Újabb hivatalnokot buktattak meg "online megfigyelők" Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 23. 11:41

Ismét egy kínai hivatalnok bukását idézték elő internetezők bejegyzései, amelyekben egy Kanton (Guangzhou) városi kerületi vezető házainak összértékét 40 millió jüanra (1,4 milliárd forint) taksálták.

A városüzemeltetésért felelős Caj Pint (Cai Bin) a kommunista párt városi fegyelmi ellenőrző bizottsága felmentette tisztségéből, miután bebizonyosodott az internetezők gyanúja: a tulajdonában lévő 22 ház nem származhat a törvényes fizetéséből. Cajnak megtiltották lakhelye elhagyását. A férfi a gyanú szerint nagy összegű kenőpénzeket fogadott el nem csak városüzemeltetői posztján, hanem előző beosztásában is, amikor a kerületi közbiztonsági hivatal helyettes vezetője volt.

A múlt héten az online közösség tagjai a kelet-kínai Tunghsziang (Tongxiang) város közjegyzői irodájának vezetőjét vádolták meg azzal, hogy az egyik általa szervezett üzleti út lényegében egy rákvacsora volt a szomszédos tartományban. Mint kiderült, a vacsora 161 ezer jüanba (5,5 millió forint) került, s a nyomozók azt is megállapították, hogy a Sen (Shen) családnevű férfi éves fizetése húszszorosa beosztottaiénak. Sent leváltották, ellene is eljárás van folyamatban.

Kínában az elmúlt időszakban egyre aktívabbak az internetes "civil aktivisták", akik előbb-utóbb vizsgálatot provokálnak, a nyilvánosságot kapó ügyek pedig gyakran leleplezésekkel zárulnak. A múlt hónapban nagy port kavart, amikor lebukott egy munkabiztonsági hivatalnok az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, mert a róla közölt fotók alapján megállapították, hogy legalább 11 rendkívül drága karórája van. Jang Ta-caj (Yang Dacai) ellen vizsgálat indult, lakásán házkutatást tartottak, állásából kitették. 2009-ben egy ingatlanfejlesztésért felelős kelet-kínai tisztviselő úgy bukott le, hogy a róla készült képeken luxuscigarettát szívott. Végül vesztegetés miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélték.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50