvénytulajdonosoknak - idézi a közlemény David Rothot, a kutatást megrendelő WPP marketingkommunikációs cégcsoport vezetőjét.
 

A legnagyobb mértékben, 63 százalékkal a Prada növelte márkaértékét, amely jelenleg 9,4 milliárd dollár.
 

A 2013-as listából kiderül, hogy kategóriánkénti összehasonlításban a söripar márkáinak összértéke nőtt a legnagyobb mértékben 2012-höz képest. A legnagyobb tíz sörmárka együttesen 36 százalékkal emelkedett, összesen 63 milliárd dollár az értékük. A növekedés elsősorban a Latin-Amerikában és Kínában tapasztalható értékesítés-felfutásnak köszönhető.
 

A 100 legértékesebb márka közül 29 tartozik a technológiai, illetve a telekom szektorba, értékben a top 100 43 százalékát adják ezek a márkák, ami több mint 1 trillió dollárt jelent. Az ebben a szektorban szereplő márkák összértéke többé-kevéssé változatlan maradt.
 

Ellentétben a Facebookkal, kínai versenytársa, a Tencent 52 százalékkal nőtt, ezzel a tíz legnagyobb mértékben növekvő márka egyike lett, és közel 800 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet.
 

A Yahoo új szereplő a listán, a 92. lett. A Yahooval szembeni elvárások - egyúttal a részvényárfolyamok is - azután lettek magasabbak, hogy a Google-tól csatlakozott a céghez az új vezető, Marissa Mayer, a változás pedig a márka értékének emelkedését hozta magával - olvasható a közleményben.
 

A világ legértékesebb márkáit rangsoroló kutatást a WPP csoport megrendelésére a Millward Brown piackutató cég készíti. 2013-ban nyolcadik alkalommal publikálják az eredményeket. Ez az egyetlen olyan márkarangsor, amely a pénzügyi eredményeken kívül a fogyasztói véleményeket is figyelembe veszi. A fogyasztói kutatások során több mint kétmillió vásárlót kérdeznek meg 14 kategóriában.

Kulcsszavak: IBM Google Apple

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38